Popularitatea Facebook-ului a cauzat o miscare in modalitatea in care oamenii se percep pe ei insisi. Butonul de “like” a devenit o sursa inepuizabila de validare, mai ales pentru persoanele care detin un nivel scazut al stimei de sine.
Insa, daca a primi like-uri pe Facebook ajuta la cresterea stimei de sine, unde este totusi problema?
Problema este ca, a creste stima de sine pentru o perioada indelungata si pentru a ne simti mereu bine cu noi insine, este nevoie de mai mult de atat. Este nevoie de un buton de “like” ascuns in interiorul nostru, un buton pe care noi insine il concepem si pe care noi insine trebuie sa il accesam atunci cand avem nevoie de un “boost” de incredere.
Desi dezvoltarea stimei de sine poate dura foarte mult timp si necesita o munca indelungata cu propria persoana, exista si cateva strategii concrete, niste scurtaturi la care putem apela pentru a ajunge mai rapid la telul propus.
Imi place sa numesc aceste strategii “tips and tricks”, pe care, daca le vei folosi zilnic, in mod regulat, vei descoperi o schimbare in ceea ce priveste nivelul stimei tale de sine.
Iata care sunt cele 5 strategii concrete, dovedite stiintific, care te vor ajuta in a-ti improspata si dezvolta stima de sine:
Invata sa te iubesti pe tine mai mult.
Da, poate parea un cliseu. Probabil auzi peste tot ca trebuie sa te iubesti pe tine si ca a te iubi pe tine este esential pentru a avea o viata fericita si implinita. Ai putea spune ca este egoism. Dar nu este, nu este aroganta sa te iubesti pe tine insusti. Este satisfacerea unei nevoi bazale. De fapt, studiile arata ca aroganta este fundatia unei stime de sine scazute si a insecuritatii. Incearca acest exercitiu: aseaza-te in fata unei oglinzi si spune-i reflexiei tale tot ceea ce iubesti la ea. Detaseaza-te, priveste imaginea din oglinda si fii cat mai sincer. Aceepta ceea ce nu iti place la tine (cu siguranta mai sunt lucruri pe care ai vrea sa le schimbi). Repeta acest exercitiu in fiecare dimineata sau seara, fii sigur ca o faci in privat si ia-ti timp sa te iubesti! Ar putea parea putin inconfortabil la inceput, mai ales daca nu ai mai facut asta pana acum, dar retine ca o schimbare intotdeauna inseamna a-ti iesi din zona de confort.
Conditionarea unei atitudini mintale pozitive
Socializezi cu oameni negativi? Daca da, incearca sa iti gasesti noi prieteni. Da, poate parea dur si nedrept, dar oamenii negativi din viata ta pur si simplu doar vor intari ceea ce tie nu iti place la tine. Chiar daca poate, in mod constient, nu iti dai seama de acest lucru. In general, oamenilor le place sa socializeze cu oameni pozitivi si fericiti. De ce spun conditionare? Pentru ca a avea o atitudine pozitiva presupune foarte mult exercitiu! Nu imi place cand aud oamenii spunand cu usurinta “fii pozitiv” in orice situatie. E ca si cum ai spune unei afaceri care este pe punctul de faliment, fii productiva. Ei bine, nu se intampla peste noapte! Ceea ce poti face pentru a-ti conditiona o stare pozitiva in mod treptat, este sa incerci sa descoperi latura pozitiva a fiecarui lucru din viata ta. Daca te uiti mai adanc, intotdeauna vei gasi una.
Dezvolta o atitudine ce se bazeaza pe recunostinta
Oamenii cei mai fericiti sunt cei care intotdeauna se uita la ceea ce au in viata lor, nu la ceea ce nu au. Incearca zilnic sa te gandesti la lucrurile pentru care esti recunoscator in ziua care a trecut. Poti sa faci acest exercitiu sub ce forma vrei tu. Poti sa iti faci un caiet al recunostintei (o tehnica extrem de utilizata in practica psihoteraputica), poti sa stai cateva minute in timp ce iti faci baie sau chiar inainte de a adormi si gandeste-te la cateva lucruri care merita a fi tratate cu recunostinta in ziua ce a trecut. Ca efectul sa fie si mai mare atat emotional, cat si corporal, incearca sa vocalizezi acele lucruri. Vei vedea ce bine te vei simti dupa! Incearca sa faci acest exercitiu zilnic, la finalul zilei. Acest lucru te va ajuta sa iti redirectionezi atentia si te va ajuta sa observi din ce in ce mai des lucrurile pentru care poti fi fericit in viata ta, lucruri pe care, poate, le-ai ignorat pana acum.
Surpinde-ti monologul interior negativ
Sunt atat de multe persoane care nu constientizeaza vocea din interiorul lor (nu te ingrijora, nu ai halucinatii), dar aceasta voce, de multe ori este negativa. De fiecare data cand surprinzi un comentariu negativ in mintea ta, incearca sa il inlocuiesti imediat cu unul pozitiv. Ai putea sa faci si un exercitiu. De fiecare data cand un gand negativ apare in mintea ta, ca spre exemplu “nimeni nu ma place”, contra-atacal cu unul pozitiv pe care il scrii pe o foaie: “nu este adevarat, stiu ca oamenii ma plac pentru ca…”.
Imagineaza-ti creierul ca pe un computer. Orice comanda pe care i-o dam, el raspunde. Asadar, daca il intrebam “de ce intotdeauna stric lucrurile?”, creierul nostru va gasi o groaza de exemple sa ne dea un raspuns din zona aceasta negativa pentru a ne raspunde in conformitate cu intrebarea:”pentru ca nu stii nimic, pentru ca, pentru ca…”, dar daca il vei intreba lucruri mai pozitive, el iti va raspunde in aceeasi maniera, adica una pozitiva! Ai grija ce comanda ii dai creierului, pentru ca el iti va raspunde!
De fiecare data cand ai un succes, sarbatoreste!
Suntem atat de ocupati uneori, incat uitam sa ne bucuram, sa reflectam si sa traim lucrurile pe care le obtinem in drumul nostru, indiferent de magnitudinea lor.
In fiecare seara, acorda-ti timp si intreaba-te de ce esti mandru de tine pentru ziua care a trecut. Ce ai reusit sa obtii in acea zi, ce ai reusit sa faci si acel lucru te face mandru?
Incepe sa pui in practica aceste strategii chiar de astazi! Cu cat exersezi mai mult, cu atat ele vor deveni obisnuinta si fara sa iti dai seama, te vei surprinde avand o alta perceptie asupra intamplarilor din viata ta si vei avea mult mai multa incredere in tine!
Stima de sine se construieste treptat, nu este un buton de “like”, dar odata construita, este mult mai greu sa apesi pe “dislike”.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.