Te poti simti nervos legat de contactarea unui psiholog. Aceasta anxietate este perfect normala. Dar, daca ai curajul de a o invinge si de a suna pentru a te programa la sedinta de psihoterapie, este primul pas in procesul de vindecare.
Psihologii inteleg cat de dificil poate fi contactul initial. Primul apel este ceva nou pentru tine, dar este ceva de care ei se ocupa in mod regulat. Vor purta o scurta conversatie cu tine pentru a-ti explica ce ai nevoie, indiferent daca sunt capabili sa te ajute, si despre programare.
Este nevoie sa te gandesti la cel mai bun moment al zilei si al saptamanii pentru a te vedea cu psihologul tau. Factorii care trebuie luati in considerare includ: momentul potrivit, programul de la locul de munca, responsabilitatile privind familia, alte angajamente.
Odata ce ai facut o programare, intreaba-ti psihologul cum trebuie sa te pregatesti. Iti poate cere sa:
- Iti suni asiguratorul pentru a afla ce beneficii ai legate de sanatatea mintala
- Completezi anumite documente. Iti poate furniza, de asemenea, un pachet de materiale care acopera aspecte logistice, cum ar fi taxele de anulare si confidentialitatea
- Sa vii cu istoricul tau medical, de la alti psihologi sau furnizori de asistenta medicala pe care i-ai consultat
- Iti poti dori, de asemenea, sa pregatesti o lista de intrebari, cum ar fi durata medie a tratamentului, parerea psihologului despre tratamentul medicamentos sau cartile referitoare la problema ta
- Afli mai multe lucruri despre terapie. Daca vreunul dintre prietenii tai a facut psihoterapie, intreaba-l cum a fost. Sau citeste despre subiect. Daca ai mai apelat in trecut la psihoterapie, gandeste-te la ceea ce ti-a placut sau nu privind abordarea fostului psiholog
- Te deschizi. Chiar daca esti sceptic in privinta psihoterapiei sau mergi doar pentru ca ti-a spus cineva, fii dispus sa incerci, astfel incat sa poti profita de aceasta ocazie pentru a afla mai multe lucruri despre tine
- Te asiguri ca sti locatia cabinetului psihologic. Intra pe site sau ajuta-te de harti
Cum decurge prima sedinta de psihoterapie?
Este normal sa te simti agitat cand mergi la prima sedinta de psihoterapie. Dar pregatirea anticipata si cunoasterea asteptarilor pot ajuta la calmarea nervilor.
O sedinta de psihoterapie obisnuita durează intre 45 si 50 de minute. Pentru a profita la maxim de timpul acordat, fa-ti o lista cu punctele pe care doresti sa le acoperi in prima sesiune si ce doresti sa rezolvi prin psihoterapie. Te poate ajuta atat pe tine, cat si pe psihologul tau sa continuati intr-o maniera eficienta.
Daca ai fost trimis de un alt profesionist, cum ar fi un medic sau un avocat, notele despre motivul pentru care au facut acest lucru pot fi de ajutor. De asemenea, psihologul poate solicita acestor profesionisti informatii suplimentare daca ii acordati permisiunea scrisa.
Daca faci tratament cu medicamente, noteaza ce medicamente iei si in ce doze, astfel incat psihologul sa poata avea aceste informatii.
Poate fi dificil sa iti amintesti tot ce se intampla in timpul unei sesiuni de psihoterapie. Un notebook te poate ajuta sa surprinzi intrebarile sau sugestiile psihologului si propriile intrebari si idei. Daca iti notezi cateva lucruri in timpul sesiunii, acest lucru te poate ajuta sa ramai angajat in acest proces.
Majoritatea oamenilor au mai mult de o singura sedinta de psihoterapie. Adu-ti calendarul pentru a-ti putea programa urmatoarea intalnire, inainte de a pleca din cabinetul psihologului tau.
Pentru prima sedinta de psihoterapie, psihologul iti poate cere sa vii putin mai devreme pentru a completa anumite documente.
Nu iti face griji ca nu vei sti ce sa faci dupa inceperea sesiunii. Este normal sa te simti putin anxios la primele sesiuni. Psihologii au experienta de a stabili tonul si de a incepe lucrurile intr-un mod bland. Ei sunt instruiti sa ghideze fiecare sesiune in mod eficient pentru a te ajuta sa te apropii cat mai mult de obiectivele tale.
Va veti aseza fata in fata. Apoi, psihologul poate pune o intrebare de genul: „Ce te-a adus astazi aici?” sau „Ce te-a determinat sa vii acum si nu in urma cu o luna sau un an?” Te va ajuta sa identifici problema, chiar daca nu esti sigur de ce o ai sau cum sa o rezolvi.
Psihologul va dori, de asemenea, sa afle informatii despre istoricul tau si al familiei tale referitor la problemele psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea sau alte probleme similare. Vei explora, de asemenea, modul in care problema ta iti afecteaza viata de zi cu zi.
Psihologul va pune intrebari legate de modificari ale obiceiurilor de dormit, apetitului sau altor comportamente. El va dori, de asemenea, sa stie ce fel de sprijin social ai si iti va pune intrebari despre familie, prieteni si colegi.
Este important sa nu grabesti acest proces, care poate dura mai mult de o sesiune. Pe masura ce castigi incredere in psihologul tau si in procesul de vindecare, vei fi dispus sa impartasesti lucruri cu care nu te-ai simtit confortabil la inceput.
Odata ce psihologul are o istorie completa, vei lucra impreuna cu el pentru a stabili un plan de tratament. Aceasta colaborare pentru stabilirea setului de obiective este importanta, pentru ca amandoi trebuie sa va angajati in atingerea obiectivelor. Unii psihologi chiar au un contract de tratament care stabileste scopul tratamentului, durata si obiectivele preconizate si in care sunt prezentate responsabilitatile pacientului si ale psihologului.
La sfarsitul primei sesiuni, psihologul poate avea sugestii pentru actiuni imediate. Daca esti deprimat, de exemplu, acesta ar putea sugera sa vezi un medic specialist pentru a exclude orice conditie medicala subiacenta, cum ar fi tulburarea tiroidiana. Daca ai dureri cronice, este posibil sa ai nevoie de terapie fizica, de medicamente si de ajutor pentru insomnie.
Dupa primele sesiuni de psihoterapie, ar trebui sa ai o noua intelegere a problemei tale, un plan de actiune si un sentiment de speranta.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.