Utilizarea site-urilor social media este una dintre activitatile online preferate in adolescenta care prezinta beneficii psiho-sociale semnificative (sprijin emotional, construirea unei comunitati, exprimarea sinelui si a creativitatii), dar care are si un impact negativ.
Care sunt factorii asociati cu utilizarea excesiva a site-urilor social media in adolescenta?
Cei mai comuni factori asociati cu utilizarea problematica a site-urilor social media sunt factorii de personalitate, precum extraversia sau neuroticismul (gradul de stabilitate emotionala si control al impulsurilor).
Spre exemplu, un studiu din China care a utilizat un esantion de 920 de elevi de gimnaziu, a indicat ca trasaturile de personalitate (neuroticismului si extraversia) au prezis dependenta de social media.
Pe de alta parte, un alt factor implicat este fenomenul FoMO (eg. Fear of missing out), adica frica de a nu pierde noutatile de pe retelele sociale si de a nu pierde contactul cu comunitatea creata. Acest factor poate contribui la dezvoltarea adictiei de social media.
Un alt factor speculat in literatura de specialitate ce poate sa stea la baza utilizarii excesive de social media este frica de a sta fara telefonul mobil sau nomophobia, factor legat de FoMO.
Nivelurile mai ridicate de FoMO au fost asociate cu un angajament sporit pe Facebook, well-being mai scazut, starea de spirit mai scazuta si satisfactie mai scazuta a vietii.
Intr-un studiu care a utilizat 5,280 de utilizatori de social media din mai multe tari latino-americane vorbitoare de limba spaniola, s-a constatat ca FoMO prezice consecintele negative ale utilizarii excesive de social media.
De asemenea, s-a constatat ca FoMO intervine si in relatia dintre utilizarea crescuta a site-urilor de social media si stima de sine. Aceste constatari sugereaza ca FoMO poate fi un predictor semnificativ sau un factor posibil al dependentei de social media.
Iata ce spun studiile in legatura cu efectele utilizarii excesive a site-urilor de social media!
Cercetarile anterioare au avut tendinta sa se concentreze asupra utilizarii unui anumit tip de social media (de exemplu, Facebook), dar site-urile au evoluat, iar adolescentii au inceput sa foloseasca platforme precum Snapchat si Instagram, ele fiind evaluate de adolescentii din Marea Britanie ca avand cel mai mare impact negativ asupra sanatatii si well-being-ului.
Utilizarea excesiva si problematica a retelelor de socializare in adolescenta este asociata in mod inextricabil si cu utilizarea excesiva a smartphone-urilor si a mai multor dispozitive moderne.
Cercetarile privind utilizarea excesiva a telefoanelor inteligente au fost asociate cu rezultate negative, cum ar fi interactiuni sociale afectate, izolare sociala, precum si probleme de sanatate mintala, inclusiv anxietate, depresie si stres.
De asemenea, timpul excesiv petrecut in fata ecranului telefoanelor a fost asociat si cu probleme fizice, precum obezitate sau diabet.
Utilizarea problematica a site-urilor social media in adolescenta a fost asociata si cu nivel scazut al performantelor academice si procrastinare.
O cercetare interculturala, care a inclus 10.930 de adolescenti din sase tari europene (Grecia, Spania, Polonia, Olanda, Romania si Islanda) a aratat ca utilizarea site-urilor social media timp de doua sau mai multe ore pe zi a fost legata de internalizarea problemelor si de scaderea performantelor si activitatii academice.
Pe de alta parte, cateva studii recente arata ca utilizarea excesiva a site-urilor social media in adolescenta poate duce la adictii comportamentale, precum dependenta de jocuri de noroc.
Un studiu recent arata ca in comparatie cu alte dependente de comportament, cum ar fi dependenta de jocuri de noroc, utilizarea excesiva a site-urilor social media a avut aceleasi efecte daunatoare asupra sanatatii mintale, contribuind la cresterea nivelului simptomelor de anxietate generalizata, stres si depresie.
Studiile sugereaza ca generatii mai tinere, in special adolescentii pot fi mai expusi riscului de a dezvolta simptome de dependenta ca urmare a utilizarii site-urilor social media.
Alte cercetari privind ostilitatea, agresivitatea, cyberbullying-ul, anxietatea, simptomatologia depresiei si deficitele de atentie legate de timpul petrecut in fata ecranului sugereaza ca exista aspecte psihologice si functionale cu impact asupra adolescentilor, dar care nu intra sub paradigma dependentei.
Care este prevalenta utilizarii excesive a site-urilor social media in randul adolescentilor?
Un raport din Marea Britanie arata ca numarul de ore pe care adolescentii le petrec online s-a dublat in ultimul deceniu (6,2 ore petrecute online pe saptamana in 2005, fata de o medie de 15 ore in 2015), dintre care 91% tineri cu varste intre 16 -25 de ani care folosesc internetul pentru social media.
Desi exista multe studii care au examinat utilizarea problematica a site-urilor de social media, foarte putine studii au utilizat esantioane reprezentative la nivel national, iar prevalenta exacta a utilizarii problematice este inca relativ incerta.
Un studiu recent, arata totusi ca prevalenta utilizarii problematice, cu efecte negative majore este destul de mica in randul adolescentilor.
Un studiu a aratat ca 4,5% din cei 5.961 adolescenti maghiari (varsta medie de 16 ani) au fost clasificati drept “expusi riscului” sa dezvolte consum problematic fata de site-urile de social media.
Un alt studiu german din 9173 de adolescenți (11-19 ani) a aratat ca folosirea intensa a site-urilor de socializare a fost mai frecventa la baieti fata de fete (4,1% baieti, 3,6% fete).
Este utilizarea site-urilor social media problematica?
Pana in prezent, cercetarile au aratat ca exista o linie fina intre folosirea obisnuita frecventa nonproblematica si utilizarea problematica si posibila dependenta de social media in randul adolescentilor.
Acestea sugereaza ca doar utilizatorii care au simptome si consecinte asociate in mod traditional cu dependente legate de substante (adica sevraj, toleranta, recadere, conflict etc) pot fi dependenti de utilizarea site-urilor de social media.
In ansamblu, cercetarile sugereaza ca generatiile mai tinere sunt mai expuse riscului de a dezvolta simptome de dependenta ca urmare a utilizarii site-urilor social media, in timp ce perceptiile si experientele legate de dependenta de social media par sa difere de-a lungul generatiilor.
Persoanele mai tinere tind sa-si considere utilizarea de social media ca fiind mai putin problematica decat parintii lor, contribuind la afirmatia ca utilizarea de social media a devenit o parte din existenta noastra de zi cu zi.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania