Cinofobia provine din cuvintele grecesti care inseamna “caine” (cyno) si “frica” (phobia). O persoana care are cinofobie are o teama exagerata de caini, atat irationala, cat si persistenta. Este mai mult decat a nu va simti bine cand auziti latratul cainilor sau cand sunteti in prezenta acestora. Aceasta teama poate interfera cu viata de zi cu zi si poate declansa o serie de simptome, cum ar fi probleme de respiratie sau ameteli.
Fobiile specifice, cum ar fi de exemplu cinofobia, afecteaza aproximativ 7-9% din populatie. Cinofobia se incadreaza in spectrul “animal”. Aproximativ o treime dintre persoanele care cauta tratament pentru anumite fobii au o teama irationala de ciini sau de pisici.
Cinofobia – simptome
Cercetatorii estimeaza ca in Romania exista mai mult de 3.500.000 de caini cu stapan plus cei asa-zisi maidanezi. Asadar, sansele de a va intalni cu un caine sunt relativ mari. Daca suferiti de cinofobie, puteti avea simptome atunci cand sunteti in preajma cainilor sau chiar atunci cand doar va ganditi la ei.
Simptomele asociate cu fobiile specifice sunt diferite de la o persoana la alta. Doi oameni nu pot experimenta frica sau anumiti factori declansatori in acelasi mod. Simptomele pot fi fizice, emotionale sau ambele.
Simptomele fizice includ:
- Probleme de respiratie
- Ritm cardiac rapid
- Durere sau senzatie de strangere in piept
- Tremuraturi
- Ameteala sau stare de confuzie
- Probleme cu stomacul
- Senzatii de caldura sau de frig
- Transpiratie
Simptomele emotionale includ:
- Atacuri de panica sau de anxietate
- O nevoie intensa de a scapa de anumite situatii care declanseaza frica
- Un sentiment de detasare de sine
- Pierderea controlului
- Sentimentul ca puteti lesina sau chiar muri
- Simtiti ca nu puteti face nimic in legatura cu aceasta teama
Copiii au simptome specifice. Cand sunt expusi la lucrul sau la situatia de care le este frica, acestia pot:
- Avea o criza de tantrum
- Sa se agate de parinti sau de persoana care are grija de ei
- Sa planga sau sa tipe
De exemplu, un copil poate refuza sa plece de langa parinti atunci cand un caine este in apropiere.
De ce apare cinofobia
Este posibil sa nu puteti preciza exact cand a inceput frica sau ceea ce a provocat-o prima data. Cinofobia poate aparea brusc din cauza unui atac al unui caine sau se poate dezvolta treptat de-a lungul timpului. Exista anumite situatii sau predispozitii, cum ar fi factorii genetici, care va pot supune unui risc mai mare de a dezvolta cinofobie.
Factorii de risc specifici pot include:
- Ati avut vreodata in trecut o experienta neplacuta cu un caine? Ati fost fugariti sau muscati? Situatiile traumatice va pot supune riscului de a dezvolta cinofobie
- Fobiile ii afecteaza atat pe copii, cat si pe adulti. In unele cazuri, anumite fobii pot aparea initial dupa varsta de 10 ani, dar pot aparea si mai tarziu in viata
- Daca una dintre rudele apropiate are o fobie sau o anxietate, probabilitatea ca sa dezvoltati si voi o fobie este mai mare. Poate fi mostenita genetic sau devine un comportament invatat de-a lungul timpului
- Starea de spirit. Este posibil sa aveti un risc mai mare de a dezvolta fobii daca aveti un temperament mai sensibil
- Este posibil sa dezvoltati cinofobie daca ati auzit lucruri negative despre a fi in preajma cainilor. De exemplu, daca cititi despre un atac al unui caine, ca raspuns, se poate declansa aceasta teama
Pentru a fi diagnosticati in mod oficial cu o fobie specifica, cum ar fi cinofobia, trebuie sa fi experimentat simptomele timp de sase luni sau mai mult. Daca ati observat ca frica de caini a inceput sa va influenteze viata de zi cu zi, este posibil sa doriti sa pastrati un jurnal personal pentru a-l impartasi medicului.
Cum se poate trata cinofobia?
Nu toate fobiile necesita tratament. Cand frica devine atat de intensa incat evitati parcurile sau alte situatii in care ati putea intalni caini, exista o varietate de optiuni disponibile. Tratamentul include psihoterapia sau tratamentul medicamentos.
1.Psihoterapia
Psihoterapia cognitiv-comportamentala poate fi incredibil de eficienta in tratarea fobiilor specifice. Unii oameni raporteaza rezultate in doar 1 pana la 4 sesiuni.
Psihoterapia de expunere este o forma de psihoterapie in care oamenii se confrunta cu temerile lor in mod direct. In timp ce unii oameni pot beneficia de psihoterapia de expunere in vivo sau in preajma cainilor in viata reala, altii pot obtine un beneficiu similar din ceea ce se numeste expunerea imaginara activa, unde isi imagineaza ca indeplinesc diverse sarcini alaturi de un caine.
Intr-un studiu din 2003, 82 de persoane cu cinofobie au trecut prin procese psihoterapeutice in vivo sau imaginare. Unii oameni au interactionat cu cainii, in timp ce altii au fost rugati sa-si imagineze pur si simplu ca fac diferite sarcini alaturi de acestia. Toti au prezentat o imbunatatire semnificativa dupa expunere, fie ea reala sau imaginara. Ratele de imbunatatire pentru psihoterapia in vivo au fost de 73,1%, iar pentru psihoterapia prin expunere imaginara activa au fost de 62,1%.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca expunerea imaginara activa este o alternativa buna la psihoterapia in vivo.
2.Tratamentul medicamentos
Psihoterapia este in general eficienta in tratarea fobiilor specifice cum ar fi cinofobia. Pentru cazurile mai severe insa, tratamentul medicamentos reprezinta o optiune care poate fi utilizata fie impreuna cu psihoterapia, fie pe termen scurt daca exista o situatie in care veti fi in preajma cainilor.
Tratamentul medicamentos poate include:
- Beta-blocantele. Acestea sunt medicamente care blocheaza adrenalina, pentru a diminua simptome precum pulsul rapid, tensiunea arteriala crescuta sau agitatia
- Sedativele. Aceste medicamente reduc anxietatea, astfel incat sa va puteti relaxa in situatiile in care va este teama
Daca aveti o forma usoara de cinofobie, puteti beneficia de optiuni alternative legate de stilul de viata care pot ajuta la atenuarea simptomelor declansate de temerile voastre. Atunci cand va simtiti anxiosi incercati diferite tehnici de relaxare, cum ar fi exercitiile de respiratie profunda sau practicarea yoga. Exercitiul fizic regulat este un alt instrument puternic care va poate ajuta sa va gestionati fobia pe termen lung.
Pentru cazuri mai severe, consultati-va medicul. Tratamente precum psihoterapia sunt in general cu atat mai eficiente cu cat le incepeti mai devreme. Fara un tratament corespunzator, fobiile pot duce la complicatii mai grave, cum ar fi tulburarile de dispozitie, abuzul de substante sau chiar sinuciderea.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.