Ti-ai pus intrebarea ce se intampla cu aceasta perioada a anului de scoate tot ce e mai bun din noi sau din majoritatea celor din jurul tau?
Traim intr-o perioada a schimbarilor. Chiar si asa, ceva a ramas aproape constant: celebrarea Craciunului. Chiar daca religia are un rol mai putin proeminent in societatile vestice, entuziasmul si bucuria vacantei de Craciun raman la fel.
Popularitatea Craciunului este atribuita in mare parte psihologiei din spatele ei. Oamenii sunt creaturi ale obisnuintei si tind sa tina de lucrurile care le sunt usoare si familiare. Creierul nostru este obisnuit sa foloseasca bias-uri cognitive pentru a se adapta prin viata. Iar sezonul sarbatorii de Craciun nu face o exceptie.
Ce sunt bias-urile cognitive?
Bias-urile cognitive sunt niste greseli in procesarea cognitiva. Acestea ar putea fi rezultatul unor procese automate care au loc in subconstient si sunt bazate pe preferintele si credintele unei persoane.
Nu toata lumea are aceleasi bias-uri cognitive pentru ca nu toata lumea are aceleasi experiente care ne slefuiesc credintele.
Traditiile ne modeleaza actiunile
Majoritatea dintre cei care sarbatoresc Craciunul, se raporteaza la traditiile care vin odata cu acesta. Si traditiile fac parte din vietile noastre, din experientele noastre si din copilaria fiecaruia dintre noi. Asadar, daca am renunta la traditia lui Mos Craciun am renunta la o parte din noi, ceea ce ar fi extrem de neplacut si inconfortabil pentru multi dintre noi.