Sindromul impostorului ii face pe oameni sa se indoiasca de realizarile lor temandu-se ca altii ii vor expune ca fiind fraudulosi. Conditia poate afecta pe oricine, indiferent de locul de munca sau de statutul social.
Ati simtit vreodata ca succesul pe care il aveti nu il meritati, ca ii dezamagiti pe cei din jur sau ca reusitele pe care le aveti se datoreaza norocului sau circumstantelor si ca e doar o chestiune de timp pana cand oamenii isi vor da seama ca, de fapt, locul dumneavoastra nu este acolo?
Nu sunteti singurul!
Stiati ca si Albert Einstein suferea de Sindromul Impostorului? El s-a autodescris drept un “escroc involuntar” a carui munca era nedemna de a primi atata atentie.
Pare ca sindromul impostorului este mai comun decat am crede. Aproximativ 70% din populatie se confrunta odata in viata cu aceasta conditie. Multi oameni au parte de simptomele sindromului pentru un timp limitat, cum ar fi in primele cateva saptamani la un loc de munca nou. Altii pot lupta cu sentimentele de incompetenta intreaga lor viata.
In timp ce cercetarile initiale au aratat ca femeile sunt mai afectate, studii mai recente sugereaza ca barbatii si femeile sunt la fel de susceptibili in a se simti “impostori” in propriile profesii, insa barbatilor nu prea le place sa vorbeasca despre asta.