Cei mai multi dintre noi au un anumit grad de teama cand vine vorba de apa. De obicei, depasim aceste temeri sau invatam modalitati de a le face fata. Dar, daca acvafobia sau teama de apa este problema cu care va confruntati, traiti cu o cantitate persistenta si anormala de teama si anxietate care va impiedica sa va apropiati de apa.
Ce este acvafobia?
Acvafobia este o fobie specifica. Fobia specifica este o frica exagerata si irationala fata de un lucru sau o situatie, care in realitate nu sunt periculoase. Este posibil sa aveti acvafobie daca descoperiti ca orice sursa de apa va provoaca o anxietate foarte mare. Aceasta poate include o piscina, un lac, un ocean sau chiar o cada.
Studiile arata ca peste 20% din populatia globului sufera de aceasta fobie, iar femeile au de doua ori mai multe sanse decat barbatii sa o dezvolte. Multi adulti care traiesc cu o anumita fobie, cum ar fi acvafobia, incep sa dezvolte simptome legate de aceasta tema in copilarie sau adolescenta.
Acvafobia este adesea confundata cu o alta fobie numita hidrofobie. Chiar daca ambele implica apa, acvafobia si hidrofobia nu sunt unul si acelasi lucru. Hidrofobia este o aversiune fata de apa, aversiune care se dezvolta la om in timpul ultimelor stadii ale rabiei.
In unele cazuri, acvafobia poate duce la ablutofobie sau teama de a face baie. Aceasta fobie relativ rara poate avea un impact devastator asupra stimei de sine. Cultura moderna pune un accent deosebit pe curatenie si igiena, iar cei care nu fac zilnic dus sau baie pot fi dispretuiti. Exista, de asemenea, un risc crescut de a se dezvolta anumite boli, obisnuite sau rare, la cei care permit murdariei si bacteriilor sa ramana pe pielea si parul lor.
Acvafobia – simptome
La o persoana care sufera de acvafobie, vederea apei poate declansa o teama exagerata si o anxietate intensa. Poate fi o cantitate foarte mica de apa, cum ar fi de exemplu apa din chiuveta de la baie sau o intindere mare de apa, ca de exemplu o mare sau un ocean. Nu cantitatea de apa cauzeaza fobia, ci apa in sine.
Unele dintre cele mai frecvente simptome de acvafobie includ:
- Un sentiment imediat de teama intensa, de anxietate si de panica atunci cand va ganditi la apa
- O teama persistenta, excesiva sau irationala atunci cand sunteti expusi la apa
- Recunoasteti faptul ca frica de apa este exagerata sau disproportionata fata de amenintarea reala
- Evitarea apei
- Transpiratii
- Puls crescut
- O strangere in piept si dificultati respiratorii
- Greata
- Ameteala sau lesin
Un specialist de sanatate mintala va diagnostica acvafobia daca ati prezentat simptomele enumerate mai sus timp de cel putin sase luni. O parte a diagnosticului contine si excluderea altor conditii de sanatate mintala, cum ar fi:
- tulburarea obsesiv-compulsiva
- stresul post traumatic
- tulburarea de panica
De ce apare acvafobia?
Deocamdata, cauzele unor fobii specifice nu sunt bine intelese. Cu toate acestea, exista unele dovezi care arata ca fobiile pot fi mostenite genetic. Daca aveti un membru al familiei care sufera de anxietate sau are anumite fobii, este posibil sa existe riscul sa dezvoltati si voi o fobie.
Acvafobia este adesea provocata de un eveniment traumatic petrecut in timpul copilariei, cum ar fi de exemplu un accident in care aproape ca v-ati inecat. De asemenea, poate fi rezultatul unei serii de experiente negative. Acestea se intampla de obicei in copilarie si nu sunt la fel de severe ca o experienta traumatizanta.
Unii specialisti sugereaza, de asemenea, ca modificarile functiei cerebrale pot juca un rol important in dezvoltarea fobiilor specifice.
Cum se trateaza acvafobia
Deoarece acvafobia este considerata o fobie specifica, aceasta este tratata cel mai frecvent prin doua forme de psihoterapie: terapia de expunere si terapia cognitiv-comportamentala.
Metoda de tratament preferata este terapia de expunere. In timpul acestui tip de terapie, veti fi expusi in mod repetat sursei cauzatoare de fobie – in acest caz, apa. Pe masura ce sunteti expus la apa, psihoterapeutul va urmari reactiile, gandurile, sentimentele si senzatiile pe care le aveti pentru a va ajuta sa va gestionati anxietatea.
Prin terapia cognitiv-comportamentala, veti invata cum sa va gestionati gandurile si credintele proprii despre frica de apa. In timp ce invatati sa va gestionati temerile, veti dezvolta si strategii pentru a face fata acestor tipare si credinte.
In plus fata de tratamentul de specialitate, exista si cateva tehnici pe care le puteti practica acasa. Activitatea fizica zilnica, tehnicile de mindfulness, yoga si respiratia profunda sunt strategii utile in tratarea fobiilor si implicit a acvafobiei.
In ultimele etape ale tratamentului, puteti decide sa lucrati cu un instructor de inot special instruit, care va poate ajuta sa invatati sa va simtiti bine atunci cand sunteti in apa.
De asemenea, medicul va poate prescrie medicamente pentru a trata unele simptome legate de anxietate si de panica, insa acestea nu sunt indicate pe termen lung. Mai degraba, medicamentele pot ajuta in timpul tratamentului initial fiind prescrise din motive bine intemeiate.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.