Decizia de a ii spune sefului despre sanatatea mintala poate fi dificila de multe ori.
Iata un ghid pentru a sustine sanatatea mintala la locul de munca!
Daca ar fi sa va uitati in jur la locul dumneavoastra de munca, ati sti cine se lupta cu probleme de sanatate mintala? Cred ca raspunsul majoritatii ar fi „probabil ca nu”.
Cu toate acestea, potrivit statisticilor, in fiecare an peste 40 de milioane de adulti americani se confrunta cu o afectiune de sanatate mintala. Aceasta reprezinta 1 din 5 din totalul populatiei adulte.
Adevarul este, poate pentru ca, desi exista uneori indicii vizuale atunci cand trecem printr-un moment dificil din punct de vedere mintal, de cele mai multe ori, nu exista un semnal extern clar, concret, care sa semnaleze atunci cand cineva se zbate cu probleme mintale. Intr-adevar, singurul mod prin care putem sti cum se simte fiecare dintre noi este sa vorbim intre noi. Dar, pentru multi dintre noi, sanatatea noastra mintala poate fi o parte extrem de privata a ceea ce suntem. Poate parea mult mai usor sa imbracam o fatada, sa ne ”mascam” si sa pretindem ca totul este in regula – chiar si atunci cand nu este.
Este de inteles sa credem ca, mai ales intr-un mediu de lucru, a admite ca ne luptam cu probleme de sanatate mintala ar arata un semn de slabiciune. Dar, de fapt, cred ca este una dintre cele mai puternice dovezi de forta interioara. A ne arata vulnerabilitatile, ne face, de fapt, persoane puternice.
De ce este greu sa vorbim cu sefii nostri despre sanatatea mintala?
Multi dintre noi inca nu ne simtim confortabili sa vorbim cu sefii nostri despre sanatatea noastra mintala. Realitatea dura este ca nu toti sefii sunt susceptibili sa raspunda pozitiv atunci cand spunem deschis despre nevoia de o zi libera pentru a ne ocupa de sanatatea noastra mintala.
Munca este o parte masiva a vietii noastre; lucram in medie 38,6 ore pe saptamana si, atunci cand mai calculam si timpul petrecut in trafic, observam ca este chiar mai mult din viata noastra pe care o dedicam muncii – chiar si atunci cand nu lucram. Si, indiferent cat de mult ne iubim slujba, cu totii avem zile proaste la serviciu. Adevarul este ca niciunul dintre noi nu este imun la a suferi de probleme de sanatate mintala, la fel cum niciunul dintre noi nu este imun la boli fizice.
Sunt sigur ca toti am experimentat perioade de stres imens la locul de munca. Poate recunoasteti aceste simptome: epuizare, burnout, lipsa de concentrare. Aceste sentimente au un impact imens asupra sentimentului nostru general de bunastare, nu numai atunci cand suntem in birou, ci si dupa ce plecam.
Trebuie sa dezvaluim problemele de sanatatea mintala sefului?
Ei bine, sincer, nu intotdeauna. Daca nu exista niciun motiv legat de munca pentru a dezvalui aceste probleme, atunci nu trebuie sa va deschideti fata de sef la orice provocari mintale cu care va confruntati. Cu toate acestea, daca starea sufleteasca va afecteaza capacitatea de a va finaliza munca, atitudinea fata de aceasta, relatia cu colegii dvs. sau orice alta problema legata de mediul dvs. de lucru, atunci poate fi necesara o conversatie.
De ce este important sa o facem?
A fi sincer in ceea ce priveste sanatatea mintala ajuta sa dezvoltam un mediu onest si deschis in jurul nostru de munca. Dezvaluirea luptelor dvs. interne poate fi, de fapt, si o mare forma de usurare, de eliberare. In multe cazuri, odata ce ne-am deschis cu privire la problemele de sanatate mintala, s-ar putea sa nu mai simtim ca avem de-a face cu acest lucru de unul singur si pot fi instituite dispozitii care sa ne ajute sa ajungem la o stare sufleteasca mai buna. Oricat de incomod ar parea sa avem o conversatie cu seful, cu angajatorul, lucrurile nu pot decat sa se imbunatateasca. Este ilegal sa fim discriminati din cauza sanatatii mintale, iar legea ne permite, de asemenea, sa fim acomodati la locul de munca in mod corespunzator. Nu veti fi penalizati pentru deschidere!
Cum sa o facem?

Deci, stim de ce este important sa vorbim despre sanatatea noastra mintala la locul de munca. Acum vom analiza pasii pe care ii putem aplica pentru a face acest lucru.
Consultati-i pe ceilalti colegi (daca puteti)
In caz de hartuire (bullying), spre exemplu, incercati sa discutati cu un membru al HR. Exista adesea proceduri care va vor sprijini. Ar putea fi, de asemenea, cel mai bine sa abordati resursele umane daca nu sunteti suficient de increzatori pentru a purta discutia cu seful dvs. sau daca sunteti ingrijorat de modul in care va reactiona.
Sau, in functie de situatia dvs., puteti vorbi cu un coleg. A avea un prieten / coleg de incredere la lucru poate fi de ajutor. Mentionati prietenului de la lucru ca va ganditi sa vorbiti cu seful. A avea pe cineva care sa va sustina in acest proces il poate face sa para mai putin descurajant.
Ganditi-va la ceea ce aveti nevoie
Ganditi-va de ce dezvaluiti aceste informatii in primul rand – de ce sprijin aveti nevoie? Daca ii spuneti sefului despre problemele dvs. pentru ca doriti sa aveti mai putine responsabilitati sau termene mai lungi, de exemplu, luati in considerare mai intai cercetarea politicilor de resurse umane ale organizatiei dvs.
Poate ca aveti nevoie de putina flexibilitate in ceea ce priveste termenele limita, ceva timp liber sau reducerea orele. Sau, poate fi necesar sa va ganditi daca orele flexibile sau munca la distanta ar putea fi o solutie mai buna pe termen lung. Sau, poate, trebuie sa vedeti un terapeut.
De asemenea, este in regula daca nu sunteti sigur de ce sa faceti sau de ce ajutor aveti nevoie – nimeni nu se asteapta sa fiti expert, mai ales daca este prima data cand aveti o problema de sanatate mintala. Incercati sa va ganditi la mici modificari care pot fi facute usor.
Gasiti momentul (si locul potrivit)
Nu putem sti cu siguranta cum va fi sanatatea noastra mintala in viitor, dar, daca puteti, incercati sa preziceti o zi / o ora adecvata pentru a aborda subiectul. O zi linistita la birou ar putea fi o optiune.
Incercati sa va intalniti intr-un loc unde veti putea vorbi intr-un mod calm. Daca nu exista un spatiu linistit la locul de munca, sugerati sa mergeti in alta parte sau chiar sa faceti o plimbare. Mersul pe jos poate scoate atmosfera corporatista din intalnire si a fi la distanta de locul de munca poate aduce o noua perspectiva asupra modului in care va simtiti.
Cand este momentul potrivit, mergeti la el
Grija de sine
Prin a purta o conversatie cu seful si tinandu-l la curent cu privire la sanatatea mintala, putem incepe sa facem schimbarile atat de necesare care ne vor aduce beneficii. Daca sunteti ingrijorat de modul in care seful dvs. ar putea raspunde la dezvaluirea dvs., luati in considerare o discutie cu un prieten sau cu terapeutul si faceti un joc de rol. Exersati conversatia! In acest fel, va veti simti mult mai pregatiti si relaxati cand va veni momentul. Asigurati-va ca aveti grija de dvs. in afara locului de munca – ingrijire personala, exercitii fizice si o dieta echilibrata – deoarece acest lucru poate avea un impact mare asupra sentimentului dumneavoastra general de bunastare.
Desi poate parea mai usor de spus decat de facut, nu ar trebui sa va fie rusine de sanatatea mintala si este mereu o varianta buna sa discutati despre aceasta!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania