Studiul efectuat in 160 de tari arata varsta la care oamenii sunt cel mai putin multumiti de viata.
Un nou studiu privind bunastarea la nivel mondial descopera faptul ca satisfactia fata de viata scade incepand cu varsta mijlocie, dupa care incepe din nou sa creasca dupa varsta de 54 de ani.
Scaderea satisfactiei fata de viata are loc in jurul varstei de 45 pana la 54 de ani, aceasta fiind intalnita in multe tari bogate, vorbitoare de limba engleza, incluzand Statele Unite, Canada, Marea Britanie si Australia.
Au existat descoperiri similare in aceste tari referitoare la aspectele emotionale ale fericirii. Acest lucru s-a intamplat probabil deoarece oamenii au experimentat niveluri mai ridicate de stres, de griji si de furie la varsta mijlocie decat la o varsta mai inaintata.
Profesorul Angus Deaton, unul dintre co-autorii studiului, a declarat: ”Aceasta constatare este cumva de asteptat. Aceasta varsta in care de obicei ratele salariale cresc si este cel mai bun timp pentru a lucra si pentru a castiga mai mult, chiar si in detrimentul bunastarii prezente, astfel incat sa existe bogatie si bunastare mai tarziu in viata”.
Economia este doar unul dintre mai multi factori posibili. Tarile occidentale bogate au sisteme de sanatate mai bune, care sunt mai in masura sa amelioreze unele dintre problemele imbatranirii.
Totusi, modelul in forma de U pentru satisfactia de viata nu este universal, deoarece in multe tari sarace se arata o scadere a satisfactiei de viata odata cu varsta. In fosta Uniune Sovietica, de exemplu, satisfactia de viata scade odata cu varsta, asa cum se intampla si in tarile din America Latina. Singura exceptie au fost tarile africane, unde satisfactia medie de viata a ramas scazuta pe tot parcursul vietii.
Profesorul Deaton a spus: ”In tarile vorbitoare de limba engleza, teoria economica poate prezice o scadere a bunastarii de-a lungul varstei mijlocii in ceea ce priveste veniturile ridicate. Ceea ce este interesant este faptul ca acest model nu este universal. Alte regiuni, cum ar fi fosta Uniune Sovietica, au fost afectate de prabusirea comunismului si a altor sisteme. Astfel de evenimente au afectat persoanele in varsta care si-au pierdut un sistem, chiar daca imperfect, care a dat sens vietii lor, si, in unele cazuri, pensiile si ingrijirea sanatatii.”
Constatarile sunt bazate pe date ce provin din 160 de tari, care reprezinta peste 98% din populatia lumii (Steptoe et al., 2014).
Cand cercetatorii s-au uitat la fericire si la mortalitate, cheia pentru o viata lunga parea sa fie un sens comun. Atunci cand persoanele in varsta simt ca viata lor are un scop, sansa lor de a muri se reduce considerabil.
Chiar daca rezultatele nu arata in mod echivoc ca nazuinta omului spre fericire este legata cauzal de mortalitate, cercetarile ridica posibilitati interesante despre bunastare ca fiind implicata in reducerea riscului pentru sanatate.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.