Cu ochelari 3D nu foarte scumpi, care au aparut pe piata de consum, terapia de expunere la realitatea virtuala vine cu anumite aplicatii menite sa-i ajute pe oameni sa-si depaseasca fobia de a vorbi in public.
In trecut, aceste metode erau disponibile numai pentru cercetarea medicala, deoarece primele echipamente de VR erau foarte scumpe. Apar insa cateva intrebari legate de expunerea la realitatea virtuala:
- Oamenii vor raspunde cu adevarat oamenilor din mediul virtual la fel cum ar face-o si cu oamenii reali?
- Oamenii experimenteaza cu adevarat anxietatea atunci cand vorbesc cu publicul virtual?
- Are importanta daca se primeste un feedback negativ sau pozitiv?
- Poate fi folosita terapia de expunere la realitatea virtuala pentru a depasi fobia de a vorbi in public? Si daca da, cat dureaza efectul?
Pentru a raspunde la aceaste intrebari, am analizat mai multe lucrari de cercetare pentru a determina eficacitatea realitatii virtuale in tratamentul anxietatii sociale si mai precis al fobiei de a vorbi in public.
Despre fobia de a vorbi in public
Aceasta fobie reprezinta teama de a vorbi in public si se mai numește si glosofobie. Aceasta este strans legata de anxietatea de scena, cunoscuta in general sub numele de frica de scena sau tracul de scena. Ea provine din teama de a nu fi judecat si este cea mai comuna fobie sociala, deoarece afecteaza aproape pe toata lumea. Cu toate acestea, cat de puternica este aceasta frica depinde de la persoana la persoana.
Frica de a vorbi in public poate fi o tulburare de anxietate foarte debilitanta, iar persoanele care sufera de acest tip de fobie sociala pot simti ca sunt pe cale sa aiba un atac de panica. Aceste persoane au tendinta de a evita situatiile specifice in care sunt obligate sa vorbeasca in fata unui grup de oameni, ceea ce face ca problema sa fie mai grava. Este adesea inceputul unei spirale negative, deoarece evitarea hraneste frica si mai mult.