Este foarte usor sa mergi prin viata cand nu ai niciun obiectiv si cand nu ai nimic de atins. Este foarte usor sa eviti provocarile pe care le presupune setarea unui obiectiv si responsabilitatile pe care le presupune atingerea obiectivului.
Dar fara niciun obiectiv, fara nicio tinta, viata doar va curge, fara niciun scop si fara niciun sens. Cel mai dureros lucru care s-ar putea intampla este sa ajungi la finalul vietii si sa te uiti inapoi, intrebandu-te cum de ai ratat asa oportunitati minunate care te-ar fi ajutat sa iti creezi o viata plina de recompense.
De ce este necesar sa iti setezi obiective?
Sursa de fericire
A avea obiective cu sens iti da un scop in viata. Iti da un motiv sa te trezesti dimineata, sa te ridici din pat si sa iti traiesti viata intr-o directie.
Obiectivele iti dau energie si vitalitate si ceva de care sa te agati in fiecare zi. In cele din urma, fericirea va creste exponential cand incepi sa vezi ca faci progrese catre obiectivele tale si ca, cu fiecare zi care trece te apropii din ce in ce mai mult de obiectivul si de ceea ce ti-ai propus sa faci. Acest lucru nu numai ca te va energiza, dar te va ajuta sa te concentrezi mai departe si te va duce si mai aproape de ceea ce ti-ai propus.
Un plan pentru calatoria ta
A seta anumite obiective presupune mult mai mult de atat. Obiectivele fac parte din planul tau de calatorie. Obiectivele pot fi legate de cariera ta. Imagineaza-ti ca intr-o zi ti-ai dori sa incepi propria afacere. O astfel de idee incepe cu o imagine in minte.
Cu cat te gandesti mai mult la aceasta idee, incepi sa vizualizezi cum ar fi daca ai conduce propria ta afacere. Niciun sef care sa iti respire in spate si care se uita la treaba pe care o faci, niciun coleg enervant care te intrerupe din treaba cand vrea. Iti doresti libertatea de a lua propriile decizii referitor la ceea ce vei face si cand vei face.
In timp ce iti vizualizezi ideea incepi sa te intrebi cum? Cum iti vei incepe afacerea? Ce ar trebui sa fac ca sa incep? Aceste intrebari sunt inceputul unui plan, iar un obiectiv este doar planul pentru viitor.
Un obiectiv nu trebuie sa fie neaparat centrat pe cariera. Poate iti doresti sa te cateri pe Muntele Kilimanjaro inainte de aniversarea ta de 50 de ani. Inca o data, un obiectiv incepe cu o idee, poate ai vazut un documentar despre muntele Kilimanjaro sau un prieten a facut asta acum cativa ani si ti-a spus ca a fost una dintre cele mai tari experiente pe care le-a avut in viata.
O intentie clara de a trai
Daca stai sa te gandesti, intreaga noastra viata este centrata pe obiective. Sa te trezesti dimineata sa mergi la job desi esti foarte racit, inseamna ca ai stabilit un obiectiv pentru care iti doresti sa faci asta. A ajunge acasa la cina cu familia este tot un obiectiv pe care ti l-ai setat.
Cam tot ce facem in viata necesita stabilirea unui obiectiv si a unui scop.
Cum poti sa incepi in a-ti stabili viitoarele obiective?
Incepe sa vizualizezi
Incepe sa ai o viziune a ceea ce vrei sa obtii. Chiar daca este un obiectiv personal sau profesional, vizualizeaza-l intr-o prima faza.
Ia-ti ceva timp sa analizezi care ar fi rezultatul final dupa ce ai atins obiectivul. Inchide-ti ochii si priveste rezultatul, priveste-te pe tine obtinand acel obiectiv.
Daca vrei sa iti construiesti un viitor sigur din punct de vedere financiar pentru tine si pentru familia ta, cum ar arata acesta? Vor fi bani cash sau vor fi bani investiti?
Daca vrei sa faci calatoria vietii cu cei mai buni prieteni vara aceasta, unde vei merge? Ce vei face? Imagineaza-ti deja atins acel obiectiv. Cum te simti?
Simte toate acele emotii in imaginatie. Simte zambetul de pe fata ta, simte bucuria si veselia acelui moment.
Pune intrebarile corecte
Cea mai buna intrebare pe care ti-o poti pune in setarea unui obiectiv este: Ce am de facut ca sa…?
Aceasta este o intrebare incredibil de puternica pentru ca iti deschide mintea asupra posibilitatii obtinerii acelui obiectiv. Modalitatea in care este pusa aceasta intrebare inseamna ca te gandesti doar la posibilitati de a atinge acel obiectiv si nu la posibilitatea ca el nu poate fi atins.
Intrebarea gresita este “Cum as putea sa ating acest obiectiv?”.
Aceasta intrebare de multe ori are ca raspuns “nu pot”.
Ceea ce trebuie sa faci este sa iti deschizi mintea asupra posibilitatilor de atingere a obiectivului si asupra actiunilor pe care trebuie sa le faci pentru a-l obtine.
Intrebarea “ce am de facut” de cele mai multe ori vine cu actiuni care la inceput ar putea parea imposibile, asa ca pune-ti intrebarea de mai multe ori. Cu siguranta vei gasi foarte multe variante!
Uite-te la rutina ta zilnica si la activitatile tale zilnice
Obisnuintele si rutinele zilnice pe care le avem sunt de cele mai multe ori fortele din spatele atingerii obiectivelor.
Daca fumezi 20 de tigari pe zi, daca bei multe pahare cu vin in fiecare seara, in timp aceste obisnuinte ar putea avea un impact negativ asupra sanatatii tale.
Pentru ca rutina zilnica si obiceiurile au un impact atat de mare asupra noastra, trebuie sa ti le analizezi pe ale tale si sa vezi cum te pot ele impiedica in a-ti atinge obiectivele.
Idetinfica acele obiceiuri care pot avea rezultate negative. Odata identificate, lucreaza in a le combate si a le schimba.
Seteaza-ti un termen
Daca obiectivele tale nu au o data si un deadline, vei gasi scuze in a pune energie pentru a le atinge.
Poti, bineinteles, sa iti ajustezi timpul pe care il aloci realizarii obiectivului, daca simti ca nu ai preconizat prea bine de la inceput cat va dura indeplinirea lui, dar ai nevoie de un deadline.
Vizualizeaza-ti obiectivul si vino cu modificari in mod regulat
Oricare ar fi obiectivul, ar trebui sa ai o imagine vizuala a acestuia care iti minteste de destinatia finala.
Imaginea vizuala a obiectivului realizat te poate tine motivat pe parcursul drumului, chiar si atunci cand simti ca nu mai ai forta necesara sa il atingi. Mergi mai departe!
Orice ti-ai dori sa obtii in viata, este viata ta si depinde doar de tine sa realizezi acel lucru. Poti decide, poti actiona si poti sa atingi acel obiectiv. Totul pleaca de la o idee, o imagine vizuala a acelei idei, cateva intrebari la care trebuie sa iti raspunzi care iti vor da un plan si o destinatie catre care poti incepe sa te indrepti.
Nu irosi sansa pe care o ai. Nu vrei sa ajungi in punctul in care vei avea regrete ca ti-ai ratat atat de multe sanse si oportunitati. Vrei sa stii ca la batranete te vei uita in urma si vei vedea o viata extraordinara, plina de recompense!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania