Ce este psihologia pozitiva?
Psihologia pozitiva este stiinta ce se ocupa de studierea aspectelor pozitive ale vietii umane, precum fericire, well-being, dezvoltare personala, prosperitate.
Domeniul psihologiei pozitive s-a dezvoltat recent, la inceputul anilor 2000 si il are in frunte ca fondator pe psihologul Martin Seligman.
Acesta, impreuna cu o echipa din cadrul Asociatiei Psihologilor Americani, si-a propus sa redezvolte interesul pentru caracteristicile ce ii fac pe indivizi sa se dezvolte armonios si prosper si sa isi focalizeze atentia asupra promovarii sanatatii mintale, care dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial era orientata cu precadere catre psihopatologie si tratarea ei.
Definitia psihologiei pozitive adusa de Seligman este urmatoarea:
Psihologia pozitiva este studiul stiintific asupra functionarii optime a individului, si isi propune sa identifice si sa promoveze factorii ce ii permit individului si comunitatilor sa prospere (Seligman, 2000).
Cu alte cuvinte, specialistii din domeniul psihologiei pozitive incearca sa inteleaga prin ce mijloace pot oamenii sa aiba vieti fericite, sanatoase si implinite. Identificarea acestor mijloace, promovarea lor si punerea acestora in aplicare ar ajuta oamenii si comunitatile sa se dezvolte armonios si sa evite problemele mintale.
Din acest punct de vedere, psihologia pozitiva difera de psihopatologie, cea din urma centrandu-se pe problemele mintale, pe identificarea lor si tratarea lor.
Dimensiunile de baza ale fericirii
Cercetatorii din domeniul psihologiei pozitive considera ca fericirea poate fi impartita in trei dimensiuni ce pot fi imbunatatite, contribuind la dezvoltarea well-being-ului unei persoane:
- “Viata placuta”( Pleasant life) – Aceasta prima dimensiune se refera la o viata plina de emotii pozitive. Presupune a avea emotii pozitive in prezent, legate de trecut si asteptari pozitive pentru viitor. Imbunatatirea acestei dimensiuni presupune experimentarea placerii si invatarea anumitor abilitati de mentinere a emotiilor pozitive.
- “Viata buna” (eg. Good Life) – Aceasta dimensiune se refera la a avea o perspectiva pozitiva asupra sarcinilor vietii de zi cu zi, precum cele de la locul de munca sau cele de acasa. Aceasta dimensiune cuprinde starea de “flow”, adica a fi provocati de responsabilitati si sarcini ce trebuie rezolvate, dar a putea fi atat de conectati in ceea ce facem, incat timpul se dilata si nu ne simtim deloc acaparati.
- “Viata cu sens” (eg. Meaningful Life) – Sa reusim sa avem un sens in viata si sa ne folosim punctele forte pentru obiective marete. Fericirea rezultata dintr-o viata cu sens este profunda, bogata si rezilienta.
Pentru a avea un nivel crescut al starii de bine nu este nevoie sa excelam in toate cele trei categorii. Spre exemplu, o persoana poate sa nu para extrem de fericita in exterior, dar poate simti un sentiment de multumire interioara, deoarece si-a dezvoltat un sens in viata.
Utilizarea psihologiei pozitive in psihoterapie
Psihologia pozitiva schimba perspectiva tratamentului psihoterapeutic.
Tratamentul psihoterapeutic cu ajutorul psihologiei pozitive se focalizeaza pe cresterea fericirii si a well-being-ului si nu pe reducerea stresului, spre exemplu. Cu alte cuvinte, dezvoltam aspectele pozitive ale vietii noastre, in loc sa le reducem pe cele negative. Daca cele pozitive sunt crescute, vor disparea ulterior si cele mai putin placute.
Tratamentul cu ajutorul psihologiei pozitive nu inlocuieste psihoterapia traditionala, insa este un supliment valoros acesteia.
Iata cateva strategii utile de crestere a fericirii cu ajutorul psihologiei pozitive!
Jurnal de recunostinta
In general, avem tendinta sa ne centram mai mult pe experientele negative decat pe cele pozitive. Spre exemplu, daca primim o evaluare negativa la locul de munca sau daca nu raspundem corect la o intrebare a unui examen, ne vom concentra mai mult pe aceste aspecte, chiar daca 95% din feedback este pozitiv. Acest exemplu poate fi generalizat la mai multe aspecte din viata de zi cu zi.
Un jurnal al recunostintei ne va forta sa punem pe foaie experientele pozitive, reusind sa constientizam, de fapt, care este ponderea lor obiectiva, vom putea sa observam experientele pozitive si sa le dam mai multa atentie.
Cum functioneaza?
Scopul principal al jurnalului este sa ne ajute sa luam in calcul lucrurile pozitive realizate. Vom reusi sa facem acest lucru prin a puncta experientele pozitive de care avem parte, chiar daca ele par a fi minore.
Este important sa ne planuim o zi din saptamana cand sa scriem in jurnal. Nu trebuie sa o facem zilnic. Puteti sa va puneti alarma la telefon pentru a va aminti ziua “de scris in jurnal”.
Treceti in jurnal 3-5 aspecte pozitive pentru care sunteti recunoscatori in acea saptamana. Ganditi-va de ce sunteti recunoscatori pentru acel lucru. Ca sa va fie mai usor, ganditi-va cum ar fi viata dumneavoastra fara acel aspect pentru care sunteti recunoscatori ( Spre exemplu: “Daca nu as avea job-ul acesta…”).
Cateva idei despre ce ati putea scrie ar fi: despre persoanele dragi din viata dumneavoastra, despre evenimente neasteptate, realizari, placeri zilnice minore etc.
Faceti din jurnalul recunostintei o prioritate. Tratati-l serios si petreceti timp experimentand recunostinta.
Faceti acte de bunatate
A fi bun cu cei din jur nu ii ajuta doar pe ceilalti, ci si pe noi insine. Studiile arata ca a-i ajuta pe cei din jurul nostru contribuie foarte mult la propria fericire.
Iata cateva idei:
Cumparati o cafea unui strain, ajutati un prieten la treburile casnice, oferiti sprijin unei persoane care s-a ratacit prin oras, ajutati un strain sa isi care cumparaturile sau duceti un prieten la aeroport cand are nevoie.
Incercati sa faceti 3 acte de bunatate pe zi. Poate la inceput va fi mai greu sa recunoasteti oportunitatile, dar odata cu practica veti observa imediat pe cineva ce are nevoie de sprijin.
Dezvoltati-va un sens in viata
A avea un sens asociat cu prezentul, trecutul si viitorul poate ajuta foarte mult la dezvoltarea well-being-ului. Sensul poate fi desoperit prin crearea unei povesti despre viata dumneavoastra.
Cum functioneaza?
- Scrieti povestea trecutului dumneavoastra. Descrieti cum ati depasit provocarile semnificative utilizandu-va de punctele dumneavoastra forte. Aceasta poveste poate avea 1-2 pagini. Luati-va doua ore sa o scrieti, asteptati cateva zile, apoi puteti reveni sa o cititi si chiar sa faceti ajustari.
- A doua etapa este sa scrieti despre dumneavoastra din prezent. Scrieti cum sunteti diferit acum fata de trecut. Puteti scrie despre punctele forte si cum au evoluat ele fata de trecut.
- Ultima etapa este sa scrieti o pagina despre cum va vedeti in viitor. Ce fel de persoana sperati sa deveniti? Cum vreti sa va dezvoltati punctele forte? Ce veti face pentru a va atinge obiectivele?
- Pastrati povestile si revizuiti-le constant.
Puteti sa completati acest exercitiu pe parcursul mai multor saptamani. Luati-va timp si inspiratie.
Proiectati o zi frumoasa din viata dumneavoastra
Alegeti o zi, oarecare, in viitor si planuiti cum ati putea sa o transformati in asa fel incat sa fie perfecta.
Cum functioneaza?
- Includeti toate detaliile in planul dumneavoastra. Micul dejun perfect? Il treceti in plan.
- Spargeti rutina si faceti ceva nou. Nu trebuie sa fie ceva fabulos, ci doar ceva diferit.
- Includeti si persoane apropiate in planul dumneavoastra.
- Cand ziua planificata ajunge, acceptati ca poate vor aparea si lucruri neprevazute si neplanificate. Acceptati-le si savurati ziua.
Utilizati-va de mindfulness pentru a va aprecia ziua. Fiti in prezent. Obiectivul este sa fiti fericit, sa va bucurati si sa traiti experienta. Nu trebuie sa verificati incontinuu lista zilei sa vedeti daca ati indeplinit tot ce era pe ea.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania