Poate fi dificil sa-ti faci prieteni si sa mentii cu ei relatii de calitate la varsta adolescentei. Desi multi tineri tanjesc dupa prietenii de lunga durata, cu oameni care sa le fie loiali, de incredere si sa-i sprijine la greu, de multe ori, acestia se lupta din greu pentru a mentine astfel de relatii. Multi ajung sa aiba parte de confuzie, durere si tradare, cand prieteniile care pareau perfecte ajung sa se destrame.
Intr-un fel, fluiditatea relatiilor este normala in aceasta faza de dezvoltare, avand in vedere ca adolescenta este perioada schimbarilor. Pe masura ce isi dau seama cine sunt, ce interese au si ce este important pentru ei, adolescentii incep sa graviteze spre oameni noi, care sa le impartaseasca interesele si valorile.
Totusi, de multe ori, prieteniile ajung sa se sfarseasca din cauza dramelor, suferintei, tradarilor si influentelor persoanelor din exterior. Uneori, relatiile se termina brusc, alteori sunt afectate si se sfarsesc din cauza persoanelor a caror prietenie devine toxica.
In astfel de situatii, amicii vor incerca sa continuie relatia, desi aceasta nu mai este sanatoasa pentru ei. Le va fi greu sa recunoasca semnele unei astfel de prietenii, iar in multe cazuri chiar vor refuza sa le vada, pentru ca nu vor sa piarda ceva atat de valoros. Oricum ar sta lucrurile, o relatie nesanatoasa poate duce la anxietate, depresie, stres si probleme la scoala sau acasa.
Cum sa identifici prieteniile nepotrivite
Este important ca adolescentii sa poata identifica o relatie nesanatoasa si sa incerce, fie sa imbunatateasca lucrurile, fie sa inceapa sa se distanteze. Iata cateva semne care pot indica transformarea unei relatii normale intr-una nesanatoasa: