Esti antreprenor? Te confrunti zilnic cu probleme diverse si simti ca nu le poti face fata? Pare ca de cele mai multe ori apar lucruri imprevizibile in viata ta profesionala si trebuie sa le gestionezi, insa pare ca ai ajuns la capatul puterilor? Simti ca sanatatea ta mintala este destul de frageda si nu stii de unde sa o apuci?
In ultimii ani, din ce in ce mai multe dovezi se aduna cu privire la susceptibilitatea antreprenorilor catre boli mintale. Articolele stiintifice din literatura de specialitate confirma faptul ca antreprenorii ar putea avea un risc mult mai crescut catre dezvoltarea problemelor ce tin de sanatate mintala decat angajatii lor.
Unul dintre cele mai cunoscute si recente studii in aceasta directie a fost facut de catre NatWest Great British Entrepreneur Awards si s-a numit “Sanatatea mintala in antreprenoriat”. In acest studiu au fost analizati cu ajutorul chestionarelor de specialitate aproximativ 100 de antreprenori din Marea Britanie, iar rezultatele au aratat ca majoritatea dintre acestia este predispusa la dezvoltarea unor probleme ce tin de sanatatea mintala.
Totodata, 55 dintre participantii la studiu au admis faptul ca antreprenoriatul ar putea avea o mare contributie asupra problemelor de sanatate mintala.
Vrei sa stii care au fost top trei probleme de sanatate mintala cu care s-au confruntat antreprenorii inclusi in studiu?
Cei mai multi au prezentat simptome asociate stresului (41%), urmate de anxietate (21%) si depresie (19%). Totodata, in urma studiului s-a evidentiat faptul ca stresul este, de fapt, precursorul celorlalte probleme pentru majoritatea participantilor la studiu.
Stresul domina lista celor mai comune probleme de sanatate emotionala cu care se confrunta antreprenorii
Stresul s-a dovedit a fi o problema majora si reala pentru antreprenori nu doar in studiul amintit mai sus. Multiple cercetari au analizat problemele de sanatate mintala cu care se confrunta antreprenorii si au ajuns la aceeasi concluzie: stresul reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni pentru persoanele care conduc un business. Totodata, conform studiilor, stresul poate fi in acelasi timp o problema singulara, per se, dar poate reprezenta si cauza dezvoltarii altor probleme de natura emotionala si psihologica.
De ce apare stresul atat de profund la antreprenori?
La aceasta intrebare au incercat sa raspunda si cercetatorii din domeniul psihologiei organizationale, descoperind faptul ca majoritatea persoanelor sunt stresate din cauza problemelor financiare macar o data in viata lor de antreprenoriat, in timp ce pentru alte persoane, problemele financiare pot reprezenta o sursa serioasa de stres intreaga viata.
Oricum, responsabilitatile financiare ale antreprenorilor depasesc cu mult responsabilitatile unui adult mediu cu un job in postura de angajat. Desi acest stres al problemelor financiare in mediul de business vine odata cu deschiderea business-ului, nu toata lumea poate sa gestioneze acest stres constant pentru o perioada lunga de timp fara sa aiba repercusiuni asupra sanatatii mintale.
Cercetatorii in sanatate mintala vor sa traga un semnal de alarma si sa specifice, totusi, faptul ca problemele de sanatate mintala ale adultilor nu sunt caracteristice doar antreprenorilor. Se pare ca in Marea Britanie, unul din cinci adulti sufera de o problema de sanatate mintala sau a suferit in trecut de una.
Cum pot fi gestionate stresul si anxietatea inainte ca acestea sa ajunga in punctul culminant?
Grupul de cercetatori Great British Entrepreneur Awards afirma ca exista anumite tipuri de stres si de anxietatea care se intalnesc mult mai frecvent la antreprenori, decat la angajati. Insa, mergand mai departe de aceasta categorisire, ce pot face antreprenorii si cum se pot angaja proactiv in comportamente care au ca scop final gestionarea simptomelor stresului si anxietatii si eliminarea pe cat posibil a suferintei?
Autorii studiului atentioneaza antreprenorii, incercand sa le transmita faptul ca ar trebui sa ia cat mai in serios rezultatele studiului. Anxietatea si stresul negestionate la timp pot fi extrem de daunatoare sanatatii lor pe perioade indelungate de timp. Asadar, ar trebui facuti pasi in vederea reducerii stresului resimtit odata ce declansatorii (stresorii) sunt minimizati.
Iata care sunt recomandarile facute de specialisti in vederea eliminarii simptomelor stresului si anxietatii la antreprenori:
O prima recomandare face referire la exercitiile fizice regulate. Este stiut de mult timp in literatura de specialitate ca acestea sunt extrem de benefice in minimizarea stresului si anxietatii. Exercitiile pot fi programate fie in timpul pauzei de masa, fie inainte de a merge la birou. Important este sa fie realizat in fiecare zi cel putin 30 de minute.
Este important si timpul de relaxare petrecut cu tine insuti. Incearca macar 15-20 de minute pe zi sa iti acorzi cateva momente in care fie sa citesti, fie sa iti faci o baie calda sau sa urmaresti documentarul preferat. Orice iti face placere, incearca sa te deconectezi cateva minute de responsabilitati.
Incearca exercitii de relaxare. Este bine cunoscut faptul ca exercitiile de relaxare pot ajuta enorm de mult in gestionarea stresului si anxietatii. Un exercitiu de relaxare poate dura intre 10 si 20 de minute si poate avea un efect extrem de benefic asupra simptomelor. Poti sa alegi unul de aici.
Cum poti invata sa adresezi problemele cat mai devreme?
Atunci cand simti ca ai trairi extrem de puternice, incearca sa discuti cu cineva. Daca lasam aceste trairi sa atinga un punct de fierbere inalt, ele doar vor degenera in anxietate. Daca nu vrei sa discuti despre problemele business-ului cu subordonatii, cauta o mica consiliere din partea unui prieten care are si el o afacere si stie prin ce treci. Vei vedea ca daca te eliberezi si daca discuti anumite lucruri cu cineva apropiat, iti va fi mult mai usor.
Totodata, exista si grupuri de suport ale antreprenorilor, unde poti sa iti expui problema si sa primesti niste directii catre solutie.
Poti apela si la business couching. Un business couch este inarmat cu toate strategiile si resursele sa te ajute sa gestionezi problemele si sa nu ajungi in punctul in care stresul si anxietatea pot fi extrem de controlat.
Incearca sa minimizezi stresorii prin gestionarea cauzelor acestora de fiecare data cand este posibil. Totodata, fa pasi in aplicarea strategiilor mentionate mai sus pentru a reusi sa gestionezi eficient simptomele de anxietate si stres.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.