Stiati ca microexpresiile sunt recunoscute drept expresii faciale extrem de scurte si ca dureaza doar 15-20 milisecunde?
Desi nu prea suntem constienti de ceea ce transmite fata noastra, sunt oameni care s-au specializat pe acest domeniu, tocmai pentru a vedea partea cealalta a povestii pe care o spunem, in unele cazuri, partea reala. Este un exercitiu bun pentru a detecta minciunile, sentimentele de vina sau chiar gandurile malitioase, pe langa multe altele.
In psihoterapie, microexpresiile apar in momentul in care pacientul incearca sa-si ascunda emotiile fata de el insusi, (fenomen cunoscut drept reprimare), sau atunci cand face acest lucru in mod deliberat, fata de ceilalti (fenomen cunoscut drept suprimare). Sunt reactii aproape imposibil de controlat, intrucat nu suntem constienti de ele in mare parte, insa pot fi identificate la altii. Spre exemplu, tocmai aceasta abilitate de a citi microexpresiile este ceea ce l-a făcut pe personajul lui Tim Roth din serialul Lie to me, sa fie atat de bun in detectarea minciunii.
Interesant este faptul ca microexpresiile apar in special la oamenii care se simt sub presiune, desi se pot prezenta de-a lungul unei variate palete de raspunsuri emotionale. Si mai interesant este ca microexpresiile nu se invata de-a lungul vietii, nu apar ca urmare a trairilor noastre, ci sunt incorporate in structura biologica.
Paul Ekman, pionier in studiul emotiilor si al expresiilor faciale, a identificat 7 emotii care transmit un semnal universal: frica, dispretul, dezgustul, surpriza, furia, tristetea si fericirea.
Dat fiind ca au o durata atat de scurta, microexpresiile nu pot fi surprinse in fotografii, de aceea dr John Gottman a decis sa filmeze pacientii in timpul cercetarii si a analizat apoi, cadru cu cadru, fiecare schimbare la nivel facial. Astfel, si-a dat seama ca poate prezice cu un nivel foarte mare de acuratete, cat de mult vor dura relatiile de cuplu, in functie de microexpresiile pe care fiecare cuplu le arata in timpul interactiunii.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.