Va este teama de fulgere? Tunetele va determina sa va ghemuiti si sa va ascundeti? Aveti o reactie fizica atunci cand incepe o furtuna, cum ar fi palmele transpirate sau durerile in piept? Astrafobia este termenul pentru teama exagerata de tunete si fulgere.
Si nu numai copiii, dar si adultii pot suferi de aceasta frica exagerata si irationala de tunete si fulgere. Aceasta fobie comuna poate afecta si animalele, de aceea sa nu fiti surprinsi atunci cand cainele incepe sa urle si se ascunde sub pat in timpul unei furtuni puternice. Termenul “astrafobie” este derivat din cuvintele grecesti “astrape”, care inseamna fulgere si „phobos”, care inseamna teama. Astrafobia va poate afecta si limita negativ stilul de viata, dar se poate trata.
Ce este astrafobia?
O persoana care are astrafobie va verifica frecvent raportul meteorologic. Daca afla ca vine o furtuna, ea isi va schimba planurile cu orice risc. Iar cand se produce o astfel de furtuna, ii poate fi atat de teama incat ar fi capabila sa intre intr-un dulap din casa si sa se ascunda.
Persoanele cu fobie de tunete si fulgere pot evita situatiile in care ar putea aparea o furtuna, cum ar fi campingul. Astrafobia ii poate determina sa isi abandoneze in mod irational planurile pentru a evita vremea rea, chiar daca ar fi doar o furtuna mica. Vestea buna, pentru cei care sufera de astrafobie, este ca aceasta afectiune se poate trata.
Astrafobia mai este numita si:
- Astrapofobia
- Tonitrofobia
- Brontofobia
- Keraunofobia
De ce apare astrafobia?
Astrafobia poate fi atribuita evolutiei, instinctului si raspunsului fiziologic natural. Poate fi instinctuala, invatata sau poate aparea in urma unei traume. Evolutiv, este logic sa doriti sa evitati o furtuna, deoarece aceasta poate reprezenta un pericol real. Cu toate acestea, daca aveti o reactie fizica coplesitoare la o furtuna atunci cand stiti ca sunteti in siguranta intr-o casa, atunci este o conditie care va poate birui.
Daca cineva a avut o experienta traumatizanta legata de furtuni si fulgere sau daca a fost martor cand altcineva a fost ranit de tunete si fulgere, ar putea fi mai predispus sa dezvolte astrafobie. Si cei care sunt in general inclinati spre anxietate si teama pot fi mai predispusi sa dezvolte aceasta fobie.
In plus, copiii cu autism si cei cu probleme de procesare senzoriala tind sa dezvolte astrafobie mai frecvent decat alte persoane, deoarece sunt mai sensibili la sunet.
Simptomele astrafobiei
Persoanele care sufera de astrafobie pot avea sentimente de panica inainte si in timpul unei furtuni. Aceasta fobie poate provoca simptome precum:
- Durere in piept
- Amorteala
- Greata
- Palpitatii si un puls crescut
- Dificultate de a respira
- Maini transpirate
- O dorinta obsesiva de a monitoriza furtuna
- Dorinta de a sta langa altcineva pentru a simti protectie in timpul unei furtuni
- Tipete si plansete (mai ales in cazul copiilor)
- Constientizarea faptului ca aceste sentimente sunt irationale si exagerate
Persoanele cu astrafobie pot, de asemenea, sa simta nevoia sa se ascunda de fulgere si tunete intr-un dulap, baie, cada sau sub pat.
Astrafobia – metode de tratament
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este o abordare pe termen scurt. Se poate face individual sau intr-un cadru de grup. Ea se concentreaza profund asupra unei anumite probleme si este orientata spre obiective. Este conceputa pentru a modifica modelele de gandire negative sau eronate si pentru a le inlocui cu moduri mai rationale de gandire.
Psihoterapeutul va poate incuraja sa tineti un jurnal de anxietate. In jurnal, va puteti nota atunci cand vine o furtuna si daca voi credeti ca daca nu va ascundeti in dulap, se va intampla ceva teribil (ca de exemplu un fulger care va loveste casa sau un copac care cade pe casa). Apoi, veti examina impreuna cu psihoterapeutul gandurile negative. In timpul tratamentului, acest mod negativ de gandire este treptat inlocuit cu o gandire bazata pe fapte, pe dovezi, care va va ajuta sa va gestionati anxietatea.
Psihoterapia prin expunere ofera oportunitati oamenilor care se lupta cu anumite fobii sa se confrunte cu temerile lor, fiind expusi gradual la lucrurile care ii inspaimanta de-a lungul timpului. De exemplu, veti intalni furtuni sau factori declansatori legati de furtuni in timp ce sunteti supravegheati sau intr-un cadru controlat.
Desi expunerea reala la furtuni este un tratament viabil, tot mai multe cercetari arata ca realitatea virtuala se poate dovedi la fel de eficienta. Psihoterapia prin expunere la realitatea virtuala economiseste bani si timp, desi nu este disponibila oriunde. In Romania, la ID Therapy Bespoke Treatment Center, va puteti depasi aceasta teama de tunete si fulgere cu ajutorul realitatii virtuale.
Tehnicile de respiratie, de mindfulness si relaxarea musculara progresiva pot fi, de asemenea, utile in tratarea astrafobiei.
In plus fata de psihoterapie, specialistul va poate recomanda anumite anxiolitice. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea stresului pe care il simtiti inainte sau in timpul furtunilor. Terapia medicamentoasa nu este un remediu pentru fobii.
Ce puteti face
Nu intrati in mod constant pe aplicatiile meteo. Verificarea compulsiva a vremii poate face ca o persoana cu astrafobie sa creada ca se mentine in siguranta, insa in realitate acest lucru alimenteaza anxietatea. Incercati sa va limitati la verificarea vremii doar dimineata, astfel incat sa va puteti imbraca corespunzator, dar rezistati sa intrati pe aplicatia meteo de mai multe ori pe zi.
Apelati la servicii specializate de psihoterapie. Puteti chiar sa-l rugati pe psihoterapeut sa va faca o “vizita la domiciliu” in timpul unei furtuni, astfel incat sa puteti practica respiratia profunda si sa primiti consiliere in timpul unei furtuni reale.
Aplicatiile legate de sanatatea mintala si aplicatiile de meditatie sunt, de asemenea, o optiune usoara si accesibila pentru tratarea astrafobiei. Exista aplicatii care ofera sesiuni de terapie, aplicatii care ofera tehnici de relaxare ghidata si aplicatii care va permit sa va tineti un jurnal de anxietate.
Impartasiti celor dragi faptul ca aveti o frica irationala de tunete si fulgere si cereti autor. Va veti reduce astfel anxietatea suplimentara pe care o aveti in legatura cu lipsa de la evenimentele importante ale persoanelor apropiate.
In mod surprinzator, cunoasterea cazurilor foarte rare de moarte datorata loviturii de fulger nu va diminua frica irationala pe care o aveti. In timpul unei furtuni, pentru a va calma, numarati inapoi de la 200 la 3 sau 2 secunde. Sau vorbiti la telefon. Aceste lucruri va vor regla respiratia. De asemenea, aduceti-va aminte de cate ori ati fost acasa singuri in timpul unei furtuni si nu s-a intamplat nimic rau!
Este posibil sa simtiti ca nu veti putea trece peste aceasta teama, mai ales daca e ceva care a inceput inca din copilarie, dar daca va veti deschide si veti cauta un tratament, veti reusi sa va depasiti frica de tunete si fulgere.
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.