Imagineaza-ti doua femele cimpanzeu stand impreuna sub un copac. Se ingrijesc una pe cealalta, trecandu-si degetele prin blana si „pieptanand-o”, se curata de gandaci si de frunze. Cea care are parte de acest tratament, sta intinsa pe pamant, relaxata de parca ar fi la spa. Dupa masurarea ulterioara a nivelului de oxitocina, hormonul asociat cu legaturile sociale si placerea, rezulta ca e destul de fericita.
Si de ce nu? Timpul petrecut pentru ingrijirea personala este intotdeauna unul placut si relaxant. Multe specii de maimute isi aloca o buna parte a zilei pentru acest lucru, in timp ce oamenii uita de ei din cauza sarcinilor zilnice. Ce e mai important, spun specialistii, nu e doar ingrijirea in sine, ci legatura creata intre cei doi. Relatia de prietenie.
Pentru multi dintre noi, placerile survenite din relatiile de prietenie sunt familiare. Precum acea pereche de cimpanzei de care vorbeam mai devreme, noi, oamenii, suntem predispusi sa ne relaxam si sa ne simtim bine daca luam cina cu persoane pe care le cunoastem bine, decat cu oameni pe care abia i-am cunoscut. Filosofii au celebrat bucuriile conexiunii sociale inca de pe vremea lui Platon si au evidentiat faptul ca relatiile sociale sunt bune pentru noi. Abia in zilele noastre prietenia devine un subiect stiintific, iar cercetatorii fac o paralela intre interactiunile pe care le au animalele si obiceiurile oamenilor la cina sau petreceri, si cauta cu rigurozitate motivatiile din spatele comportamentelor sociale.
Inainte de toate, exista o universalitate a prieteniei. „Cu cat analizam mai profund ce inseamna prieteniile, cu atat incepem sa le gasim si la alte specii”, spune Lauren Brent, un ecologist comportamental. „Asta inseamna ca prietenia are o poveste care merge dincolo de oameni si societatile umane”.
De asemenea, se pare ca exista si o baza genetica in ceea ce priveste sociabilitatea si relatiile noastre actuale, legate dincolo de membrii familiei. Exista semne evidente care arata ca absenta prieteniilor este daunatoare sanatatii noastre, in timp ce persoanele cu multe legaturi sociale pot trai mai mult si se pot bucura de mai mult succes. Ceea ce inseamna ca relatiile de prietenie au origini evolutioniste si ca „Sugereaza o inclinatie de baza pentru nevoia de a socializa in mamifere”, dupa cum spune Robert M. Seyfarth, psiholog la University of Pennsylvania.
Ne intrebam, insa, ce constituie prieteniile? Daca tu crezi ca suntem prieteni, iar eu cred ca suntem doar cunostinte, ce suntem? Varietatea de raspunsuri posibile este un motiv pentru care relatiile de prietenie nu au fost studiate pana acum. Definitia care functioneaza in zilele noastre – o relatie pozitiva care implica cooperare de-a lungul timpului – a fost dezvoltata recent si se bazeaza pe calitatea interactiunilor.
Prietenia trebuie sustinuta. Poti avea o interactiune placuta cu cineva la metrou, dar nu poti numi persoana respectiva – prieten. Dar vecinul cu care iti petreci timpul si iei masa ocazional? Acela este un prieten.
Desi cercetatorii nu pot pune o maimuta sa le spuna cine este prietenul ei cel mai bun, ei pot totusi observa, in mediul natural, cum si cu cine isi petrece aceasta timpul. Urmarind indeaproape anumite animale de-a lungul timpului si inregistrand fiecare vocalizare, pieptanare, hranire, si asa mai departe, ecologistii comportamentali au acumulat volume de date despre activitatea sociala in anumite populatii.
La oameni, e mai usor sa afli cine e cel mai bun prieten si sa identifici relatiile sociale. Cele doua intrebari de top sunt legate de timpul liber si de discutarea temelor importante: Pe cine inviti la film? Si pe cine suni cand iti e rau, treci printr-o despartire sau schimbi job-ul? Pot fi mai multe nume pe lista, si se pot schimba de-a lungul timpului, dar un studiu din 2014, arata ca intr-o perioada de un an jumatate, numarul prietenilor apropiati ramane constant. Seyfarth concluzioneaza astfel: „Prietenia este este doar un cuvant pentru o legatura sociala persistenta si de lunga durata”.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.