Stresul somajului poate afecta grav starea ta de bine in orice circumstanta. Dar in timpul pandemiei coronavirus, nivelurile de stres pot fi chiar mai mari decat de obicei.
Avand in vedere situatia actuala si starea economiei globale, exista o sansa mult mai mica de a obtine un nou loc de munca cat de curand. Si nu este clar cand se vor termina masurile de distantare sociala sau ce forma va avea economia atunci cand vom putea reveni la munca.
Din fericire, exista cateva lucruri pe care le putem aplica pentru a face fata stresului intr-un mod sanatos daca ne-am pierdut job-ul in perioada pandemiei. Gestionarea suferintei si actiunile pozitive ne pot ajuta sa ne mentinem in echilibru sanatatea mintala in timpul acestei crize.
Legatura dintre somaj si sanatatea mintala
Somajul a fost asociat in studii cu un risc mai mare de depresie, anxietate, ideatii suicidare, abuz de substante si violenta.
De fapt, studiile arata ca persoanele care isi pierd locul de munca sunt de doua ori mai susceptibile in a raporta simptome de depresie si anxietate in comparatie cu persoanele care raman angajate pe o perioada stabila.
Iata cateva motive pentru care lipsa unui loc de munca poate afecta grav starea de bine psihologica:
- Dificultati in plata necesitatilor de baza: venitul redus face dificila achizitionarea de alimente si plata locuintei. Stresul asociat face dificila mentinerea sanatatii mintale.
- Lipsa scopului: Necontribuirea la avansarea societatii si faptul ca nu aducem acasa venituri pentru a sustine familia poate face ca unele persoane sa aiba senzatia ca viata lor nu are sens si scop.
- Interactiune sociala redusa: A nu avea un loc de munca poate insemna mai putina interactiune sociala, ceea ce afecteaza direct starea de spirit si bunastarea.
- Mai putine resurse disponibile pentru mentinerea sanatatii mintale: cand timpul si energia trebuie sa mearga in gestionarea vietii (hrana, locuinta si necesitati de baza), avem mai putine resurse pentru a le dedica comportamentelor care promoveaza o buna sanatate mintala (exercitii fizice, mentinerea relatiilor sociale etc).
- Abilitatile de gestionare nesanatoase pot fi mai tentante: in timp ce unii oameni pot raspunde la criza de somaj reducand din lucrurile care costa in plus, altii apeleaza la abilitati de gestionare nesanatoase, cum ar fi drogurile si alcoolul, care pot afecta mult sanatatea si bunastarea.
Exista doua lucruri principale pe care le putem face pentru a gestiona sanatatea mintala atunci cand ne confruntam cu aceasta situatie: abordam situatia somajului si abordam modul in care ne simtim la nivel psihologic ca somer.
Abordarea problemei
Este important sa luam masuri care ne vor ajuta sa rezolvam problemele atunci cand suntem someri, cum ar fi cautarea de resurse care sa ajute in gestionarea tensiunii financiare si in cautarea unui loc de munca.
Cu toate acestea, in timpul pandemiei coronavirus, cautarea unui loc de munca ar putea sa nu fie atat de usoara.
In prezent exista putine locuri de munca datorita crizei coronavirus, astfel incat sansele de a obtine un alt loc de munca in acest moment sunt limitate. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa astepti in mod nebunesc ca lucrurile sa se imbunatateasca.
Poti lua masuri acum pentru a-ti gestiona finantele si pentru a te adresa situatiei de angajare!
Aceasta actiune poate include lucruri precum:
- Solicita somajul: primirea unui somaj poate reduce tensiunea financiara.
- Cauta noi oportunitati de munca: indiferent daca cauti un nou loc de munca cu norma intreaga sau cauti modalitati de a castiga banii extra printr-un job part-time, cautarea activa a locului de munca te poate ajuta sa te simti mai bine. Cauta oportunitati de munca online, mai ales acum cand aceasta zona de job-uri s-a extins foarte tare!
- Creeaza un buget: crearea unui buget poate ajuta sa obtii un sentiment de control asupra situatiei financiare.
- Gestioneaza-ti platile: explicarea situatiei catre creditorul ipotecar si alte institutii financiare te poate ajuta sa reduci platile. De asemenea, institutiile financiare pot acorda mai mult timp pentru a plati facturile.
- Cauta resurse utile: indiferent daca doresti sa discuti cu un consilier in cariera sau cauti ajutor pentru plata facturii de electricitate, este posibil sa existe resurse disponibile.
- Perfectioneaza-ti educatia: cursuri online pentru propria evolutie profesionala ar putea fi de ajutor in cariera si in gasirea unui job.
- Actualizeaza CV-ul: actualizarea CV-ului (si solicitarea de feedback de la altii) ar putea creste sansele de a obtine un loc de munca daca incepi sa candidezi pentru noi pozitii.
Abordeaza cum te simti in legatura cu problema
Pe langa actiunile concrete care vizeaza abordarea somajului, este necesar sa avem grija si de sanatatea noastra mintala!
- Practica o buna ingrijire de sine: A dormi din plin si a manca o dieta sanatoasa este cheia pentru gestionarea suferintei. Trebuie sa ai grija de corpul tau daca vrei ca mintea ta sa functioneze la un nivel optim.
- Mentine interactiunea sociala: desi este posibil sa nu te poti intalni personal cu prietenii, este important sa ramaneti in contact. Conversati prin chat video, vorbiti la telefon sau trimiteti cate un mesaj reciproc in mod regulat. Interactiunea sociala pozitiva poate imbunatati foarte mult sanatatea mintala.
- Structureaza-ti ziua: sa ramai conform unui program regulat te poate ajuta sa te simti mai bine.
- Fii activ fizic: Exercitiul fizic este o componenta cheie pentru o sanatate mintala optima.
- Abilitati sanatoase de coping: Scrierea intr-un jurnal, meditatia, respiratia profunda si yoga sunt doar cateva exemple de modalitati sanatoase de a ameliora stresul.
- Elimina abilitatile de coping nesanatoase: s-ar putea sa fii tentat sa apelezi la lucruri care iti ofera o usurare imediata – cum ar fi alcoolul sau mancarea. Dar aceste lucruri iti vor provoca mai multe probleme pe termen lung.
- Discuta cu un profesionist daca te simti deprimat sau anxios o perioada indelungata sau daca ai dificultati in functionare. Contacteaza un profesionist din domeniul sanatatii mintale. Psihoterapia te poate ajuta sa gestionezi situatia mai bine!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.