In 2008, Manoj Vasudevan a fost atat de „impietrit” de ideea de a vorbi in public incat i-a luat noua luni de intalniri de Toastmasters inainte de a putea tine un discurs.
In 2017, el a devenit campion mondial al concursului Toastmasters International de a vorbi in public.
Vasudevan a batut peste 30.000 de concurenti timp de sase luni in cea mai mare competitie de acest gen cu incredere, stil si o abilitate exceptionala de a citi un public si de a-si adapta in mod corespunzator discursul. Este greu sa-l vezi pe scena si sa-ti imaginezi ca in urma cu 10 ani nu putea sa stea in fata unui mic grup de prieteni.
Pentru a-si depasi teama a trebuit sa treaca peste el insusi. Adica, a trebuit sa renunte la proprul sau ego.
Se intampla la fel cu oricine a carui inima este plina de emotie sau a carui frunte este plina de transpiratie atunci cand sta in fata unui public. „Exista un pic de narcisism inauntru pentru ca se concentreaza foarte mult pe ei insisi.”
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Cele 3 faze ale vorbitului in public
Vasudevan crede ca exista trei faze pe care fiecare le traverseaza, in mod propriu, pentru a deveni un mare vorbitor in public.
In prima faza, vorbitorii sunt in primul rand preocupati de sine. Acest lucru nu inseama ca sunt ingamfati, mandri – cineva care este timid si ingrozit pe scena de obicei supraestimeaza cam cat de mult ii pasa sau este interesata audienta de el in timpul discursului.
In faza a doua, vorbitorii au castigat un nivel de confort pe scena, dar mesajul prezentarii este inca legat de propriul ego. Ei se concentreaza pe impresionarea audientei si, incercand sa o uimeasca cu intelectul sau cu talentul lor, par ca se straduie prea mult si eficienta lor scade.
In cele din urma, un vorbitor care a ajuns la un anumit nivel de experienta se separa pe sine de mesajul pe care-l transmite. El nu se ingrijoreaza de propriul aspect sau de cat de inteligent pare. Acesta a lucrat pentru a comunica cele mai bune lectii pe care le-a invatat, iar lipsa constiintei de sine il ajuta sa se conecteze cu publicul.
Depasirea fricii de a vorbi in public se intampla atunci cand exista o schimbare de mentalitate de la „Vorbitul in public este despre impresionarea audientei” la “Vorbitul in public este despre schimbul de cunostinte”.
Vasudevan a spus ca si lui i se intampla sa devina agitat inaintea discursurilor in fata unei multimi mari, dar isi aminteste de sfatul pe care-l da tuturor celorlalti vorbitori: „Adu-ti aminte, esti acolo pentru a ajuta! Cand esti de ajutor, nu exista teama!“
sursa: www.businessinsider.com
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania