Te-ai intrebat vreodata de ce iti simti capul extrem de greu si mintea incetosata dupa ce te-ai pus la somn zile la rand dupa miezul noptii? Iti raspund eu: Somnul inadecvat!
Somnul regulat este la fel de important precum dieta sanatoasa si exercitiile regulate daca iti doresti sa traiesti o viata sanatoasa si sa fii productiv.
In acest articol vei afla de ce este somnul atat de important, cat de mult somn ai nevoie pentru a putea functiona normal si iti voi da cateva strategii pentru a dormi bine si a te simti odihnit in fiecare zi.
De ce este somnul important?
Sunt extrem de multe beneficii pentru sanatate daca ai un somn linistit si satisfacator. De fapt, atunci cand noi dormim, corpul nostru nu doarme, el lucreaza in mod constant. In perioada de somn, corpul nostru face “curatarea casei” care ar trebui sa ajute organismul sa functioneze la eficacitate maxima a doua zi.
Iata care sunt concret beneficiile asupra sanatatii pe care un somn bun le poate oferi:
Ajuta la gestionarea apetitului, ducand astfel la un echilibru al greutatii corporale
Dezvolta sistemul imunitar
Te ajuta sa gestionezi stresul
Reduce riscul de cancer la colon si de cancer la san
Promoveaza memoria, atentia si functionarea optima a creierului
Mentinerea unei inimi sanatoase prin reglarea colesterolului
Reduce riscul de tulburari precum diabet, infarct miocardic sau atac de cord.
De cat somn avem nevoie pentru a functiona normal?
Asadar, acum ca este evident faptul ca somnul are beneficii majore asupra sanatatii, cam cate ore este necesar sa dormim pentru a putea beneficia de aceste facilitati?
Cercetatorii si specialistii au ajuns dupa multi ani de cercetari la concluzia ca ai avea nevoie de 7-8 ore de somn in fiecare noapte pentru a putea fi benefic.
Cum sa profiti in fiecare seara de un somn adecvat?
Iata 10 modalitati prin care ai putea avea un somn odihnitor in fiecare noapte!
Incearca sa stai departe de lumina albastra inainte de culcare
Expunerea la lumina puternica in timpul zilei este un lucru normal, insa pe timpul noptii? Nu atat de mult. Studiile au aratat ca expunerea la lumina excesiva in timpul noptii poate sa dezechilibreze patternurile de somn si poate afecta calitatea somnului.
Asadar, daca ai obisnuinta sa folosesti diverse device-uri electronice cu lumina puternica inainte de culcare, cel mai bine ar fi sa le lasi intr-o alta incapere si sa mergi in pat fara niciun accesoriu. Daca este foarte necesar sa le folosesti inainte de culcare, incearca sa reduci luminozitatea sau sa le comuti pe modul de lumina de noapte.
Incearca sa mergi la somn si sa te trezesti in fiecare zi la aceeasi ora
Daca iti doresti sa ai parte de un somn odihnitor si daca vrei sa profiti de beneficiile pe care somnul ti le ofera, trebuie sa pastrezi lucrurile constante. Asadar, incearca sa mergi in fiecare seara la somn la aceeasi ora si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi. Cercetarile au aratat ca daca ai o consistenta cu aceste doua lucruri, calitatea somnului tau este semnificativ imbunatatita.
Stai departe de alcool
Daca iti doresti un somn calitativ, un somn dulce si linistitor, trebuie sa stai departe de alcool, cel putin inainte de culcare.
Conform unui studiu recent publicat in Jurnalul de Neurologie si Psihiatrie, alcoolul inainte de culcare a indus participantilor un somn extrem de nelinistitor, sforait si apnee.
Incearca sa eviti cana de cafea de dupa amiaza.
Cine nu iubesti o ceasca de cafea in fiecare ora a existentei? Da, cafeina din cafea are multe beneficii asupra sanatatii, de la imbunatatirea concentrarii, la energie si cresterea performantei atletice.
Insa, asa cum se intampla cu toate lucrurile din viata, ea trebuie consumata intr-o cantitate moderata. Cafeina este un stimulant, care, prin definitie, stimuleaza sistemul nervos pentru a te mentine treaz si alert. Cu alte cuvinte, te impiedica sa dormi.
Interesant este ca, cafeina ramane activa in sistemul tau de la 6 pana la 8 ore, ceea ce inseamna ca daca o bei foarte aproape de culcare, poti sa-ti iei adio de la somn.
Asadar, incearca sa bei cafea doar dimineata, pana la ora 14:00.
Cumpara-ti asternuturi de calitate
Te-ai intrebat vreodata de ce poate, uneori, te simti mai confortabil in patul de la hotel?
Nu este nicio magie, doar asternuturile sunt mai confortabile!
Cand dormi intr-un pat confortabil vei simti mult mai putina durere si vei fi mult mai satisfacut de calitatea somnului.
Nu trage un pui de somn prea lung pe timpul zilei
Sa dormi putin in timpul zilei ca sa iti dai un restart este foarte bine, insa nu prelungi foarte mult acest somn, deoarece iti va afecta foarte mult somnul din timpul noptii. Daca dormi prea des si prea mult pe timpul zilei iti va fi afectat ceasul biologic.
Cercetarile arata ca este indicat sa dormi nu mai mult de 30 de minute la pranz.
Fa-ti un dus
Nu subestima puterea unui dus inainte de culcare. Cercetarile arata ca oamenii isi pot imbunatati calitatea somnului daca fac un dus rapid inainte de culcare. Apa are un efect de relaxare inainte de somn, facand adormirea mult mai usoara.
Goleste-ti mintea
Studiile arata ca practicarea meditatiei, a exercitiilor de relaxare sau pur si simplu citirea unei carti inainte de culcare ar avea efecte majore in imbunatatirea calitatii somnului.
Pana la urma, cand vine vorba de somn, nu doar corpul trebuie sa se odihneasca, ci si mintea. Tocmai de aceea, atunci cand mergem la culcare afundati in ganduri si grijile din timpul zilei, ne va fi foarte greu sa adormim, iar somnul va fi extrem de agitat.
Exerseaza regulat
Daca ai sarit peste exercitiile fizice zilnice, ti-ai facut o mare defavoare!
Pe langa numeroasele beneficii asupra sanatatii fizice si mintale, exercitiile pot sa imbunatateasca si calitatea somnului extrem de mult.
Insa, este important si cand faci exercitiile. Expertii spun ca daca ele au loc mult prea apropae de ora de culcare, ar putea sa iti afecteze negativ somnul, prin eliminarea adrenalinei. Cel mai bine ar fi sa iti faci exercitiile cu 2-3 ore inainte de a te pune la somn.
Poti lua suplimente de somn
Iti amintesti de melatonina? Acest hormon ii spune corpului tau ca este timpul sa mergi in pat si sa te relaxezi. Iar ea este valabila ca supliment pentru un somn linistit.
Cercetarile arata ca melatonina este una dintre cele mai simple si eficiente metode de adormire, fiind folosita frecvent in tratarea problemelor cu somnul.
Daca somnul tau este atat de nelinistitor si iti este greu sa adormi, poti apela la un specialist si te poti consulta cu acesta in vederea administrarii melatoninei. Este esential sa consulti un specialist inainte de a apela la suplimente de somn!
Somnul este uimitor! El are extrem de multe beneficii pentru sanatate. Daca iti faci o rutina de somn, vei vedea multe imbunatatiri asupra sanatatii tale mintale si fizice.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.