Teama de a rata oportunitatea (FOMO) ii loveste pe unii oameni mult mai intens decat pe altii.
Iata ce se afla in spatele incercarii de a sti ce fac toti ceilalti – si de a incerca mereu sa fii la curent cu tot ceea ce se intampla pentru a nu rata nimic!
FOMO sau frica de a rata oportunitatea, se intampla la scara larga pentru prima data in istoria omenirii datorita constientizarii si a informatiei constante pe care Internetul a adus-o in viata noastra. Si aproape nimeni nu este imun la ea.
Cand esti bombardat minut cu minut cu toate lucrurile care se intampla in lume pe care le-ai putea face sau pe care le-ai putea pierde, este greu sa fii multumit de viata de zi cu zi cu pe care o ai.
Totodata, aici se mai aduna si tendinta naturala a omului de a se compara cu ceilalti si toate bazele sunt acolo pentru a experimenta FOMO.
Primul FOMO
Primele semne ale FOMO au fost vitale pentru supravietuirea noastra. A determinat specia noastra sa observe cine prospera si sa copieze comportamentele, asigurandu-se ca cele mai bune strategii de supravietuire se raspandesc in toata societatea.
De asemenea, a dat nastere aventurii si migratiei. Oamenii de stiinta cred chiar ca exista ceva numit ADN-ul migratiei. Robert Moyzis, Ph.D., profesor de chimie biologica la Universitatea din California Irvine a aratat ca o variatie a genei RDR4 numita 7R s-a realizat cu 40.000 de ani in urma in timpul migratiei noastre din Africa, apoi s-a raspandit rapid in populatiile umane. Vorbind despre FOMO in varianta finala, primii oameni au mers mii de mile pana in Eurasia pentru a vedea daca s-ar putea intampla ceva mai interesant acolo.
Cum a evoluat FOMO
Avansam pana astazi: cu tot accesul pe care il avem la viata altor oameni, datorita retelelor de socializare, experimentam o frica mai nuantata si mai dureroasa de a pierde sau de a ramane in urma cu noutatile, cu activitatile sociale sau cu intrunirile sociale, mai des decat oricand. De la fotografiile cu alte persoane de la alti oameni pana la comentariile despre opiniile lor politice, este usor sa uitam ca oamenii ne arata doar ceea ce vor ca noi sa vedem, spune Cathy Sullivan-Windt, Ph.D, psiholog.
„Este, in general, o viziune organizata asupra vietii oamenilor. Dar acest punct de vedere incurajeaza totusi comparatia sociala. Aceste comparatii sociale incep sa se intoarca impotriva noastra atunci cand ni se distrage atentia de la propriul sens al acestor comparatii si scopului lor ”, spune Sullivan-Windt.
Ideea de a gasi un scop mai mare este cheia pentru a intelege ceea ce conduce la sentimentul FOMO si modul in care poti lucra efectiv pentru a te simti mai bine in viata ta de zi cu zi.
Cum afecteaza FOMO oamenii
„La baza sa, FOMO poate fi o lipsa de constiinta de sine cu privire la ceea ce este o persoana si o lipsa de intentionalitate in viata acelei persoane, spune Sullivan-Windt. Persoana respectiva ar putea apela la supra-rezervarea calendarului social ca simbol ca este o persoana valoroasa. Va vrea mereu sa fie prezenta la toate intrunirile sociale si la toate activitatile. Aceasta tactica este de obicei o modalitate de a evita confruntarea cu ei insisi. „O persoana care are timp si are si nevoie de acel timp pentru a sta cu ea insasi si pentru a reflecta asupra propriei vieti si este foarte intentionata sa traiasca in conformitate cu propriul ei scop este in general mai continuta si mai putin apta sa se compare cu ceilalti.” Multumirea de sine este cea care nu atrage FOMO.
Opusul este, de asemenea, adevarat, explica Sulivan-Windt: „Cei lipsiti de valoare de sine si fara un sentiment intern de securitate se uita cel mai adesea la altii pentru a-si masura propria valoare”.
Cine se confrunta cu FOMO?
Cele mentionate mai sus nu sunt singurele lucruri care ar putea face pe cineva mai predispus la FOMO; tipul de personalitate, precum si experientele personale joaca un rol. „Cei care sunt cel mai susceptibili la FOMO sunt extrovertitii sociali care prospera cu si prin energia grupului. Poate, de asemenea, sa aiba impact asupra celor care nu au incredere in sine si siguranta in sine. ” spune Lauren Cook.
Cand cineva are nevoie de aprobarea sociala pentru a se simti bine cu sine (care este un ciclu nesfarsit si care nu se implineste niciodata), FOMO poate lovi puternic, explica Cook.
Maryanna D. Klatt. Ph.D., este de acord si adauga ca acest fenomen este influentat si de compania pe care o detinem: „Persoanele care nu au avut mentori care sa le arate ca este in regula sa-si formeze propriul drum si ca acest lucru poate fi foarte satisfacator sunt mai predispusi la FOMO. ”
Dupa ce intelegeti ce va determina FOMO, puteti lua masuri pentru a-l elimina in timp. „Daca trebuie sa comparati, incercati sa va comparati cu cum ati fost in trecut, cu versiunea dumneavoastra de acum 2 saptamani, 2 luni sau 2 ani. Sau comparati-va acum cu modul in care doriti sa fiti in viitor ”, spune Sullivan-Windt. „Aceste tipuri de comparatii pot fi mai utile. S-ar putea sa recunoasteti modurile in care ati evoluat si obiectivele pe care le-ati atins. De asemenea, in acest mod puteti sa clarificati obiectivele viitoare in ceea ce priveste sensul si scopul pe care il aveti si ceea ce va implineste mai mult. ”
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.