Conform psihiatrului Randolph Nesse, unul dintre fondatorii medicinii evolutioniste, susceptibilitatea la tulburarile mintale ne-a ajutat sa ne adaptam ca specie de-a lungul evolutiei.
Stiai ca aproximativ unul din cinci persoane din USA sufera in acest moment de o tulburare mintala, si aproximativ jumatate dintre noi vom fi diagnosticati la un moment dat in viata noastra? Este destul de infricosator, nu?
Totusi, conform teoriei evolutioniste, este posibil ca aceste evenimente sa nu aiba nimic de-a face cu predispozitia genetica sau cu anumite traume din copilarie.
Radolph Nesse, profesor in stiinte sociale la Universitatea de stat din Arizona atribuie rate foarte inalte selectiei naturale atunci cand vine vorba de tulburari mintale.
Spre exemplu, anumite tulburari mintale precum depresie si anxietate s-ar fi putut dezvolta din niste emotii avantajoase si normale. Altele, precum schizofrenia sau tulburarea bipolara rezulta din niste mutatii genetice care ar fi putut fi benefice in anumite manifestari extreme ale unei caracteristici.
Iata ce spune psihiatrul Randolph Nesse despre perspectiva evolutionista in psihiatrie!
Cercetatorul considera ca nu poti stabili ceea ce este normal si ce nu pana nu intelegi functionalitatea obisnuita a unei caracteristici. Trebuie sa incepem prin a intelege care este avantajul acelei caracteristici si in ce situatii sunt acele caracteristici avantajoase. Insa, sunt atat de multe momente si situatii cand selectia naturala a modelat mecanisme care exprima aceste defense cand nu este nevoie de ele si adesea raspunsul emotional este dureros si nu este necesar in acea situatie.
Apoi, cercetatorul sugereaza ca exista o categorie de emotii care ne fac sa ne simtim rau, dar sunt benefice genelor noastre. Spre exemplu, aventurile amoroase nu ne fac bine deloc, dar genele noastre ar putea beneficia de pe urma lor. Insa, cercetatorul nu spune ca aceste emotii sunt benefice tot timpul, ci capacitatea lor este benefica. Sistemele de reglare (care controleaza emotiile) au fost modelate de selectia naturala- asadar, ele fie ne sunt noua folositoare, fie genelor noastre, fie cateodata sunt alarme false in sistem, ori cateodata creierul este doar defect. Cercetatorul afirma ca nu ar trebui sa facem generalizari globale, ci ar trebui sa examinam fiecare pacient individual si sa incercam sa intelegem ce se intampla cu fiecare individ.
Starea de spirit proasta poate fi avantajoasa?
Cercetatorul afirma ca unul dintre motivele pentru care starea de spirit proasta ar putea fi avantajoasa face referire la schimbarea strategiilor pentru a scapa de o situatie. Un alt motiv pentru care starea de spirit proasta poate fi avantajoasa este conservarea energiei.
Explicatia este ca atunci cand un organism incearca sa atinga un obiectiv, pierde energie si exista posibilitatea sa nu progreseze, astfel, organismul se va linisti si va astepta, conservand energia.
Pentru noi, oamenii, a incerca sa atingem un obiectiv presupune o complexitate a procesului si competitie. Si da, nu este usor sa incetam sa ne mai cautam un job sau sa incetam sa mai cautam un partener de viata. Astfel, starile de spirit proaste ne ajuta sa recalculam situatia si sa ne dam seama in ce directie sa ne canalizam energia intr-un mod benefic, pentru a progresa.
Daca starea de spirit proasta este avantajoasa, atunci de ce mai tratam oamenii cu antidepresive?
Cercetatorul sustine ca unul dintre cele mai importante lucruri din medicina evolutionista este calcularea costurilor si beneficiilor in blocarea tuturor raspunsurilor defensive ale organismului, fie ca este vorba de febra, durere, raceala sau oboseala.
Datorita “detectorului de fum” noi putem sa blocam intr-un mod sigur si sanatos aceste raspunsuri. Principiul “detectorului de fum” spune ca un raspuns de lupta sau fuga extrem de reactiv care cauzeaza alarme false – si poate declansa anxietate- este mult mai bun decat un sistem care esueaza sa te alerteze cand exista un pericol de moarte. Insa, desi o stare de spirit proasta poate fi avantajoasa uneori, acest lucru nu inseamna ca nu mai trebuie luate antidepresive atunci cand este nevoie.
De ce este important sa stim si perspectiva evolutionista a tulburarilor minatle?
Majoritatea persoanelor care sufera de o tulburare mintala considera ca nu sunt normale si ca sunt ciudate daca sufera de o tulburare. Daca un pacient primeste diagnostic de tulburare anxioasa, acesta se poate speria si poate fi afectat de prejudecata supusa tulburarilor mintale.
Daca prezentam si perspectiva evolutionista, care spune ca exista avantaje ale tulburarilor mintale si care arata ca este normala o anumita caracteristica si ca aceasta caracteristica ne-a ajutat sa ne adaptam, pacientii ar putea fi mult mai linistiti si pot procesa diferit diagnosticul. Multi oameni se pot simti mult mai putin defecti daca ar cunoaste si aspectele evolutioniste legate de tulburarile mintale.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.