Poate fi dificil sa-ti faci prieteni si sa mentii cu ei relatii de calitate la varsta adolescentei. Desi multi tineri tanjesc dupa prietenii de lunga durata, cu oameni care sa le fie loiali, de incredere si sa-i sprijine la greu, de multe ori, acestia se lupta din greu pentru a mentine astfel de relatii. Multi ajung sa aiba parte de confuzie, durere si tradare, cand prieteniile care pareau perfecte ajung sa se destrame.
Intr-un fel, fluiditatea relatiilor este normala in aceasta faza de dezvoltare, avand in vedere ca adolescenta este perioada schimbarilor. Pe masura ce isi dau seama cine sunt, ce interese au si ce este important pentru ei, adolescentii incep sa graviteze spre oameni noi, care sa le impartaseasca interesele si valorile.
Totusi, de multe ori, prieteniile ajung sa se sfarseasca din cauza dramelor, suferintei, tradarilor si influentelor persoanelor din exterior. Uneori, relatiile se termina brusc, alteori sunt afectate si se sfarsesc din cauza persoanelor a caror prietenie devine toxica.
In astfel de situatii, amicii vor incerca sa continuie relatia, desi aceasta nu mai este sanatoasa pentru ei. Le va fi greu sa recunoasca semnele unei astfel de prietenii, iar in multe cazuri chiar vor refuza sa le vada, pentru ca nu vor sa piarda ceva atat de valoros. Oricum ar sta lucrurile, o relatie nesanatoasa poate duce la anxietate, depresie, stres si probleme la scoala sau acasa.
Cum sa identifici prieteniile nepotrivite
Este important ca adolescentii sa poata identifica o relatie nesanatoasa si sa incerce, fie sa imbunatateasca lucrurile, fie sa inceapa sa se distanteze. Iata cateva semne care pot indica transformarea unei relatii normale intr-una nesanatoasa:
- Mai multa drama. Prieteniile nu ar trebui sa iti provoace stres. Daca relatia ta incepe sa devina cam dramatica, poate ca e timpul sa te distantezi.
- Prietenul te controleaza. Aparitia unor oameni noi poate provoca neintelegeri chiar si intre cei mai buni prieteni. Este normal sa suferi atunci cand se intampla asa. Totusi, un prieten care devine excesiv de gelos sau suparat atunci cand petreci timp cu alte persoane nu e chiar cel mai bun prieten pe care sa-l tii aproape. De asemenea, daca un prieten incearca sa-ti spuna cu cine poti sau nu poti sa te intalnesti, acesta este probabil un semn ca te afli intr-o relatie toxica. Chiar daca prieteniile necesita munca si uneori au nevoie de imbunatatiri, asigura-te ca prietenii te sprijina si te inteleg atunci cand vrei sa te dezvolti, atat din punct de vedere personal, cat si social.
- Se supara pe tine din orice si mai mereu. Anii de scoala si de liceu sunt presarati cu multe drame. Prietenii ajung sa se certe din tot felul de motive. Totusi, daca ti se pare ca prietenul tau e mereu suparat pe tine sau se supara usor si reactioneaza exagerat (te ignora cu orele sau zilele fara nici un motiv), poate fi un semn ca a venit timpul sa iei o pauza. Prieteniile sanatoase si benefice sunt caracterizate de incredere si o buna comunicare. Asta inseamna ca puteti vorbi deschis despre sentimentele voastre si sunteti amandoi dispusi sa va rezolvati problemele.
- Te preseaza sa faci lucruri pe care nu vrei sau care te pot baga in belele. O prietenie non-toxica se bazeaza pe respect si sprijin reciproc. Prietenii adevarati iti inteleg limitele, chiar daca difera de ale lor. Un prieten bun nu ar trebui niciodata sa te preseze sa faci ceva incomod pentru tine sau ceva care te va baga in belele.
- Sunt rautaciosi cu tine. Multi tineri cred ca e important sa spui adevarul, chiar si atunci cand doare. Este important sa fii deschis si sincer intr-o prietenie, dar exista o mare diferenta de la a-ti impartasi parerile si sentimentele pana la a spune intentionat ceva care sa raneasca. Un prieten n-ar trebui niciodata sa rada de tine, chiar si in gluma, sau sa iti vorbeasca urat. Multi tineri marturisesc ca glumele rautacioase dor mai mult atunci cand vin de la prieteni, decat de la alte cunostinte. Prietenii adevarati sunt sinceri intr-un mod dragut si atent si se gandesc intotdeauna la sentimentele tale.
- Sunt rautaciosi cu altii. Lupul nu-si schimba naravul. Cateodata, cel mai bun mod de a-ti da seama daca o relatie este sanatoasa sau nu, e sa observi felul in care celalalt isi trateaza sau si-a tratat alti prieteni. Daca o persoana este mereu parte a vreunei drame sau are parte de multe certuri cu altii, este destul de probabil ca prietenia voastra sa se indrepte in aceeasi directie.
Multi adolescenti raman in relatii nesanatoase pana cand acestea cedeaza. Din pacate, pana ca lucrurile sa se termine, se ajunge deja la multa suferinta si durere.
Cum poti iesi din prieteniile toxice
In timp ce multi adolescenti vad aceste semne de avertizare, unii nu stiu ce sa faca odata ce o relatie care obisnuia sa fie frumoasa a devenit, intre timp, toxica. Exista cateva metode prin care poti pune capat unei prietenii nesanatoase, fara ca partile sa aiba de suferit.
Iata cateva strategii pe care le poti folosi pentru a incheia o prietenie care nu mai functioneaza:
- Incepe sa petreci mai mult timp fara el/ea. Un mod foarte bun de a termina o relatie nesanatoasa este sa incerci sa gravitezi catre relatii mai bune si sa limitezi timpul pe care il petreci cu prietenii cu care nu te mai intelegi. Daca faci asta odata ce ai inceput sa observi anumite semne, poti aborda situatia pas cu pas si despartirea nu va fi una dramatica. Atunci cand te invita undeva, refuza politicos. Poti sa le spui ca ai alte planuri, ca ai teme sau sa dai vina pe parintii care iti interzic sa iesi. Multi parinti nu se supara sa joace rolul tipului cel rau, mai ales cand te pot ajuta sa te indepartezi de o relatie nesanatoasa.
- Indeparteaza-te. Asta poate fi dificil de facut daca esti nevoit sa vezi persoana respectiva in fiecare zi. Totusi, exista modalitati creative prin care sa obtii un pic de spatiu. Daca va intalniti mereu pe coridorul scolii, poti sa cauti alta ruta catre sala de curs. Poti chiar si sa ceri permisiunea sa te muti in alta banca, pentru a avea spatiu si in clasa. Poti sa stai departe si de gasca ta obisnuita pana cand lucrurile se rezolva. Toate acestea nu inseamna, insa, ca trebuie sa ignori sau sa eviti. Daca nu ai un motiv bun pentru care sa faci asta, continua sa fii politicos si sa constientizezi prezenta celeilalte persoane. Daca il ignori pur si simplu, exista sansa de a da nastere unei drame. Daca prietenul abordeaza subiectul schimbarii comportamentului fata de el, este cel mai bine sa ii spui adevarul.
Cere sfaturi. Daca ai dubii, cauta sprijinul unui parinte sau, de ce nu, al consilierului scolii. Acesta va stii sa te ajute sa iti intelegi sentimentele pe care le ai vizavi de prietenia respectiva, dar si sa te ajute sa identifici modalitati prin care sa gestionezi mai bine situatia.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.