Psihoterapia este adesea mentionata ca terapie conversationala, si asta vei face pe masura ce procesul psihoterapeutic va continua. Te vei angaja impreuna cu psihologul intr-un dialog despre problemele tale si despre remedierea lor.
Pe masura ce procesul psihoterapeutic continua, se va dezvolta si o relatie de incredere intre tine si psihologul tau.
Ca parte a procesului in curs de desfasurare de a obtine cat mai multe informatii despre tine, psihologul iti poate cere sa faci anumite teste, care il pot ajuta sa determine profunzimea depresiei, sa identifice caracteristicile personale importante, sa descopere strategii nesanatoase de a face fata unor situatii, cum ar fi problemele legate de consumul de alcool. Rezultatele testelor il pot ajuta pe psiholog sa diagnosticheze o afectiune sau sa obtina mai multe informatii despre felul in care gandesti, simti si te comporti.
Impreuna cu psihologul tau vei continua sa explorezi problemele prin discutii. Pentru unii oameni, doar posibilitatea de a vorbi liber despre o problema aduce usurare. In primele etape, psihologul te va ajuta sa clarifici ceea ce te tulbura. Veti trece apoi intr-o faza de rezolvare a problemelor, veti colabora pentru a gasi modalitati alternative de gandire, comportament si gestionare a sentimentelor. Pe masura ce avansati, veti evalua impreuna progresul si veti stabili daca obiectivele initiale trebuie reformulate sau extinse.
In unele cazuri, psihologul poate sugera implicarea altor persoane, ca partenerul, parintele, copilul, colegul. Cineva care are probleme in a interactiona cu ceilalti poate beneficia de psihoterapie de grup.
Pe masura ce incepi sa-ti rezolvi problema, vei invata si noi abilitati care te vor ajuta sa te percepi pe tine insuti si lumea inconjuratoare in mod diferit. Vei invata cum sa deosebesti situatiile pe care le poti schimba de cele pe care nu le poti schimba si cum sa te concentrezi pentru a imbunatati lucrurile aflate in controlul tau.
Vei invata, de asemenea, despre rezistenta, care te va ajuta sa faci fata mai bine provocarilor viitoare. Un studiu din 2006 privind tratamentul depresiei si anxietatii a constatat ca abordarile cognitive si comportamentale utilizate in psihoterapie au un efect de durata care reduce riscul revenirii simptomelor chiar si dupa terminarea tratamentului.
Un alt studiu a constatat un rezultat similar in evaluarea efectelor pe termen lung ale psihoterapiei psihodinamice. In curand vei avea o noua perspectiva si noi moduri de gandire si comportament.
Cum poti profita la maxim de procesul psihoterapeutic?
Psihoterapia este diferita de tratamentele medicale sau dentare, unde pacientii sunt pasivi, iar medicii ii consulta si le spun diagnosticul si planul de tratament. Aceasta nu este reprezentata de un psiholog care sa iti spuna ce sa faci. Procesul psihoterapeutic este o colaborare activa intre voi.
De fapt, sute de studii au constatat ca o parte foarte importanta a psihoterapiei este reprezentata de relatia de colaborare dintre psiholog si pacient, cunoscuta si ca alianta terapeutica. Alianta terapeutica este ceea ce se intampla atunci cand psihologul si pacientul lucreaza impreuna pentru a atinge obiectivele pacientului.
Fii un participant activ, implicat in procesul psihoterapeutic. Ajuta la stabilirea obiectivelor pentru tratament. Colaboreaza cu psihologul tau. Pune intrebari cu privire la planul de tratament. Daca tu consideri ca nu a mers bine o sesiune, impartaseste feedback-ul si stai de vorba cu psihologul, astfel incat acesta sa iti poata raspunde si sa ajusteze mai eficient tratamentul. Ofera sugestii despre carti sau site-uri cu informatii utile despre problema ta.
Si deoarece schimbarea comportamentului este dificila, cheia este practica. Este usor sa te intorci la vechile modele de gandire si comportament, deci fii atent intre sesiuni. Observa cum reactionezi la diverse situatii si aplica ceea ce inveti la sedintele de psihoterapie. Prin practica vei consolida castigurile obtinute, vei trece prin psihoterapie mai repede si iti vei mentine progresul dupa ce ai terminat.
Ar trebui sa-ti faci griji in ceea ce priveste confidentialitatea?
Psihologii considera ca pastrarea confidentialitatii in ceea ce priveste procesul psihoterapeutic este extrem de importanta. Este o parte a codului lor de etica profesionala. Mai mult, este o conditie a licentei profesionale. Psihologii care incalca principiul confidentialitatii isi pierd capacitatea de a practica psihologia in viitor.
Pentru ca psihoterapia sa fie cat mai eficienta, este nevoie sa fii deschis si cinstit cu privire la gandurile si comportamentele cele mai personale. Acest lucru poate crea tensiune, dar nu trebuie sa iti faci griji cu privire la faptul ca psihologul tau impartaseste secretele tale cu oricine, cu excepția situațiilor extreme.
Daca dezvalui faptul ca intentionezi sa te ranesti pe tine sau pe ceilalti, de exemplu, psihologul are obligatia de a raporta acest lucru autoritatilor. Psihologii trebuie, de asemenea, sa raporteze abuzul, exploatarea sau neglijarea copiilor, a persoanelor in varsta sau a persoanelor cu handicap. Ei pot, de asemenea, sa furnizeze anumite informatii in cazurile judiciare.
Daca doresti, poti sa-i dai psihologului permisiunea scrisa de a impartasi toate discutiile sau doar o parte din ele cu medicul tau, profesorii sau oricine altcineva.
Psihologii considera confidentialitatea ca fiind un lucru atat de serios incat este posibil ca ei sa nu recunoasca nici macar ca te cunosc daca va intalniti in supermarket sau oriunde altundeva. Si este in regula daca nici tu nu-i saluti. Nu se vor simti prost; vor intelege ca iti protejezi confidentialitatea.
Terapia medicamentoasa in combinatie cu psihoterapia
In cultura noastra moderna, oamenii spera ca o pilula le va oferi o usurare rapida de la probleme, cum ar fi depresia sau anxietatea. Iar medicii de familie sau asistentii medicali – primul contact al majoritatii oamenilor atunci cand au o problema psihologica – sunt de obicei instruiti sa prescrie medicamente. Ei nu au o pregatire extensiva sau timp pentru a oferi psihoterapie.
Exista anumite afectiuni psihologice, ca depresia severa, tulburarea bipolara sau schizofrenia, unde medicamentele sunt in mod clar justificate. Dar in multe alte cazuri, nu.
Dovezile sugereaza ca, in multe cazuri, medicamentele nu functioneaza intotdeauna. Intr-un studiu din 2010, de exemplu, cercetatorii au descoperit ca antidepresivele au ajutat persoanele cu cazuri severe de depresie. Pentru depresia usoara pana la cea moderata, totusi, medicamentele nu a fost mai eficace decat un placebo.
Mai mult, medicamentele nu te ajuta sa dezvolti noi abilitati de care ai nevoie pentru a rezolva problemele vietii. Odata ce nu mai iei medicamente, problemele tale raman sau revin. In contrast, psihoterapia te va invata noi strategii de rezolvare a problemelor, care te vor ajuta sa faci fata problemelor viitoare.
Daca poti functiona relativ bine – la locul de munca sau la scoala si ai relatii sanatoase cu familia si prietenii – atunci nu sunt indicate medicamentele. Psihoterapia poate fi foarte eficienta. Poti avea nevoie doar de un stil de viata mai echilibrat – unul care combina munca, exercitiul fizic si interactiunile sociale.
Cu toate acestea, medicamentele pot fi utile in anumite situatii. Uneori, oamenii au nevoie de medicamente pentru a ajunge la un punct de unde pot sa se angajeze in psihoterapie. Medicatia ii poate ajuta si pe cei cu tulburari grave de sanatate mintala. Pentru anumite conditii, combinarea psihoterapiei cu medicatia functioneaza cel mai bine.
Daca ai nevoie de medicamente, psihologul va colabora cu medicul tau sau cu un psihiatru pentru a asigura o abordare coordonata a tratamentului, in interesul tau.
Procesul psihoterapeutic este un proces complex in care rezultatul asteptat este influentat de parteneriatul pe termen lung intre tine si psiholog si/sau psihiatru daca este cazul.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
![Nadia Gorduza psihoterapeut specializat in metoda Gottman](https://www.idtherapy.ro/wp-content/uploads/2020/02/nadia-goruza.jpg)
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.