Psihoterapia este adesea mentionata ca terapie conversationala, si asta vei face pe masura ce procesul psihoterapeutic va continua. Te vei angaja impreuna cu psihologul intr-un dialog despre problemele tale si despre remedierea lor.
Pe masura ce procesul psihoterapeutic continua, se va dezvolta si o relatie de incredere intre tine si psihologul tau.
Ca parte a procesului in curs de desfasurare de a obtine cat mai multe informatii despre tine, psihologul iti poate cere sa faci anumite teste, care il pot ajuta sa determine profunzimea depresiei, sa identifice caracteristicile personale importante, sa descopere strategii nesanatoase de a face fata unor situatii, cum ar fi problemele legate de consumul de alcool. Rezultatele testelor il pot ajuta pe psiholog sa diagnosticheze o afectiune sau sa obtina mai multe informatii despre felul in care gandesti, simti si te comporti.
Impreuna cu psihologul tau vei continua sa explorezi problemele prin discutii. Pentru unii oameni, doar posibilitatea de a vorbi liber despre o problema aduce usurare. In primele etape, psihologul te va ajuta sa clarifici ceea ce te tulbura. Veti trece apoi intr-o faza de rezolvare a problemelor, veti colabora pentru a gasi modalitati alternative de gandire, comportament si gestionare a sentimentelor. Pe masura ce avansati, veti evalua impreuna progresul si veti stabili daca obiectivele initiale trebuie reformulate sau extinse.
In unele cazuri, psihologul poate sugera implicarea altor persoane, ca partenerul, parintele, copilul, colegul. Cineva care are probleme in a interactiona cu ceilalti poate beneficia de psihoterapie de grup.