Sunt unele cuvinte care ne lovesc in inima si ne fac sa simtim ca ne fuge pamantul de sub picioare. Din pacate, cu totii stim ce inseamna „Vreau sa ramanem prieteni”, si cu totii am fost pusi la un moment dat intr-o postura sau alta, de a le folosi, sau de a le primi.
Ne pica cerul in cap, pentru ca toate visurile si toate sentimentele pe care le nutrim pentru acea persoana, sunt desarte si nu-si mai gasesc locul in care sa se cuibareasca. Totul e in zadar. Sau nu?
Daca am spune asta dupa ce ne casatorim, ce-ar insemna? Daca am incerca cu adevarat sa fim prieteni cu cea/cel pe care-l consideram partener de viata? Ce impact ar avea acest lucru asupra satisfactiei maritale sau asupra ratei divortului in general?
Va spunem o poveste care, zicem noi, explica foarte bine acest fenomen si care creioneaza rolul extrem de important pe care-l joaca prietenia intr-un cuplu:
„Andrei si Ioana s-au cunoscut in timpul facultatii si s-au indragostit, in ciuda diferentelor dintre ei.
Andrei era genul de persoana ganditoare, ii placea sa contempleze si sa vorbeasca doar ce trebuie, cand trebuie. Ioana era opusul lui. Era extroverta, afectiva si ii placea sa fie mereu inconjurata de oameni si veselie.
Dupa ceva timp s-au casatorit, iar cele doua personalitati au inceput sa se bata cap in cap. Prima senzatie de gol in interior pe care a avut-o Ioana, a aparut chiar in timp ce erau in luna de miere.
Andrei nu spunea decat doua-trei cuvinte, lipsite de emotie, si asta pentru ca il intreba Ioana cate ceva. Acest lucru a facut-o sa se simta singura si sa se inchida in ea. Abia dupa 25 de ani de casatorie si 4 copii, Andrei si-a dat seama ca a pierdut-o definitiv, cand a gasit un bilet in care Ioana il anunta ca pleaca.
Copiii crescusera mari, terminasera facultatea, asa ca Ioana s-a decis sa se mute in alt oras, unde a reluat legatura cu un fost iubit din liceu.
Un barbat caruia ii placea sa vorbeasca cu ea, sa o asculte, un barbat care ii sorbea fiecare cuvant si cauta sa-i inteleaga fiecare gand. Un barbat care i-ar fi putut fi prieten si iubit, se gandea ea.
Il iubise si pe Andrei, dar el nu vorbea niciodata, si nu a incercat sa lege o relatie de prietenie cu ea. Prin urmare, ea a cautat o relatie de prietenie si de dragoste in alta parte, chiar daca anii au trecut, chiar daca, poate, obisnuinta a aparut. Comunicarea joaca un rol fundamental in jocul dragostei.”
Dr. John Gottman, specialist in relatiile de cuplu, confirma faptul ca prietenia este cel mai semnificant ingredient intr-un mariaj.
„Factorul care determina daca cele mai multe sotii se simt satisfacute in mariajul lor, este calitatea prieteniei dintre ei, ca si parteneri de cuplu. Pentru cei mai multi barbati, este acelasi lucru. Deci, atat femeile, cat si barbatii vin de pe aceeasi planeta pana la urma… Prietenia mentine aprinsa flacara iubirii pentru ca ofera cea mai buna protectie impotriva sentimentelor adverse asupra sotiei.”
Asculta. Ajuta. Vorbeste frumos. Distrati-va impreuna.
Ce idee revolutionara!
Cine s-ar fi gandit ca e atat de usor sa creezi o legatura puternica cu partenerul de viata?
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.