Un proverb chinezesc spune ca „daca vrei fericire pentru o ora, trage un pui de somn. Daca vrei fericire pentru o zi, mergi la pescuit. Daca vrei fericire pentru un an, mosteneste o avere, daca vrei fericire intreaga viata, ajuta-i pe cei din jur”.
Timp de secole, cei mai mari ganditori din istorie au sugerat acelasi lucru: fericirea isi are sursa principala in a-i ajuta pe ceilalti.
„Scopul principal al vietii este acela de a servi umanitatea”- Leo Tolstoy
Exista o baza stiintifica sau vorbim filosofie?
Da! Studiile ofera date cuprinzatoare care sprijina dovezile anecdotice. A darui este o cale puternica prin care se poate realiza dezvoltarea personala si fericirea de lunga durata!
Prin intermediul tehnologiei RMN functional stim ca procesul prin care daruim cuiva ceva activeza exact aceleasi parti din creier care sunt stimulate de mancare si de sex.
Experimentele arata dovezi ca altruismul este foarte cablat in creier si determina placere. Conform studiilor, a-i ajuta pe ceilalti poate fi secretul unei vieti nu doar fericite, ci si mult mai sanatoase, productive si pline de scop.
Iata care sunt 7 beneficii ale altruismului, cu baza stiintifica
Daca ii ajuti pe ceilalti, poti trai mai mult
Vrei sa iti prelungesti anii de viata?
Studiile au aratat ca activitatile care presupun voluntariat si implicarea in activitati cu scopul de a-i ajuta pe cei din jur au beneficii foarte mari asupra longevitatii. Voluntarii au aratat abilitati dezvoltate de a gestiona stresul, rate reduse de depresie si un nivel ridicat al satisfactiei cu viata, atunci cand faceau voluntariat in mod regulat. Acest lucru poate fi datorat faptului ca voluntariatul reduce singuratatea si ne dezvolta viata sociala, factori care contribuie semnificativ asupra sanatatii noastre pe termen lung.
Altruismul este contagios
Altruismul poate activa un fenomen de tip boomerang. Atunci cand o persoana realizeaza un act de caritate, poate sa determine realizarea a altor cateva acte de caritate.
De ce? Un studiu a aratat ca oamenii sunt mult mai predispusi sa realizeze acte de generozitate dupa ce au observat alte persoane facand acest lucru. Acest efect se poate infiripa in comunitate, inspirand multi oameni sa ia atitudine si sa faca o diferenta in societate.
Ajutandu-i pe ceilalti, devenim mai fericiti
O echipa de cercetatori a studiat 2000 de persoane timp de cinci ani de zile si a descoperit ca persoanele care se considerau a fi „foarte fericite”, faceau voluntariat timp de 5 ore pe luna. Acest nivel crescut de wellbeing poate fi un produs al faptului ca esti mult mai activ fizic in timp ce faci voluntariat sau pentru ca esti mult mai activ social. Cercetatorii cred ca in acest caz, poate fi activata si reteaua neuronala a recompensei, atunci cand daruim sau ii ajutam pe cei din jur.
A-i ajuta pe cei din jur poate avea efecte benefice asupa durerii cronice
Suna science fiction, nu? Insa, conform unui studiu, oamenii care sufereau de durere cronica au incercat sa lucreze ca si voluntari, iar rezultatele au aratat ca a existat o reducere a propriei simptomatologii.
A-i ajuta pe ceilalti are efecte asupra tensiunii arteriale
Daca stii ca ai probleme cu inima, probabil medicul tau ti-a spus deja sa reduci orele interminabile de la locul de munca si sa mananci mai sanatos. Insa, ai mai putea adauga ceva in rutina ta: un program de voluntariat. Un studiu a aratat ca persoanele in varsta, cu probleme cardiace, care au facut voluntariat 200 de ore pe an, au avut o scadere cu 40% in ceea ce priveste riscul de hipertensiune. Argumentul ar fi ca au avut parte de mai multa interactiune sociala, ceea ce a dus la scaderea stresului si a sentimentului de singuratate, care acompaniaza frecvent problemele cardiace.
Daca ii ajutam pe ceilalti vom avea un nivel crescut de satisfactie si vom simti ca avem un scop
Daca cauti un scop in existenta ta zilnica, studiile arata ca voluntariatul creste sentimentul de a avea un scop in viata al celor care il practica, ba mai mult, dezvolta identitatea de sine!
Este bine sa ne amintim ca e important modul in care daruim. A darui nu te face intotdeauna sa te simti bine. De ce? Pentru ca, uneori, poti simti ca oamenii din jur profita de pe urma ta si te vei simti ranit.
Iata cateva strategii pentru a darui nu pana acest lucru te va rani, ci pana acest lucru te va face fericit:
Daruieste organizatiilor cu obiective clare si transparente
Conform cercetarilor, a darui unei cauze sau unei organizatii care specifica clar si transparent ce va face cu banii daruiti catre aceasta, conduce la mai multa fericire decat daca daruiesti unei cauze umbrela catre care nu esti sigur ce se va intampla cu banii.
Gaseste o modalitate prin care poti integra interesele si abilitatile tale in nevoile celor din jur
Cercetatorii spun ca a darui in absenta instinctelor de conservare poate conduce la epuizare. Este important sa daruiesti poate mai mult decat primesti, dar totusi sa iti pastrezi interesele tale in vizor.
Fii proactiv si nu reactiv
Cu totii ne-am simtit la un moment dat coplesiti atunci cand prietenii ne-au rugat sa donam pentru cauzele pe care ei le sustin. In aceste cazuri, am contribuit la donatie mai mult pentru a ii face pe plac colegului sau prietenului si pentru a evita umilinta. Acest tip de ajutor oferit celorlalti nu este neapart unul care ar putea duce la fericire. Intotdeauna este important sa gasim cauze si oportunitati de a oferi ajutor ce se pliaza asupra valorilor noastre. Vezi ce optiuni ai si alege-o pe cea in care crezi cel mai mult.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.