Utilizarea Internetului a crescut exponential in ultimul deceniu. Persoane din toate continentele se angajeaza progresiv in interactiunile cibernetice la locul de munca, in educatie si in timpul liber. Aceste interactiuni online nu sunt constranse de limitarile realitatii corporale si ofera posibilitatea unor prezentari unice despre sinele nostru.
Ati analizat vreodata profilul personal de pe retelele de socializare? Acesta va reprezinta asa cum sunteti cu adevarat? Prezinta doar o anumita versiune a sinelui dumneavoastra? Ce parti ale sinelui sunt prezentate in cadrul retelelor de socializare?
Exista ceva diferit la spatiul virtual in comparatie cu alte medii pentru a sugera ca sinele ar putea fi exprimat sau inteles in moduri diferite? Multi cercetatori au crezut, chiar si in primele zile ale Internetului, ca spatiul cibernetic ofera oportunitati unice de exprimare a sinelui.
Ce este sinele?
Inca din anul 1860, “sinele” a fost abordat si explicat in nenumarate teorii. Filosofii au fost primii interesati de concept, urmand ca psihologii sa il foloseasca in contextul “identitatii de sine”.
Cine sunt? – Erikson a fost printre primii specialisti interesati de identitatea de sine. Acesta considera ca fiecare dintre noi detine un set de valori si atitudini despre sine ce formeaza identitatea, dar doar atunci cand avem un set stabilit de obiective. El considera ca fiecare adolescent trece prin criza de formare a identitatii, fiind cea mai importanta etapa in perioada de formare individuala.