Cu ochelari 3D nu foarte scumpi, care au aparut pe piata de consum, terapia de expunere la realitatea virtuala vine cu anumite aplicatii menite sa-i ajute pe oameni sa-si depaseasca fobia de a vorbi in public.
In trecut, aceste metode erau disponibile numai pentru cercetarea medicala, deoarece primele echipamente de VR erau foarte scumpe. Apar insa cateva intrebari legate de expunerea la realitatea virtuala:
- Oamenii vor raspunde cu adevarat oamenilor din mediul virtual la fel cum ar face-o si cu oamenii reali?
- Oamenii experimenteaza cu adevarat anxietatea atunci cand vorbesc cu publicul virtual?
- Are importanta daca se primeste un feedback negativ sau pozitiv?
- Poate fi folosita terapia de expunere la realitatea virtuala pentru a depasi fobia de a vorbi in public? Si daca da, cat dureaza efectul?
Pentru a raspunde la aceaste intrebari, am analizat mai multe lucrari de cercetare pentru a determina eficacitatea realitatii virtuale in tratamentul anxietatii sociale si mai precis al fobiei de a vorbi in public.
Despre fobia de a vorbi in public
Aceasta fobie reprezinta teama de a vorbi in public si se mai numește si glosofobie. Aceasta este strans legata de anxietatea de scena, cunoscuta in general sub numele de frica de scena sau tracul de scena. Ea provine din teama de a nu fi judecat si este cea mai comuna fobie sociala, deoarece afecteaza aproape pe toata lumea. Cu toate acestea, cat de puternica este aceasta frica depinde de la persoana la persoana.
Frica de a vorbi in public poate fi o tulburare de anxietate foarte debilitanta, iar persoanele care sufera de acest tip de fobie sociala pot simti ca sunt pe cale sa aiba un atac de panica. Aceste persoane au tendinta de a evita situatiile specifice in care sunt obligate sa vorbeasca in fata unui grup de oameni, ceea ce face ca problema sa fie mai grava. Este adesea inceputul unei spirale negative, deoarece evitarea hraneste frica si mai mult.
Fobia de a vorbi in public poate deveni o problema si poate aduce limitari mai tarziu in cariera, deoarece persoanele care au aceasta fobie tind sa evite anumite sarcini la locul de munca care presupun a vorbi in fata unei audiente mari. Astfel, colegii care se simt confortabil atunci cand tin un discurs au sanse mai mari de a fi promovati.
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Despre terapia de expunere la realitatea virtuala
Principalul tratament psihologic pentru fobiile sociale, cum ar fi teama de a vorbi in public, era terapia cognitiv-comportamentala (CBT). Aceasta este o combinatie de terapie cognitiva in care terapeutul incearca sa gaseasca cauza principala a gandurilor negative care declanseaza fobia si terapia comportamentala care incearca sa determine factorii raspunzatori pentru anxietate si sa schimbe raspunsul comportamental.
Expunerea graduala la situatiile in care pacientul se simte anxios are ca rezultat faptul ca acesta devine desensibilizat fata de acesti factori si, in acest fel, comportamentul de evitare poate fi eliminat; acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de desensibilizare sistematica.
Astazi insa, terapia prin expunere la realitatea virtuala devine o metoda acceptata pentru a recrea factorii declansatori de anxietate intr-o realitate virtuala, cu scopul de a putea depasi fobia.
Terapia prin expunere la realitatea virtuala nu este noua si are radacini inapoi in timp la inceputul anilor 90 ai secolului trecut. Echipamentele VR au costat zeci de mii de dolari si au fost rezervate doar cercetarii academice si medicale. Progresele recente in tehnologia afisajului si a procesoarelor le-a facut posibil accesul pe piata de consum, deschizand usa pentru aplicatiile folosite in terapie.
Oamenii experimenteaza cu adevarat anxietatea atunci cand vorbesc cu publicul virtual?
Intr-un studiu din 2006 s-a cercetat daca persoanele cu frica de a vorbi in public reactioneaza la mediul virtual in acelasi mod ca si in viata reala. Pentru aceasta s-au folosit doua grupuri, un grup cu vorbitori increzatori in ei si celalalt cu fobie de a vorbi in public. Cercetatorii au comparat reactiile lor atunci cand au vorbit intr-o camera goala si intr-o camera cu 5 persoane cu expresii neutre.
S-a constatat ca oamenii increzatori nu au devenit mai anxiosi atunci cand au vorbit grupului virtual, in timp ce oamenii cu fobie sociala au prezentat o crestere puternica a fricii de a vorbi in public. Raspunsurile au fost foarte puternice, chiar daca oamenii virtuali nu pareau reali.
Aceasta cercetare a aratat de fapt ca terapia prin expunere la realitatea virtuala poate fi utilizata pentru a trata fobia sociala.
Oamenii considera persoanele virtuale ca fiind reale?
Un studiu recent a incercat sa raspunda la intrebarea daca oamenii ar avea o reactie emotionala la un om virtual. Ar fi posibil, de exemplu, ca o persoana cu fobia de a vorbi in public sa aiba acelasi raspuns fata de avatarii virtuali ca si in cazul oamenilor reali? Constienti de faptul ca nu sunt reali.
Avatarii folositi in cadrul cercetarii erau departe de a fi aproape de realitate. Chiar si asa, rezultatele au aratat ca oamenii care se tem sa vorbeasca in public reactioneaza in acelasi fel cu omologii lor virtuali ca si cu oamenii reali. S-a constatat, de asemenea, ca persoanele fobice s-au simtit mai confortabil cu un grup pozitiv si au considerat ca fiind o situatie neplacuta atunci cand au vorbit cu un public negativ.
Aceste rezultate intaresc din nou conceptul ca realitatea virtuala poate fi utilizata pentru a trata persoanele cu fobia de a vorbi in public.
Cum influenteaza tipul de feedback primit fobia de a vorbi in public?
Intr-un alt studiu din 2002 s-a examinat modul in care oamenii fobici raspund la trei tipuri de emotii virtuale. Cercetatorii doreau sa afle daca raspunsul unei persoane cu frica de a vorbi in public depinde de tipul de feedback pe care il primeste de la un public virtual. Subiectii au fost supusi unui public virtual neutru, pozitiv si negativ.
Rezultatele au aratat ca nu conteaza ce nivel de incredere au vorbitorii, publicul negativ declansand un raspuns de anxietate. De aceea, tipul de public are o influenta foarte puternica asupra modului in care subiectul isi percepe prezentarea.
Terapia prin expunere la realitatea virtuala este un tratament eficient pentru fobia de a vorbi in public?
Am vazut ca oamenii raspund la avatari virtuali in moduri asemanatoare cu cele referitoare la oamenii adevarati si ca terapia prin expunere la realitatea virtuala poate fi folosita ca metoda alternativa la terapia cognitiv-comportamentala.
Intrebarea ramane acum cat de eficienta este terapia virtuala in comparație cu terapia cognitiv comportamentala? Intr-un studiu mai recent cercetatorii au folosit un grup de persoane diferite din punct de vedere etnic, dar cu fobie de a vorbi in public. Subiectii au fost repartizati aleatoriu la terapia prin expunere la realitatea virtuala, la CBT sau intr-un grup de control si au trebuit sa urmeze mai multe sedinte. In acest fel, se puteau compara rezultatele fiecarui grup cu celelalte grupuri.
Ceea ce s-a descoperit a fost faptul ca terapia virtuala este la fel de eficienta ca terapia cognitiv-comportamentala pentru tratarea fobiei sociale, iar ameliorarea este mentinuta timp de cel putin 1 an. Astfel, terapia prin expunere la realitatea virtuala este un tratament eficient pentru fobia de a vorbi in public.
Cat timp dureaza efectul tratamentului pentru fobia de a vorbi in public?
Cercetatorii au raportat ca nivelurile de anxietate ale persoanelor care au efectuat CBT si terapie virtuala au fost semnificativ reduse in comparatie cu un grup de control. Dupa un an, acestia au facut o monitorizare pentru a determina daca tratamentul este inca eficient.
Rezultatele arata ca ambele grupuri si-au mentinut imbunatatirea dupa un an. In plus, nu s-au determinat diferente semnificative intre terapia virtuala si CBT. In concluzie, terapia prin expunere la realitatea virtuala este o metoda eficienta pentru a trata fobia de a vorbi in public.
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.