Cand au loc evenimente negative, poate dura ceva timp sa trecem peste durere si sa ne simtim din nou in siguranta. Dar cu anumite strategii si cu motivatie interna, putem sa ne acceleram recuperarea si sa ne simtim, din nou, protejati si liberi.
Ce este trauma emotionala si psihologica?
Trauma emotionala si psihologica este rezultatul unor evenimente extraordinar de stresante care iti spulbera sentimentul de siguranta, facandu-te sa te simti neajutorat si singur intr-o lume periculoasa. Trauma psihologica te poate face sa te lupti cu emotii suparatoare, amintiri si anxietate care nu vor sa dispara prea usor. De asemenea, te poate face sa te simti amortit, deconectat si incapabil sa ai incredere in alte persoane.
Experientele traumatice implica adesea o amenintare la adresa vietii sau sigurantei, dar orice situatie care te face sa te simti coplesit si izolat poate duce la trauma, chiar daca nu implica vatamari fizice.
Nu circumstantele obiective determina daca un eveniment este traumatic, ci experienta emotionala subiectiva a evenimentului. Cu cat te simti mai inspaimantat si mai neajutorat, cu atat ai mai multe sanse sa fii traumatizat!
Traumele emotionale si psihologice pot fi cauzate de:
Evenimente unice, cum ar fi un accident, o vatamare sau un atac violent, mai ales daca a fost neasteptat sau s-a intamplat in copilarie.
Stres continuu, necontenit, precum locuirea intr-un cartier plin de infractiuni, lupta impotriva unei boli care pune viata in pericol sau trairea unor evenimente traumatice care apar in mod repetat, cum ar fi agresiunea, violenta in familie sau neglijarea in copilarie.
Cauze frecvent trecute cu vederea, cum ar fi interventia chirurgicala (in special in primii 3 ani de viata), moartea subita a unei persoane apropiate, destramarea unei relatii semnificative sau o experienta umilitoare sau profund dezamagitoare, mai ales daca o persoana a fost in mod deliberat agresiva psihologic.
A face fata traumei unui dezastru natural sau unui dezastru provocat de om poate aduce cu sine provocari unice – chiar daca nu ai fost direct implicat in eveniment. De fapt, desi este foarte putin probabil ca vreunul dintre noi sa fie vreodata victima directa a unui atac terorist, a unui accident de avion sau al unei impuscaturi in masa, de exemplu, suntem cu totii bombardati in mod regulat de imagini oribile pe retelele de socializare si din sursele de stiri. Vizualizarea repetata a acestor imagini ne poate coplesi sistemul nervos si ne poate crea stres traumatic.
Oricare ar fi cauza traumei si chiar daca ea s-a intamplat cu ani in urma sau ieri, putem face schimbari catre vindecare si putem continua viata intr-un mod sanatos.
Trauma din copilarie si riscul de traume viitoare
In timp ce evenimentele traumatice se pot intampla oricui, este mai probabil sa fim traumatizati de un eveniment daca suntem deja sub o incarcatura puternica de stres, daca am suferit recent o serie de pierderi sau am fost traumatizati anterior – mai ales daca a avut loc o trauma anterioara in copilarie.
Traumele copilariei pot rezulta din orice lucru care perturba sentimentul de siguranta al copilului, inclusiv:
Un mediu instabil sau nesigur
Separarea de un parinte
Boala grava
Proceduri medicale intruzive
Abuz sexual, fizic sau verbal
Violenta domestica
Neglijare
Experimentarea traumei in copilarie poate duce la un efect sever si de lunga durata. Cand trauma din copilarie nu este rezolvata, sentimentul de frica si neajutorare se transmite la maturitate, stabilind scena pentru traume ulterioare. Cu toate acestea, chiar daca trauma ta s-a intamplat cu multi ani in urma, exista pasi pe care ii poti face pentru a depasi durerea, pentru a invata sa ai incredere si sa te conectezi din nou cu ceilalti si sa-ti recastigi sentimentul de echilibru emotional!
Simptomele traumei psihologice
Cu totii reactionam la traume in moduri diferite, experimentand o gama larga de reactii fizice si emotionale. Nu exista un mod „corect” sau „gresit” de a gandi, a simti sau a raspunde, asa ca nu judecati propriile reactii sau cele ale altor persoane. Raspunsurile noastre sunt reactii NORMALE la evenimentele ANORMALE.
Simptome emotionale si psihologice:
Soc, negare sau necredinta
Confuzie, dificultati de concentrare
Furie, iritabilitate, schimbari de dispozitie
Anxietate si frica
Vinovatie, rusine, auto-blamare
Izolarea de altii
Tristete, lipsa de speranta
Senzatie de deconectare sau amorteala
Simptome fizice:
Insomnie sau cosmaruri
Oboseala
Uimire
Dificultate de concentrare
Batai ale inimii crescute
Agitatie
Dureri
Tensiunea musculara
Vindecarea de traume
Simptomele traumei dureaza de obicei de la cateva zile pana la cateva luni, se estompeaza treptat pe masura ce procesam evenimentul nelinistitor. Dar chiar si atunci cand ne simtim mai bine, ne putem simti tulburati din cand in cand de amintiri sau emotii dureroase – mai ales ca raspuns la evenimente declansatoare, cum ar fi aniversarea evenimentului sau ceva care ne aminteste de trauma.
Daca simptomele traumei psihologice nu se amelioreaza – sau daca devin si mai grave – si observam ca nu putem depasi evenimentul pentru o perioada prelungita de timp, este posibil sa ne confruntam cu tulburare de stres post-traumatica (PTSD). In timp ce trauma emotionala este un raspuns normal la un eveniment tulburator, devine PTSD atunci cand sistemul nervos se blocheaza si ramanem in soc psihologic, incapabili sa intelegem ce s-a intamplat sau sa ne procesam emotiile.
Indiferent daca un eveniment traumatic implica sau nu moartea, tu ca supravietuitor trebuie sa faci fata pierderii, cel putin temporar, a sentimentului tau de siguranta. Reactia naturala la aceasta pierdere este durerea. La fel ca oamenii care si-au pierdut o persoana draga, trebuie sa treci printr-un proces de durere.
Urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa faci fata sentimentului de durere, sa te vindeci de traume si sa iti continui viata.
Misca-te!
Traumele perturba echilibrul natural al corpului tau, inghetandu-te intr-o stare de hiper-excitare si frica. Pe langa arderea adrenalinei si eliberarea endorfinelor, miscarea te pot ajuta sa iti repari sistemul nervos.
Incearca sa faci miscare pentru 30 de minute sau mai mult in majoritatea zilelor. Sau daca este mai usor, trei exercitii de 10 minute pe zi sunt la fel de bune.
Exercitiile care sunt ritmice si care implica atat bratele cat si picioarele – cum ar fi mersul pe jos, alergatul, inotul, baschetul sau chiar dansul – functioneaza cel mai bine.
Adauga un element de atentie. In loc sa te concentrezi asupra gandurilor sau sa iti distragi atentia in timp ce faci miscare, concentreaza-te cu adevarat asupra corpului si asupra modului in care il simti in timp ce te misti. Observa senzatia care reiese in timp ce picioarele lovesc pamantul, de exemplu, sau ritmul respiratiei sau senzatia de vant pe piele. Alpinismul, boxul, antrenamentul cu greutati sau artele martiale pot face acest lucru mai usor – la urma urmei, trebuie sa te concentrezi asupra miscarilor corpului in timpul acestor activitati pentru a evita ranirea.
Nu sta izolat!
In urma unei traume, poate doresti sa te izolezi de ceilalti, dar izolarea nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Conectarea cu altii, fata in fata, te va ajuta sa te vindeci, asadar fa un efort pentru a-ti mentine relatiile si evita sa petreci prea mult timp singur.
Nu trebuie sa vorbesti despre trauma. Conectarea cu altii nu trebuie sa implice conversatia despre traume. De fapt, pentru unii oameni, acest lucru poate inrautati lucrurile. Confortul vine din a te simti primit si acceptat de ceilalti.
Cere sprijin. Desi nu trebuie sa vorbesti despre trauma in sine, este important sa ai pe cineva cu care sa iti impartasesti sentimentele, cineva care te asculta cu atentie fara sa te judece. Apeleaza la un membru de familie, prieten, consilier sau duhovnic de incredere.
Participa la activitati sociale, chiar daca nu ai chef. Fa activitati „normale” cu alte persoane, activitati care nu au nimic de-a face cu experienta traumatica.
Reconecteaza-te cu vechii prieteni. Daca te-ai retras din relatiile care odata erau importante pentru tine, fa efortul de a te reconecta.
Alatura-te unui grup de sprijin pentru supravietuitorii traumei. Conectarea cu altii care se confrunta cu aceleasi probleme te poate ajuta sa reduci sentimentul de izolare, iar ascultarea modului in care altii se descurca te poate inspira in propria recuperare.
Voluntariat. Voluntariatul poate fi o modalitate excelenta de a contesta sentimentul de neputinta care insoteste adesea traumele. Aminteste-ti de punctele tale forte si revendica-ti sentimentul de putere ajutandu-i pe ceilalti.
Fa-ti prieteni noi. Daca locuiesti singur sau departe de familie si prieteni, este important sa te contactezi si sa iti faci noi prieteni.
Autoregleaza-ti sistemul nervos
Indiferent cat de agitat, anxios sau scapat de control te simti, este important sa stii ca iti poti schimba sistemul de excitare si te poti calma. Nu numai ca va ajuta la ameliorarea anxietatii asociate cu traumele, dar va genera si un sentiment mai mare de control.
Respiratie constienta. Daca te simti dezorientat, confuz sau suparat, practicarea respiratiei constiente este o modalitate rapida de a te calma. Pur si simplu respira 60 de secunde, concentrandu-ti atentia asupra fiecarei respiratii.
Calmare senzoriala. O anumita imagine, miros sau gust te face rapid sa te simti mai calm? Sau poate mangaierea unui animal sau ascultarea muzicii functioneaza pentru a te linisti rapid? Toata lumea raspunde la aportul senzorial putin diferit, asa ca experimenteaza cu diferite tehnici rapide de ameliorare a stresului pentru a gasi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine.
Ramai conectat la pamant. Pentru a te simti conectat cat mai in prezent, aseaza-te pe un scaun. Simte picioarele pe pamant si spatele pe scaun. Uita-te in jurul tau si alege sase obiecte cu culoarea rosu sau albastru. Observa cum respiratia devine mai profunda si mai calma.
Ai grija de sanatatea ta
Este adevarat: a avea un corp sanatos poate creste capacitatea de a face fata stresului traumei.
Dormi din plin. Dupa o experienta traumatica, ingrijorarea sau frica pot perturba tiparele de somn. Dar lipsa unui somn de calitate poate exacerba simptomele traumei si poate face mai dificila mentinerea echilibrului emotional. Du-te la culcare si ridica-te la aceeasi ora in fiecare zi si dormi cate 7 – 9 ore de somn in fiecare noapte.
Evita alcoolul si drogurile. Utilizarea lor poate agrava simptomele traumei si poate creste sentimentele de depresie, anxietate si izolare.
Consuma o dieta echilibrata. Consumul de mese mici si bine echilibrate pe tot parcursul zilei ajuta sa iti menti energia si sa reduci la minimum schimbarile de dispozitie. Evita alimentele zaharite si prajite si mananca multe grasimi omega-3 – cum ar fi somonul, nucile, soia si semintele de in – pentru a iti oferi un plus de dispozitie buna.
Redu stresul. Incearca tehnici de relaxare, cum ar fi meditatie, yoga sau exercitii de respiratie profunda. Programeaza un anumit timp pentru activitati care iti aduc bucurie, cum ar fi hobby-urile preferate.
Trauma psihologica este o conditie patologica care necesita apelarea la un specialist in terapia traumei. Nu va trece de la sine si abordarea superficiala sau intarzirea cererii unui ajutor vor agrava situatia si mai mult. Asadar nu ezita sa apelezi la psiholog!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.