Poate ai auzit oameni spunand ca ei sunt “tipul A” de personalitate, poate tu esti unul dintre cei cu tipul A, dar a intelege ce inseamna cu adevarat sa ai tipul A de personalitate, poate fi extrem de transformativ, atat in ceea ce priveste gestionarea stresului, cat si in ceea ce priveste raspunsurile adaptative in fata mediului inconjurator.
De cand cercetatorii au inceput sa studieze personalitatea de tip A, incepand cu cardiologii Meyer Friedman si Ray Rosenman in anii ’50, a devenit un termen extrem de comun.
Majoritatea oamenilor atribuie caracteristicilor personalitatii de tip A cum ca au ceva de-a face cu competitia si obsesia fata de munca si pot aduce un risc crescut pentru probleme de sanatate, dar nu este intotdeauna inteles exact ce trasaturi constituie „comportamentul de tip A” sau cum exact impacteaza aceste trasaturi wellbeing-ul.
Tipul A versus tipul B
Caracteristicile tipului de personalitate A includ competitivitatea, criza timpului si tendinta catre munca compulsiva si sunt vazute ca fiind benefice pentru succesul in cariera. Cu toate acestea, sunt omoloage cu tipul de personalitate B- acele persoane care tind sa fie mai putin focalizate pe competitie si tind sa profite mai mult de calatorie.
Acest lucru nu inseamna ca celor care au tipul B de personalitate nu le place sa aiba succes. Ei vor lucra destul de mult pentru a obtine ceea ce isi doresc si se vor simti foarte mandri cu realizarile lor, dar nu pun atat de multa presiune pe ei si nu se streseaza atat de mult daca nu reusesc sa atinga ceea ce isi doresc din prima (ceea ce pentru tipul A poate fi dezastros). Cei cu tipul B de personalitate tind sa fie mai creativi si mai putin stresati. Din fericire, aceste atitudini relaxante pot fi invatate si dezvoltate in timp.
Tipul de personalitate D
Recent, a aparut o noua tipologie, fiind vorba de tipul D de personalitate, unde D vine de la terminologia din limba engleza “distressed”, adica distres. Acest tip de personalitate este caracterizat prin emotii negative precum ingrijorari, dar si prin atitudinea de a ascunde aceste emotii negative si de a evita interactiunile sociale.
Caracteristicile tipului de personalitate A
Desi termenul „tip A” este deseori utilizat, nu se stie intotdeauna pe deplin ce caracteristici specifice compun personalitatea de tip A, chiar si in randul expertilor existand dezbateri. Pentru unii oameni, termenul se aplica persoanelor nepoliticoase si nerabdatoare. Altii considera ca dependentii de munca sunt tipul A. Multi considera competitivitatea ca fiind caracteristica principala.