Te afli printre persoanele secretoase carora le place sa iti tina lucrurile cat mai ascunse?
Conform cercetarilor, este foarte dureros sa pastrezi secrete!
De ce? Afla raspunsul in acest articol!
Studiile arata ca secretomania este asociata cu un nivel scazut de well-being, sanatate precara si relatii mult mai putin satisfacatoare.
Cercetarile au legat secretomania de un nivel crescut de anxietate, depresie, simptome de sanatate scazuta si o mai rapida progresie a bolilor.
Care este explicatia?
A ascunde secrete este extrem de dificil si necesita o munca asidua. Trebuie sa ai grija ce spui, daca esti intrebat ceva ce are legatura cu acel secret trebuie sa ai grija sa nu dezvalui nimic. Iar acest lucru implica evitare, deceptie si necesita sa fii mereu vigilent. Toate aceste precautii sunt extrem de obositoare si te pot afecta.
Un nou studiu a aratat ca efectele daunatoare datorate pastrarii secretelor nu sunt legate direct de pastrarea secretelor. Problema adevarata nu are legatura cu a ascunde secretul, ci are legatura cu faptul ca trebuie sa traiesti cu el si sa te gandesti constant la el.
Conceptul secretomaniei poate evoca o imagine a doua persoane intr-o conversatie, in care una dintre cele doua se ascunde constant de cealalta. Totusi, aceasta ascundere nu este atat de comuna cum s-ar crede. Este mult mai comun, ca atunci cand avem secrete sa ruminam la ele mult mai mult decat am ascunde de cineva in conversatie acest secret.
Este o tendinta extrem de des intalnita ca atunci cand avem un secret sa ne gandim la el in mod obsesiv si sa ne facem rau, fiindu-ne foarte afectata starea de bine psihologica.
Studiile au aratat ca doar daca ne gandim la un secret pe care il tinem ne face sa ne simtim neautentici si ne va afecta extrem de tare starea psihologica.
A avea un secret la care ne gandim in mod constant, poate sa ne faca sa ne simtim singuri si izolati de ceilalti.
Pentru a intelege mai bine efectele daunatoare ale pastrarii secretelor, am sa prezint un studiu care a vrut sa inteleaga ce secrete pastreaza oamenii si cat de des pastreaza secrete. S-a descoperit ca aproximativ 97% din oameni au un secret pe care-l pastreaza tot timpul si in general, oamenii au in medie 13 secrete pe care le tin.
Un alt studiu realizat pe 5000 de participanti a descoperit ca cele mai comune secrete fac referire la preferinte, dorinte, probleme legate de sex si relatii, tradare in cuplu, infidelitate si violarea increderii celorlalti.
Pe parcursul mai multor studii, cercetatorii i-au pus pe participanti sa estimeze cat de frecvent isi ascund secretele intr-o conversatie cu ceilalti si, de asemenea, cat de frecvent se gandesc la acel secret in afara interactiunilor sociale. Au descoperit ca cu cat se gandesc mai frecvent la secretele lor, cu atat este mai scazuta starea de bine psihologica.
Dupa aceasta cercetare, un nou studiu a demonstrat de ce pastrarea secretelor este atat de daunatoare. Acest studiu a examinat consecintele confesarii secretelor si a aratat ca atunci cand o persoana isi spune secretul unei alte persoane, acest lucru nu reduce frecventa cu care acest secret este ascuns de ceilalti. Totusi, se vor reduce considerabil momentele in care mintea persoanelor care pastreaza un secret zburda la acel secret in momente inoportune si irelevante.
Ce efect are confesarea unui secret?
Pare ca actul de a dezvalui un secret unei alte persoane este extrem de catartic si revigorant. Insa, studiile arata ca nu actul in sine de a dezvalui secretul este cel care ajuta cel mai mult la bunastarea mintala a oamenilor. Se pare ca cel mai important factor este conversatia care are loc dupa dezvaluirea secretului.
Oamenii spun ca atunci cand dezvaluie un secret unei alte persoane, aceea le va oferi sprijin emotional, ii va sfatui si le va fi alaturi. Astfel, a avea o persoana de incredere careia sa ii spui secretul tau poate fi extrem de benefic. Nu numai ca primesti suport emotional si ajutor in rezolvarea problemei, dar nu te vei simti nici singur si izolat de ceilalti si vei putea sa intaresti si relatia pe care o ai cu persoana careia ii dezvalui secretul tau.
Toate aceste lucruri sunt de ajutor, deoarece sprijinul primit de la persoana careia ii dezvalui secretul te va ajuta in cresterea increderii in propria persoana si vei gasi modalitati de coping eficiente. Studiile arata ca atunci cand persoanele gasesc modalitati eficiente si sanatoase de raportare la secret, ajung sa se gandeasca mult mai putin la acel secret si isi imbunatatesc wellbeing-ul.
Conform specialistilor, este important sa gasesti o persoana careia sa ii impartasesti secretul tau. O simpla conversatie poate sa te faca sa ai o alta perspectiva asupra secretului si poate determina o modalitate mult mai sanatoasa de a privi lucrurile.
Noua stiinta a secretomaniei vine atat cu vesti bune, cat si cu vesti proaste. Vestea proasta este ca si atunci cand nu ne ascundem secretele, ele tot sunt alaturi de noi si ne pot rani destul de mult.
Vestea buna este ca, chiar si atunci cand decidem sa pastram un anumit lucru secret, daca gasim o persoana careia sa ii impartasim acel secret poate sa faca o diferenta uriasa in ceea ce priveste bunastarea noastra mintala.
Asadar, secretele pe care le avem nu ar trebui sa fie dureroase si sa ne faca sa ne simtim rau. Exista modalitati prin care putem sa gestionam presiunea pusa de ele, iar unul dintre cele mai bune metode este suportul social primit din partea apropiatilor si a persoanelor de incredere.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.