Stiti ca americanii au faimoasa sarbatoare “Thanksgiving” (Ziua Recunostintei). Este una dintre cele mai indragite sarbatori unde familia si prietenii se aduna la masa, isi dau cadouri, mananca vestitul curcan si, conform traditiei, ar trebui sa multumeasca si sa fie recunoscatori pentru pace interculturala si pentru lucrurile bune din viata lor.
Cu totii avem tendinta sa luam lucrurile asa cum vin, fara sa ne gandim prea mult la ele. Suntem inundati si adanciti in rapiditatea societatii moderne, incat foarte rar stam sa ne gandim si sa analizam ceea ce ni se intampla. Insa, daca am sta si am constientiza cate lucruri bune avem in viata, cele mai putin placute palesc si isi pierd din intensitate.
Ia gandeste-te: Ai oameni in jurul tau care tin la tine? Ai un acoperis deasupra capului? Esti sanatos si viu acum? Stiu ca ai raspuns cu da la cam toate intrebarile. Asadar, ai motive sa fii recunoscator si sa te bucuri de ceea ce esti si de viata pe care o traiesti!
Stiai ca recunostinta este dovedita stiintific a avea impact pozitiv asupra sanatatii tale mintale?
Iata care sunt beneficiile sale!
Imbunatateste sanatatea fizica.
Un studiu recent a identificat o relatie extrem de puternica intre recunostinta si sanatate. Studiul a analizat peste 1000 de persoane si a descoperit ca cele care erau recunoscatoare si practicau recunostinta experimentau mai putine dureri de spate, de cap, se simteau mai sanatoase si exersau mult mai des, fiind si mult mai preventive in ceea ce priveste sanatatea lor.
Recunostinta poate sa imbunatateasca sanatatea mintala
Atunci cand ne centram pe lucrurile pozitive din viata noastra, vom avea un boost instantaneu de energie buna si fericire. Psihologia pozitiva este cea care se centreaza extrem de mult pe practicarea recunostintei. De fapt, prin practicarea recunostintei, constientizam ca in viata noastra exista si lucruri bune, nu doar lucruri mai putin placute, ceea ce ne ajuta sa privim lucruile din perspective diverse, ajutandu-ne sa ne simtim mai bine.
Te poate ajuta sa dormi mai bine
Un alt studiu a aratat ca persoanele care practicau recunostinta aveau o calitate a somnului mult mai crescuta, adormeau mult mai usor si se simteau mult mai putin obositi pe timpul zilei.
Te poate ajuta sa formezi noi relatii sociale!
Asa cum ai observat, recunostinta are beneficii asupra sanatatii mintale, fizice, dar te poate ajuta si in ceea ce priveste relatiile sociale! Un studiu recent a descoperit ca daca exprimi recunostinta ii face pe cei din jur sa te perceapa intr-o maniera pozitiva, si sa te priveasca ca pe un potential prieten, fiind mult mai predispusi sa inceapa o prietenie cu tine. Asadar, nu uita sa le multumesti colegilor pentru ajutorul pe care ti l-au dat sau unui partener la prima intalnire ca ti-a deschis usa! Ar putea fi mult mai implicat in viitoarea relatie!
Creste empatia si scade agresivitatea
Conform unui studiu, recunostinta nu numai ca ne inspira sa empatizam si sa ii ajutam pe cei din jur, dar ne face sa fim si mult mai putin agresivi. Studiile longitudinale, experimentale si cross-sectionale au ajuns toate la aceasta concluzie! Ceea ce inseamna ca este timpul sa iti exprimi recunostinta pentru a beneficia de avantajele ei.
Iti poate imbunatati stima de sine
Un studiu a analizat relatia dintre recunostinta, stima de sine, depresie si ideatia suicidara la 815 participanti. Dupa ce au fost administrate patru tipuri diferite de teste, cercetatorii au descoperit ca recunostinta are un efect direct pozitiv asupra tuturor factorilor mentionati. Cu alte cuvinte, persoanele care practica recunostinta au un nivel mult mai crescut al stimei de sine, au nivele scazute ale simptomelor depresive si ajuta la eliminarea ideatiei suicidare.
Toate aceste motive demonstrate stiintific nu fac decat sa intareasca ideea speculata de foarte multe ori si ne demonstreaza ca este extrem de util si benefic sa fim recunoscatori. Prin a fi recunoscatori nu numai ca le aratam celor dragi ca tinem la ei si ca suntem fericiti ca ii avem in preajma, dar ne vom ajuta si pe noi, crescandu-ne starea de bine psihologica.
Iata cum poti sa practici recunostinta intr-un mod constient si practic!
Desi poate fi destul de dificil sa ne formam o obsinuinta din a fi recunoscatori atunci cand nu am mai facut acest lucru, practicarea recunostintei poate sa devina parte din rutina noastra daca o exersam. Pana la urma, ca orice obicei, ea se practica si se invata!
Ce poti face?
La inceput, poti sa iti iei un jurnal si sa iti creezi Jurnalul Recunostintei. In acest jurnal iti poti seta ca zilnic, timp de 2 luni sa scrii in fiecare seara 3 lucruri pentru care esti recunoscator in ziua ce tocmai a trecut. In acest mod, chiar daca ai avut o zi proasta, vei constientiza ca au fost si lucruri bune de care te poti bucura si ziua ta va incepe sa para din ce in ce mai buna.
Cu timpul, cand incepi sa devi constient de momentele pentru care ar trebui sa fii recunoscator, poti incepe sa iti prezinti recunostinta fara a mai fi nevoie sa o notezi, ci doar sa o exprimi.
De asemenea, poti incerca sa iti exprimi recunostinta si vocal, prietenilor si familiei, spunandu-le ca esti recunoscator ca ii ai in viata ta si ca prezenta lor iti face foarte mult bine.
Cel mai important, de fiecare data cand un eveniment important in viata ta are loc, acorda-i cateva secunde de recunostinta. Scrie in jurnal, spune-ti cu vocea mintii sau spune-o cu voce tare ca esti recunoscator. Atunci cand stam si constientizam ceea ce ni se intampla, lucrurile din viata noastra devin mult mai bune!
Tu pentru ce esti recunoscator astazi?
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.