Iti este imposibil sa-ti gasesti sursa de motivatie pentru a continua o sarcina? Norocul este de partea ta!
Am realizat o lista cu 10 cele mai intalnite surse de motivatie special pentru aceasta problema cu care te confrunti.
Oamenilor le este greu de multe ori sa isi gaseasca motivatia pentru a continua o activitate. Aceasta problema este des intalnita, deci nu iti face griji, nu esti singurul!
Motivatia este de obicei descrisa ca forta ce ne impinge sa ne urmarim obiectivele (pentru a obtine un rezultat dorit). Motivatia este punctul de pornire pentru toate alegerile ( ex. Cariera, parteneri, hobby-uri). In general, suntem motivati sa maximizam placerea si sa minimizam durerea. In schimb, oamenii sunt de cele mai multe ori impinsi de la spate pentru a-si atinge obiectivele.
Iata ce anume ii motiveaza pe oameni!
Stimulente exterioare.
Daca vrei ca oamenii sa termine ceva, pune accentul pe recompense (ex. bani) si vei vedea puterea acestora. Insa, partea mai putin placuta a stimulentelor exterioare este ca acestea incurajeaza concentrarea pe termen scurt, in schimbul celor pe termen lung.
Evita pierderile.
Ne place sa castigam, dar uram sa pierdem. Simtim durerea pierderilor mai intens decat placerea castigului. De exemplu, clientii sunt mult mai receptivi la un pret care a crescut decat la unul care a scazut. Dezgustul pierderilor produce inertie sau mentinerea starii (status quo), insemnand dorinta arzatoare de a mentine statusul curent.
Atingerea ultimei sperante.
Conceptul de atingere a ultimei sperante sugereaza ca oamenii trebuie sa ajunga acolo inainte de a schimba ceva. In domeniul cercetarii alcoolului, atingerea ultimei sperante este considerata un motivator important in cautarea tratamentului. Dar, acest punct poate fi deferit de la individ la individ (ex. pierderea nevestei, pierderea slujbei, pierderea banilor).
Motivatia intrinseca.
Motivatia intrinseca se refera la comportamentul condus de dorintele interioare (vrem sa facem ceva pentru binele nostru). Aici ne concentram pe placerile care se nasc din actul de a face ceva in comparatie cu dorinta de a atinge un obiectiv. Cu cat inaintam in varsta, cu atat ne indreptam spre obiectivele intrinseci si nu mai suntem atrasi de cele exterioare. Alegem obiectivele care reflecta cel mai bine dorintele noastre arzatoare in schimbul celor care ne preseaza din exterior. Asta ar putea fi una dintre explicatiile la intrebarea „De ce oamenii in varsta sunt mai fericiti?”
Pastrarea unei imagini de sine pozitive.
Oamenii sunt motivati sa aiba o imagine de sine buna (ex bunatatea). De exemplu, dand bani unui om al strazii sau schimband poza de pe facebook pentru a onora victimele unei tragedii.
Validarea de sine.
Oamenii mai sunt motivati sa verifice sau sa isi confirme propriile convingeri. De aceea preferam sa ne asociem cu cei care ne vad in acelasi mod in care noi ne vedem si ii evitam pe cei care nu. De exemplu, daca esti impreuna cu un partener care iti confirma propria ta imagine de sine, aveti sanse mari de a ramane impreuna si te vei simti mult mai bine in acea relatie.
Curiozitatea.
Aristotel sustinea ca „Toti oamenii, in natura lor, doresc sa cunoasca.” Suntem setati cu dorinta de a invata si de a explora lumea. Curiozitatea creste cand atentia se indreptata spre o lacuna in cunostintele unui individ. Individul curios este motivat sa obtina informatia lipsa pentru a reduce sau elimina sentimentul de depravare. De indata ce ne este spus ceva ce nu cunoastem, vrem sa aflam. Opusul curiozitatii este plictiseala si lipsa de angajament.
Autonomia.
Oamenilor le place sa se simta in control. Suntem nascuti in asa fel incat cautam mereu controlul. Ne face fericiti si sanatosi pe o multitudine de planuri. Deci, dand oamenilor libertatea alegerii, ii motivam puternic.
Starea actuala.
Trebuie sa exista o asemanare intre indrumarea pe care o oferim si starea actuala a individului din fata noastra. De exemplu, cand oamenii se simt amenintati, sunt mult mai receptivi informatiei negative. Cand suntem intr-o pasa proasta, tindem sa ne gandim la lucruri negative. In contrast, oamenii fericiti sunt mult mai binevoitori sa se apuce de o sarcina plictisitoare. In concluzie, incearca sa faci in asa fel incat ceea ce vrei sa spui sa depinda de starea persoanei careia vrei sa ii comunici.
Celelalte persoane.
Suntem fiinte sociale si nu putem trai fara opinia celorlalti. Suntem condusi de o dorinta de a castiga respectul apropiatilor. Oamenii prefera realizarile validate, recunoscute si vazute ca fiind valoroase de catre ceilalti.
Aprobarea este un necesar pentru formarea si mentinerea legaturilor sociale. Cand oamenii sunt intrebati ce placeri contribuie cel mai mult in a-i face fericiti, o majoritate coplesitoare raspund ca iubirea, afilierea sociala si intimitatea sunt mai presus de faima, avere sau sanatatea fizica.
Oamenii sunt o insumare de motivatii. Ei sunt motivati de diferite nevoi si dorinte. Aceste surse de motivatii care variaza ne ajuta sa apreciem complexitatea motivarii fiintelor umane.
In cazul in care va simtiti mereu nemotivati, nu puteti sa faceti nimic si doriti doar sa stati in pat fara a putea sa va ridicati, contactati unul dintre specialistii nostri. Acestia va vor ajuta sa gasiti o sursa de motivatie!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.