Procrastinarea somnului. Cum e somnul tău? E ca un vis frumos sau mai mult un coșmar?
Cu toții am trecut prin asta. Stai pe canapea și, dintr-o dată, este 23:30 și încă te uiți la Emily în Paris pe Netflix. Nu-ți vine să crezi cât de târziu este! Trebuie să te culci ca să te poți trezi mâine devreme și să începi ziua devreme, dar de fiecare dată când încerci să te ridici, apare altceva și te oprește. Este ca un magnet pentru distragerea atenției – și nu se întâmplă întotdeauna noaptea. Se numeste Procrastinarea somnului sau procrastinarea orei de culcare.
Uneori ziua te afli în mijlocul unei sarcini importante la job sau chiar încerci să te concentrezi pe responsabilitățile zilnice de acasă, când deodată… stop! Nu te poți abține să nu te uiți la telefon pe Facebook sau să mai face o verificare pe Tik Tok. Cum și de ce se întâmplă acest lucru?
Răspunsul se află într-un singur cuvânt: procrastinarea. De ce o facem?
Există câteva motive pentru care s-ar putea să amâni mersul la culcare. Poate că ești prea obosit pentru a merge la culcare sau poate că ai prea mult de lucru să te pregătești pentru culcare. Poate că ceva stresant s-a întâmplat mai devreme în cursul zilei, iar acum toate acele griji te țin treaz. Sau poate – dacă acesta este cazul – ai niște treburi neterminate cu partenerul tău de viață care trebuie discutate înainte de sfarșitul zilei.
Procrastinarea somnului este definită ca fiind amânarea mersului la culcare până mai târziu decât era prevăzut, din cauza distragerilor sau a gândurilor provocatoare de anxietate care te țin treaz. Cu toții am făcut-o; unii oameni o fac mai mult decât alții.
Procrastinarea somnului – efectele pe termen scurt și lung
Procrastinarea este un obicei care poate avea un impact enorm asupra sănătății mintale, precum și asupra sănătății fizice și a productivității. Există multe efecte negative care pot rezulta din procrastinare. Printre acestea se numără:
- Insomnie și alte tulburări de somn
- Depresia
- Tulburări de anxietate (de exemplu, tulburarea de anxietate generalizată)
- Simptomele sindromului de oboseală cronică
Deci, ce putem face în această privință?
Ei bine, în primul rând: nu vă învinovățiți! Procrastinarea nu este ceva ce se întâmplă doar atunci când suntem leneși sau iresponsabili; uneori, creierul nostru are nevoie de mai mult timp decât de obicei pentru a procesa informațiile și a lua decizii cu privire la rezolvarea anumitor probleme.
Cum să evităm procrastinarea somnului?
Iată câteva sfaturi pentru a evita procrastinarea somnului:
- Fixați o oră regulată pentru a merge la culcare și respectați-o în fiecare zi. Dacă ești o persoană anxioasă, cel mai probabil ai probleme cu somnul și să experimentezi coșmaruri recurente. Concentrează-te pe recompensele pe termen lung pentru a te motiva să faci ceea ce trebuie făcut în momentul prezent. Cercetările sugerează că o oră de culcare consecventă ajută la o adormirea rapidă și intrarea in faza de somn profund, ceea ce ajută ulterior la o performanța și stare generală mai bună.
- Evitați utilizarea dispozitivelor cu ecran înainte de culcare. Se mai recomandă ca înainte de culcare să nu facem nimic care să necesite o concentrare intensă – mai ales utilizarea dispozitivelor electronice.
- Planificați activități relaxante înainte de culcare, cum ar fi cititul sau meditația. Atunci când suferiți de insomnie cronică sau când viața de zi cu zi face dificilă relaxarea, tehnicile de relaxare sunt adesea considerate soluția. Acestea includ lucruri precum meditația, relaxarea musculară progresivă și exercițiile de respirație profundă. S-au făcut cercetări cu privire la eficacitatea acestora și sunt eficiente pentru mulți oameni.
- Evitați cafeaua și alte băuturi cu cofeină după-amiaza.
- Creați un mediu de dormit confortabil, cu o temperatură adecvată și întuneric.
- Evitați să vă plângeți sau să vă gândiți la probleme înainte de a merge la culcare. Există și alte modalități simple de a reduce anxietatea generală și de a ajuta la insomnie, cum ar fi să vă ritmați ziua, să practicați o bună gestionare a timpului și să lăsați problemele la locul de muncă.
- Dormiți suficient, minim 7-8 ore pe noapte.
- Faceți un ritual de culcare pentru a vă ajuta să vă relaxați și să pregătiți pentru somn.
În concluzie. Procrastinarea este un obicei de care poate fi dificil să te debarasezi, dar merită efortul. Să dormi suficient este important pentru sănătatea și bunăstarea ta, așa că merită să încerci unele dintre aceste sfaturi dacă ai probleme în a te odihni suficient. Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, suntem aici pentru a vă ajuta.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
![Nadia Gorduza psihoterapeut specializat in metoda Gottman](https://www.idtherapy.ro/wp-content/uploads/2020/02/nadia-goruza.jpg)
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.