Ti-ai pus intrebarea ce se intampla cu aceasta perioada a anului de scoate tot ce e mai bun din noi sau din majoritatea celor din jurul tau?
Traim intr-o perioada a schimbarilor. Chiar si asa, ceva a ramas aproape constant: celebrarea Craciunului. Chiar daca religia are un rol mai putin proeminent in societatile vestice, entuziasmul si bucuria vacantei de Craciun raman la fel.
Popularitatea Craciunului este atribuita in mare parte psihologiei din spatele ei. Oamenii sunt creaturi ale obisnuintei si tind sa tina de lucrurile care le sunt usoare si familiare. Creierul nostru este obisnuit sa foloseasca bias-uri cognitive pentru a se adapta prin viata. Iar sezonul sarbatorii de Craciun nu face o exceptie.
Ce sunt bias-urile cognitive?
Bias-urile cognitive sunt niste greseli in procesarea cognitiva. Acestea ar putea fi rezultatul unor procese automate care au loc in subconstient si sunt bazate pe preferintele si credintele unei persoane.
Nu toata lumea are aceleasi bias-uri cognitive pentru ca nu toata lumea are aceleasi experiente care ne slefuiesc credintele.
Traditiile ne modeleaza actiunile
Majoritatea dintre cei care sarbatoresc Craciunul, se raporteaza la traditiile care vin odata cu acesta. Si traditiile fac parte din vietile noastre, din experientele noastre si din copilaria fiecaruia dintre noi. Asadar, daca am renunta la traditia lui Mos Craciun am renunta la o parte din noi, ceea ce ar fi extrem de neplacut si inconfortabil pentru multi dintre noi.
Invatam traditiile datorita celor din jur
Psihologii sociali au descoperit ca motivul din spatele mentinerii traditiilor este o combinatie intre invatarea sociala si evitarea pedepsei.
Indivizii tind sa se uite la ceilalti pentru a se purta adecvat intr-o anumita situatie. Acest comportament este cel care sta in spatele multor bias-uri cognitive din viata noastra, de la dezvoltarea culturilor pana la adoptarea inovatiilor.
Invatam de la ceilalti sa evitam sa ne comportam intr-un mod care ar putea fi impotriva imaginii de sine pe care am construit-o. Asadar, invatam ca este normal sa impodobim bradul de Craciun prin simplul fapt ca ii vedem pe cei din jur ca fac acest lucru.
Vrem sa ramane consistenti in comportament
De ce continuam traditia odata invatata?
Cercetatorii atribuie acest lucru evitarii pedepsei. Da, suna extrem. Dar, cand separi pedeapsa de intelesul ei social, va face mai mult sens.
Oamenii nu vor sa intrerupa traditiile pentru ca nu sunt siguri de consecinta acestui lucru. Toti vrem sa ramanem consistenti in comportament. Chiar daca e vorba de a ramane consistenti asupra cuvintelor noastre, obisnuintelor, valorilor sau credintelor, este un raspuns automatizat de a continua sa facem lucrurile in modalitatea in care ele au fost facute deja.
Asadar, cand vine momentul Craciunului, este mereu mult mai usor sa ne intoarcem la ce am facut toata viata decat sa ne afundam in necunoscut.
In acelasi timp, consistenta ne ajuta sa evitam emotiile negative precum dezamagirea, rusinea sau pierderea.
Craciunul este sezonul fericirii
Un alt fenomen interesant este bucuria coplesitoare a maselor de oameni. Nu conteaza in ce tara te-ai nascut, de unde provi sau in ce societate locuiesti, este o bucurie care ii inunda pe toti. La aceasta bucurie contribuie multi factori.
Cautam nostalgia
Odata ce luna Decembrie vine, orasele incep sa fie imbracate in acele culori si miresme extrem de cunoscute ale copilariei. Aceste simboluri, de cele mai multe ori duc la un sentiment de nostalgie, care, conform cercetarilor, ii face pe oameni mult mai optimisti in fata viitorului.
Reflectarea la experientele pozitive poate afecta indivizii in doua moduri. In primul rand, induce o conectare sociala, ce are puterea sa creasca stima de sine. Iar aceste reactii pozitive pot sa conduca la evaluari pozitive in viitor.
Nu putem rezista cantecelor si mirosurilor de Craciun
Vorbind de nostalgie, cei mai multi factori care o induc au legatura cu muzica, mirosurile, care pot fi gasite aproape peste tot.
Un studiu a descoperit ca acei consumatori care mergeau intr-un magazin care avea atat miros de Craciun, cat si muzica de Craciun, erau mult mai predispusi sa evalueze acel magain intr-un mod pozitiv fata de un magazin care nu avea niciun element din cele mentionate.
Cercetarile au aratat ca mirosurile pot sa activeze un efect de atractie. Cand o persoana miroase ceva familiar si placut are tendinta sa fie atrasa in acel loc. Intre timp, muzica tematica are capacitatea sa afecteze dispozitia si perceptia timpului.
Retailerii utilizeaza aceste descoperiri in avantajul lor, pentru a influenta in mod subconstient starea noastra de spirit, decorand magazinele cu tot felul de bunatati si mirosuri specifice perioadei.
Iubim sa daruim
Pe langa muzica si mirosurile specifice, darurile sunt alti factori care ne innebunesc in aceasta perioada.
Cercetarile arata ca oamenii sunt mult mai fericiti atunci cand isi cheltuie banii pe cadouri pentru cei dragi, decat daca si-ar cumpara pentru ei.
Cadourile arata cum percepi persoana careia i le daruiesti. Asadar, tendinta generala este de a darui cadouri cu semnificatie, in schimbul celor costisitoare. Aceste cadouri arata ca cel care le daruieste a fost generos si s-a gandit la persoana draga.
O poveste de Craciun
Sezonul vacantei de Craciun ofera si oportunitatea de a scapa de realitate, de munca sau scoala. Este momentul cand iti permiti sa te detasezi total cateva zile.
Totodata, Craciunul este si prilej de a crea povesti. Povesti alaturi de familie, alaturi de prieteni sau de cei dragi. Si povestile, conform psihologilor, joaca un rol esential in societate, fiind prima modalitate de impartasire a cunostintelor si de a amuza masele de oameni.
Iubim sentimentul de caldura
Cele mai reprezentative povesti de Craciun sunt importante prin valorile pe care le transmit, valori reprezentative ale perioadei. De cele mai multe ori reflecta teme principale ca bunatate, recunostinta, iubire, speranta. Si, din cauza naturii lor persuasive, aceste teme sunt, de cele mai multe ori, induse in intreaga populatie. Acest proces are loc printr-un fenomen numit “transportatie”.
Asadar, cand vizionam o poveste de Craciun, in mod subconstient suntem inclinati sa adoptam valorile principale expuse.
Perioada Craciunului este una speciala, care scoate diferite parti ale noastre la iveala. Intelegand anumite pattern-uri care au loc te pot face sa fii un consumator mai constient.
Asadar, fiecare dintre noi isi alege modul in care isi petrece Craciunul, insa, cheia este sa analizam fiecare lucru in parte si sa incercam sa fim mai critici cand vine vorba de alegerile pe care le facem.
Sarbatori fericite!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.