Site-urile social media au schimbat modalitatea prin care interactionam unii cu ceilalti.
Desi multi dintre noi au tendinta sa considere ca social media este un domeniu exclusiv al tinerei generatii, foarte multi varstnici au adoptat intr-un mod entuziast noile tehnologii si si-au facut un cont pe Facebook sau Instagram pentru a mentine contactul cu prietenii vechi, cu familia si nepotii.
Poate si tu ai o bunica sau un bunic, o matusa sau un unchi care se afla la departare, iar atunci cand dorul isi face simtita prezenta, doar pui mana pe telefon si le dai un apel video. Da, in zilele de astazi, conexiunea la distanta cu cei dragi este mult mai accesibila datorita telefoanelor inteligente si a site-urilor social media.
Social media a reusit sa adune generatiile de toate varstele intr-un singur loc, pe o platforma sociala. Aproximativ 59% dintre adultii cu varste peste 65 de ani intra pe Internet, iar 46% dintre acestia folosesc cel putin un site de socializare. Acest lucru duce doar catre ideea ca vietile varstnicilor sunt impactate de noile tehnologii moderne la fel de puternic cum sunt si vietile tinerei generatii.
Varstnicii adesea utilizeaza site-urile online si retelele social media pentru a afla informatii legate de sanatate si pentru a se conecta cu cei care trec prin experiente similare cu ale lor. Ei recunosc ca cei care se afla in aceeasi situatie de viata cu a lor utilizeaza site-uri online de socializare pentru a incepe grupuri de discutii despre viata si sanatate. De asemenea, grupurile de suport online sunt foarte comune printre varstnici, grupuri in care acestia discuta despre confruntarile zilnice, despre bolile cu care se confrunta, despre tratamente, alimente si stil de viata.
Singuratatea, dorul de cei dragi si depresia sunt probleme cu care cei varstnici se confrunta adesea. Insa, studiile arata ca prin utilizarea site-urilor social media, prin conectarea mult mai rapida si frecventa cu cei dragi, aceste probleme ating nivele mult mai scazute. De asemenea, studiile arata ca starea de bine psihologica este mult mai crescuta la varstnicii ce utilizeaza site-uri social media si acestia au o viata mai satisfacuta.
Totodata, cercetarile arata ca utilizarea Internetului este o modalitate foarte buna de exersare a mintii printre varstnici. Un studiu realizat pe varstnici din Italia si Anglia a aratat ca cei care erau invatati sa utilizeze social media, skype si e-mail, aveau performante cognitive mult mai crescute si experimentau o imbunatatire a sanatatii. Persoanele implicate in studiu au raportat ca se simt mai “invigorate”, ca au inceput sa fie mai atente la aspectul fizic si la greutate. Conform studiului, cercetatorii au concluzionat ca satisfacerea nevoilor sociale bazale poate avea un efect asupra sanatatii generale a varstnicilor. Mai mult, studiile arata ca site-urile social media sunt predictori importanti ai unui nivel scazut al singuratatii varstnicilor. Iar un nivel scazut de singuratate prezice o mai buna sanatate fizica si mintala a acestora.
Iata 6 beneficii pentru sanatatea varstnicilor ale utilizarii site-urilor social media
Social media este o modalitate usoara de conectare cu familia la distanta
In societatea de astazi, familiile se afla mai mult ca niciodata la distante geografice. Cum copiii si nepotii se muta in alte orase, tari, social media reprezinta o modalitate foarte buna ca varstnici sa ramana activi in vietile copiilor si nepotilor. Este usor, practic si nu necesita efort. Chiar daca nimic nu se compara cu interactiunea fizica propriu zisa, social media este o modalitate foarte buna de a fi la curent cu principalele evenimente din viata apropiatilor si ii face pe varstnici sa se simta mult mai aproape de acestia si mult mai conectati cu acestia, reusind sa reduca nivelul singuratatii si sa stinga dorul.
Social media poate sa infiripeze noi prietenii si permite reconectarea cu cele vechi
Platformele social media, in special Facebook, ii poate ajuta pe seniori sa isi faca prieteni noi, sa gaseasca oameni din grupul lor de varsta care au interese similare. De asemenea, poate fi o modalitate foarte buna de reconectare cu prietenii vechi si de a reincepe prietenii profunde si cu sens.
Social media poate sa inspire angajamentul civic
Nu incape nicio indoiala ca social media are capacitatea de a inspira miscari generationale si sa ridice constientizarea asurpa lucrurilor importante cu care se confrunta societatea. A fi activ pe social media le permite varstnicilor sa se implice activ in aceste miscari si schimbari si sa ridice probleme ce sunt de interes si importante pentru generatia lor.
Social media poate sa aiba scop educational
Niciodata nu ne oprim din invatat. Social media nu doar ca ii poate face constienti pe varstnici despre oportunitatile educationale ce se afla in comunitatea lor, dar exista chiar si grupuri special dedicate pentru a pastra populatia educata prin diverse subiecte de discutii cu baza stiintifica, conturi istorice, despre evenimente curente si asa mai departe. Prin angajarea in retelele sociale, varstnicii au oportunitatea sa ramana conectati la evenimentele prezentului si sa afle lucruri importante despre intamplarile actuale din societate.
Conexiunile formate in cardul social media pot conduce la idei de afaceri in randul varstnicilor
Pentru multi varstnici faptul ca au iesit de pe piata muncii poate fi o adevarata corvoada, facandu-i sa se simta neproductivi, neimportanti si sa aiba sentimentul ca nu mai sunt de ajutor comunitatii din care fac parte. Social media poate fi un loc foarte bun din care varstnicii isi pot lua idei de mici afaceri sau isi pot promova o mica afacere personala pentru a-i face sa fie activi si integrati in societate.
Site-urile social media pot fi distractive
Social media ofera foarte multe oportunitati de distractie pentru varstnici. Acestia pot rade la glumele gasite, pot conversa cu fosti prieteni, se pot juca jocuri online sau pot citi articole amuzante.
Social media le ofera posibilitatea sa rada, sa invete si sa distribuie si cu altii, facandu-i sa se simta integrati in societate, utili si bine ancorati in realitate.
Totodata, asa cum argumenteaza si studiile, acestia vor avea nivele crescute ale wellbeing-ului, vor simti mult mai mult ca au un scop, iar nivelul singuratatii si al depresiei va fi mult mai scazut.
Tu ai un bunic sau o matusa ce utilizeaza site-uri social media? Cum observi ca le-a afectat viata? Intr-un mod pozitiv sau negativ?
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania