Sindromul premenstrual (PMS) are o mare varietate de semne si simptome, incluzand schimbari de dispozitie, sanii sensibili, pofta de mancare accentuata, oboseala, iritabilitate si depresie. Se estimeaza ca pana la 3 din fiecare 4 femei au prezentat la un moment dat o forma de sindrom premenstrual.
M-am trezit de atatea ori in mijlocul unei avalanse de emotii si plans fara motiv, incat eram pe punctul de a ma intinde pe podea.
S-a intamplat intr-o zi sa fiu cuprinsa de toate sarcinile de la job, incat ma acaparau, prezentarea pentru examenul de a doua zi inca nu era gata, traficul Bucurestiului s-a dovedit a fi mai rau ca niciodata, iar printre toate acestea, laptop-ul meu si-a dat seama ca este momentul sa cedeze (inaintea mea). Acesta a fost momentul in care am fost gasita intr-o stare emotionala ravasitoare de catre prietenul meu ce incerca sa ma consoleze printr-o miscare impresionant de gresita (credeam eu), intrebandu-ma daca nu este vorba de sindromul premenstrual. In acel moment m-am transformat intr-o racheta gata de lansare in urmatoarele doua secunde, infuriata fiind de prezumtia sa conform careia hormonii feminini sunt cauza distresului meu emotional (Ce? Vrei sa spui ca eu sunt de vina?) Cateva zile mai tarziu, am descoperit ca avea dreptate…
Cu siguranta si tu treci lunar prin anumite momente pe care nu ti le poti explica intr-o maniera logica, mai ales atunci cand chiar se si intampla. Totul pare de neinchipuit si ai senzatia ca ai cel mai urat job, cele mai urate zile, cel mai neincurajator partener, cel mai urat aspect fizic. De ce e soare si nu ploua? De ce ploua si nu e soare?
Insa, vestile bune sunt ca exista o explicatie!
Sindromul premenstrual nu este un cliseu!
Sindromul premenstrual (PMS) are o mare varietate de semne si simptome, incluzand schimbari de dispozitie, sanii sensibili, pofta de mancare accentuata, oboseala, iritabilitate si depresie.
Simptomele tind sa reapara intr-un model previzibil, lunar si pot varia de la usor vizibile, pana la intens vizibile.
Totusi, nu trebuie sa lasam aceste probleme sa ne controleze viata. Tratamentele si ajustarile stilului de viata ne pot ajuta sa reducem sau sa gestionam semnele si simptomele sindromului premenstrual.
Iata care sunt cele mai intalnite simptome ale sindromului premenstrual!
Conform specialistilor, simptomele sindromului premenstrual pot fi atat fizice, cat si emotionale, insa nu trebuie sa fie experimentate toate in acelasi timp. Ele pot varia de la luna la luna si de la femeie la femeie.
Simptome fizice
Dureri musculare
Dureri de cap
Migrene
Oboseala
Crestere in greutate datorita retentiei de fluide
Crampe abdominale
Sensibilitate a sanilor
Aparitia acneei
Intoleranta la alcool
Simptome emotionale
Anxietate
Stare tensionata
Dispozitie depresiva
Plans incontrolabil
Iritabilitate, schimbari dispozitionale accentuate sau nervozitate
Fluctuatii ale apetitului sau dorinta arzatoare de a manca
Insomnie
Retragere sociala
Concentrare scazuta
Schimbari ale libidoului
Pentru multe dintre noi, aceste simptome sunt atat de severe incat ne afecteaza viata de zi cu zi. In ciuda severitatii lor, vestea buna este ca acestea dispar dupa 3-4 zile de la debutul perioadei menstruale. Insa acele 3-4 zile, pot deveni un calvar.
Specialistii spun ca atunci cand simptomele sunt atat de severe incat se instaleaza o forma de invaliditate, ne confruntam cu tulburarea premenstruala disforica, ce include simptome precum depresie accentuata, schimbari dispozitionale, nervozitate crescuta, anxietate, iritabilitate, senzatia de a fi coplesita.
Daca ti se intampla sa ai simptome atat de severe incat sa nu fi capabila sa functionezi normal, apeleaza la sprijinul unui specialist!
Care sunt cauzele instalarii sindromului premenstrual?
Pare ca exista anumiti factori ce contribuie la aparitia sindromului premenstrual, chiar daca nu sunt stabilitae cu exactitate cauzele acestuia:
Schimbari ciclice hormonale: Semnele si simptomele sindromului premenstrual se schimba odata cu fluctuatiile hormonale si dispar la aparitia unui copil sau la menopauza.
Schimbari chimice in creier: Fluctuatiile serotoninei joaca un rol esential in dispozitiile emotionale si poate sa declanseze simptomele sindromului premenstrual. Cantitati insuficiente de serotonina pot contribui la depresia, oboseala, insomnia si dorinta de a manca foarte mult din sindromul premenstrual.
Depresie: Anumite femei cu sindrom premenstrual sever au depresie nediagnosticata anterioara, insa nu depresia singura este cauza tuturor simptomelor sindormului.
Nu suntem singure in asta! Iata cat de comun este sindromul premenstrual!
Specialistii arata ca aproximativ 90% dintre femei raporteaza experimentarea simptomelor sindromului premenstrual!
Un studiu realizat in anul 2017 a aratat ca aproximativ 75% din femeile incluse in esantionul de participanti a experiemntat cel putin un simptom al sindromului, iar un procent ce varia intre 8 si 20% au indeplinit criteriile de diagnostic al sindromului premenstrual.
Cand se pune diagnostic de sindrom premenstrual?
Atunci cand simptomele interfereaza cu activitatile zilnice, cand apar cu 5 zile inainte de perioada menstruala si dispar la 4 zile dupa ce perioada menstruala a inceput si atunci cand simptomele isi fac simtita prezenta cel putin 2-3 luni consecutiv.
Ce putem face pentru a trece mai usor peste aceasta perioada?
In principiu, tratamentul este specific fiecarei persoane in parte, insa exista cateva modalitati pentru a gestiona sindromul, atunci cand nu este extrem de sever, fiind nevoie de interventia unui specialist in acest caz.
Iata ce poti face acasa!
Poti utiliza tehnici de relaxare. Poti sa fac anumite exercitii de relaxare pentru a gestiona stresul acumulat in aceasta perioada, pentru a gestiona starile de anxietate, iritabilitate si nervozitate. Poti sa faci yoga, tai chi, stretching, poti sa faci o baie sau sa mergi la o plimbare.
De asemenea, pe site-ul nostru poti gasi exercitii de relaxare specifice, ce te pot ajuta sa gestionezi aceasta perioada stresanta.
Poti face exercitii fizice. Acestea s-a dovedit ca au contributie in cresterea nivelului de estrogen si progesteron ce ajuta la reducerea simptomelor premenstruale. Nu trebuie sa te obosesti foarte tare. Alege un exercitiu ce iti face placere! Poti chiar sa mergi pe jos mai mult timp, orice tip de exercitiu fizic va face o diferenta in aceasta perioada.
Pastreaza o dieta adecvata. Incearca sa mananci cat mai sanatos in aceasta perioada, evita mancarurile foarte sarate si alege mancare bogata in potasiu, precum banane. Hidrateaza-te foarte bine, bea multa apa. De asemenea, o masa bogata in calciu, magneziu si acizi grasi te va ajuta sa gestionezi migrenele, crampele abdominale si sa ai un somn linistit. Poti manca multe legume, precum spanac, poti alege un tip de peste si chiar nuci.
Eu am ales sa imi formez o rutina sanatoasa bazata pe cat mai multe exercitii fizice, hidratare si mancat sanatos, la care adaug zilnic, timp de 20 de minute, exercitii de relaxare, pe care ti le recomand si tie! Incearca aici sa vezi cum functioneaza!
Daca simti ca te coplesesc emotiile in aceasta perioada si nu poti sa faci fata de una singura, te asteptam la noi! Specialistii Id Therapy te pot ajuta sa iti gestionezi emotiile si dispozitia schimbatoare din aceasta perioada!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania