Sarbatorile pot fi un moment grozav de sarbatoare, interactiune sociala si semnificatie profunda… daca le lasam. Cu toate acestea, vacantele pot fi, de asemenea, stresante, deoarece anticipam ca trebuie sa ne confruntam cu probleme legate de familie si prieteni, amintiri din trecut, o pierdere pe care am suferit-o si multe altele.
Ce este diferit la sarbatorile din acest sezon?
In primul rand, se pare ca multi oameni sunt mai stresati in aceste zile. Dintr-un sondaj APA realizat cu privire la stres in SUA, 3 din 5 respondenti (63%) au simtit o crestere puternica a incertitudinii cu privire la viitor. Pandemia a devenit un canal puternic pentru o serie de factori de stres si traume si am face bine sa tinem cont de acest lucru atunci cand ne apropiem de sarbatori. Recunoasterea faptului ca noi toti am trecut prin ceva de aceasta amploare este un aspect important in ceea ce priveste interactiunile sezonului.
Iti amintesti Craciunul trecut cand a dat-o in bara atat de rau?
Cu totii avem povesti din vacantele anterioare in care am fost dispretuiti, am fost implicati intr-un dezacord sau am asistat la o problema. Si din aceasta experienta, este posibil sa fi jurat sa nu mai fim pusi niciodata in acea pozitie, sau sa fi planificat defensiv pentru urmatoarea oportunitate, sau pur si simplu ne-am resemnat sa evitam cu totul oamenii respectivi. Astfel de amintiri si sentimente ne pot face sa ne simtim stresati cu mult inainte de a ajunge chiar la vacanta.
Evitarea, reprimarea, negarea, agresivitatea si anxietatea pot aparea toate din sentimentele pe care le avem. Cu toate acestea, astfel de reactii nu ne ajuta, ci mai degraba ne indeparteaza cu totul de viata si realitate, pur si simplu amanand si sustinand probleme pe care le putem intalni din nou, fie cu aceiasi oameni, fie cu altii.
Sezonul sarbatorilor ne poate oferi o oportunitate de a trata unele dintre aceste probleme intr-un mod mai sanatos.
Urmareste orice film despre sarbatori si vei gasi niste asteptari foarte Hollywoodiene despre ele. Nu ma intelege gresit, cu totii ne putem bucura si aprecia o poveste de sarbatoare dintr-un film, dar trebuie, de asemenea, sa ne gestionam asteptarile in mod realist, astfel incat sa nu permitem naratiunilor fictive sau experientelor trecute sa reprezinte o imagine mai mare intre bucuria noastra de sezon si sentimentul de a fi dezamagit inca o data.
Gestionarea asteptarilor tale
Dupa cum se mentioneaza intr-un articol APA despre gestionarea asteptarilor, „nicio sarbatoare de Craciun, Hanukkah, Kwanzaa sau alta sarbatoare nu este perfecta”. Intr-adevar, viziunile perfectiunii ne pregatesc pentru esec. Va puteti schimba povestea personala a sarbatorilor, revizuindu-va asteptarile. Iata cateva moduri:
Privind pasii gresiti sau problemele ca modalitati de a va exercita propria flexibilitate si rezistenta.
Pregatiti-va in mod proactiv, tinand cont de faptul ca vacantele au potentialul de a aduce oamenii impreuna si nu ar trebui sa fie despre a-i separa.
Mentinerea perspectivei ca sezonul sarbatorilor este scurt si recunoasterea faptului ca, daca lucrurile merg prost, este in regula; puteti rezolva problema mai tarziu.
Sezonul poate fi un moment in care ne imbunatatim ca oameni, in loc sa ne concentram pe ceea ce este gresit sau lipseste din imaginea perfecta.
Concentrarea pe „conversatii sanatoase”
Uneori, perspectivele noastre sunt cimentate de acele experiente trecute asupra diferentelor, fie ele personale, politice sau de alta natura. Strategiile conversationale nu trebuie sa fie, de asemenea, diversiuni de evitare sau distragere a atentiei. Gaseste-ti comunitatea cu oamenii mai degraba decat diferentele. Familiile si prietenii impartasesc unele elemente comune, cum ar fi experiente si amintiri. Cautati impreuna albumele de familie, jucati jocuri sau vizionati filme de care v-ati bucurat impreuna inainte poate face o mare diferenta.
Examinaati-va propriile motivatii
„Nu ii suport pentru ca ei cred intotdeauna ca au dreptate!” Oamenii vor spune si vor face lucruri, si nu totul este frumos, dar ar trebui sa folosim acest timp in mod reflectiv pentru a ne verifica propriile motive.
Reincadrare
Reincadrarea vacantelor este o alta strategie care a fost folosita in terapia adleriana si terapia familiala (Eckstein, 1997). Scopul reincadrarii este de a vedea situatia dintr-un alt punct de vedere, facand-o mai putin problematica si mai normalizata, deschisa spre solutie (Corey, 2007).
Amintiti-va, perfectiunea legata de vacanta poate sa puna stacheta sus, dar exersand propriile potentiale interne, putem invata sa modificam ceea ce putem controla si sa ne bucuram de posibilitatile imense ale sezonului.
Surse
Corey, G. (2007) Theory and practice of counseling and psychotherapy (7th ed.). Belmont, CA: Thomas Brooks/Cole.
Eckstein, D. (1997). Reframing as a specific interpretive counseling technique. Individual Psychology, 53, 418-428.
Morgan, TaNoah (2018). Fighting fair-When and how to engage—constructively—in family arguments during the holidays. https://www.apa.org/news/apa/2018/fighting-fair
Ness, Ingunn J. (2017). Polyphonic orchestration – facilitating creative knowledge processes for innovation. European Journal of Innovation Management, 20(4). Https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/EJIM-05-2016-0049/full/html
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania