Claustrofobia (lat.”claustrum”, spatiu inchis si gr. „phobos”, frica) este definita ca teama de spatii inchise. Ca si in cazul celorlalte fobii, severitatea claustrofobiei poate varia foarte mult de la o persoana la alta. S-ar putea sa aveti simptome in camere mici, spatii inguste, aglomeratie si in multe alte situatii.
Unii oameni care sunt claustrofobi nu se simt bine in ascensoare, in parcul de distractii, toalete publice sau chiar usi rotative. Camerele RMN si alte teste medicale sunt, de asemenea, dificile sau imposibile daca suferiti de claustrofobie.
Claustrofobia este una dintre cele mai frecvente fobii. Daca suferiti de claustrofobie, puteti simti ca aveti un atac de panica, desi claustrofobia nu este o tulburare de panica. Pentru unii oameni, claustrofobia poate disparea de la sine. Altii ar putea avea nevoie de psihoterapie pentru a gestiona si a face fata simptomelor.
Claustrofobia – simptome
Simptomele claustrofobiei apar in urma unui factor declansator, cum ar fi o camera inchisa sau un spatiu aglomerat. Ceea ce considerati a fi un spatiu mic poate varia in functie de gravitatea fobiei.
Cand experimentati simptomele de claustrofobie, puteti simti ca aveti un atac de panica. Acestea pot include:
- Transpiratie
- Tremuraturi
- Senzatie de caldura
- Senzatie puternica de frica sau panica
- Anxietate
- Dificultati de respiratie
- Hiperventilatie
- Batai rapide de inima
- Dureri in piept
- Greata
- Senzatie de lesin
- Confuzie sau dezorientare
Aceste simptome pot fi usoare sau severe. Daca sunteti claustrofobi, puteti, de asemenea:
- Sa evitati situatiile care va pot declansa simptomele, cum ar fi calatoria cu avionul, metroul, ascensorul sau cu masina in traficul aglomerat
- Sa cautati iesirile din fiecare spatiu in care intrati, in mod automat si obisnuit
- Sa va simtiti speriati de faptul ca usile se vor inchide in timp ce va aflati intr-o camera
- Sa stati langa iesire in timp ce va aflati intr-un loc aglomerat
Multe situatii pot declansa claustrofobia. Factorii declansatori pot include:
- Sa va aflati intr-o camera mica, fara ferestre
- Sa va aflati intr-un avion sau o masina mica
- Sa va aflati intr-un lift plin
- Sa fiti supusi unei investigatii RMN sau CT
- Sa va aflati intr-o sala mare, dar aglomerata (petrecere, concert)
- Sa intrati intr-o camara
Alte locuri care pot declansa claustrofobia includ:
- Toaletele publice
- Spalatoriile auto
- Usile rotative
- Cabinele de proba din magazine
- Pesteri sau spatii inguste
- Tunele
Simptomele pot fi declansate si de alte situatii care nu sunt mentionate mai sus. De asemenea, puteti defini un spatiu mic sau restrans diferit de alte persoane. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii au propriul lor sentiment fata de spatiul personal sau de “aproape”. Un studiu din 2011 a constatat ca persoanele cu spatii mai mari in jurul corpului sunt mai predispuse sa se simta claustrofobe atunci cand acest cerc este incalcat.
De ce apare claustrofobia
Intre 15% si 37% dintre oamenii din intreaga lume sufera de claustrofobie, astfel incat este dificil sa fie identificata cauza exacta. Nu se cunosc multe lucruri despre cauzele claustrofobiei. Factorii de mediu pot juca un rol important. Oamenii dezvolta de obicei claustrofobie in timpul copilariei sau in anii adolescentei.
Claustrofobia ar putea fi legata de disfunctia amigdalei, care este partea creierului ce controleaza modul in care procesam frica. Aceasta fobie poate fi cauzata si de un eveniment traumatic, cum ar fi:
- Daca ati fost blocati intr-un spatiu ingust sau aglomerat pentru o perioada lunga de timp
- Daca v-ati confruntat cu turbulente atunci cand ati zburat cu avionul
- Daca ati fost pedepsiti si inchisi intr-un spatiu mic, ca de exemplu o baie
- Daca ati fost blocati in transportul public aglomerat
- Daca ati fost lasati accidental intr-un spatiu mic, ca de exemplu un dulap
De asemenea, aveti mai multe sanse de a dezvolta claustrofobie daca ati crescut cu un parinte claustrofob sau cu un membru al familiei care are aceasta fobie. Daca un copil ii vede pe cei dragi, care se tem de un spatiu mic, inchis, el poate incepe sa asocieze frica si anxietatea cu situatii similare.
Cum se trateaza claustrofobia
Cel mai frecvent, claustrofobia este tratata prin psihoterapie. Diferitele tipuri de consiliere va pot ajuta sa va depasiti teama si sa va gestionati factorii declansatori. Trebuie sa discutati cu medicul vostru despre ce tip de psihoterapie va functiona cel mai bine in cazul vostru.
Tratamentul poate include oricare din urmatoarele:
- Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Psihoterapeutul va va invata cum sa controlati si sa modificati gandurile negative care apar in situatiile care va declanseaza claustrofobia. Daca invatati sa va schimbati gandurile, puteti invata sa va schimbati si reactia la aceste situatii
- Psihoterapie rational-emotiva si comportamentala. Acest tip de psihoterapie se concentreaza asupra prezentului. Abordeaza atitudini, emotii si comportamente nesanatoase. Se foloseste o tehnica numita “disputa” pentru a-i ajuta pe oameni sa dezvolte credinte realiste si sanatoase
- Relaxare si vizualizare. Psihoterapeutul va va oferi diferite tehnici de relaxare si vizualizare pentru a fi utilizate atunci cand va aflati intr-o situatie claustrofoba. Tehnicile pot include exercitii precum numaratul sau imaginarea unui spatiu sigur. Aceste tehnici va pot ajuta sa va linistiti si sa va diminuati panica
- Psihoterapia de expunere. Este frecvent utilizata pentru a trata tulburarile de anxietate si fobiile. In cadrul acesteia, veti fi plasati intr-o situatie non-periculoasa care declanseaza claustrofobia pentru a va confrunta si a va depasi frica. Ideea este ca, cu cat sunteti mai expusi la ceea ce va sperie, cu atat mai putin va veti teme
- Tratamentul medicamentos. Medicul va poate prescrie antidepresive sau anxiolitice pentru a va ajuta sa va tratati panica si simptomele fizice. Medicamentele sunt de obicei utilizate in combinatie cu psihoterapia
Claustrofobia se poate trata si oamenii se pot recupera. In cazul anumitor persoane, claustrofobia dispare odata cu inaintarea in varsta. Daca nu se intampla acest lucru, exista modalitati diferite de a trata frica si simptomele fizice, precum si de a gestiona factorii declansatori, pentru a putea avea o viata activa si implinita.
Cum va puteti gestiona frica de spatii inchise
Multi oameni cu claustrofobie vor evita spatiile care le declanseaza aceasta tulburare. Insa nu este o solutie pe termen lung, deoarece in cele din urma va puteti gasi intr-o situatie inspaimantatoare, dar inevitabila. Exista insa modalitati de a face fata in timpul unui atac:
- Respirati incet si adanc in timp ce numarati pana la trei odata cu fiecare respiratie
- Concentrati-va atentia pe ceva sigur, precum timpul ce se scurge pe ceas
- Amintiti-va in mod repetat ca frica si anxietatea vor trece
- Infruntati-va factorii declansatori prin repetarea faptului ca frica este irationala
- Vizualizati si concentrati-va asupra unui loc sau a unui moment care va linisteste
De asemenea, este important sa nu rezistati atacului atunci cand acesta are loc. Poate va doriti sa-l opriti, dar daca nu reusiti, anxietatea poate creste si il poate agrava. In schimb, acceptati ca se intampla, reamintiti-va ca este in regula sa aveti aceste sentimente, asigurati-va ca atacul nu va pune viata in pericol si amintiti-va ca acesta va trece.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.