Esti mereu prea ocupat ca sa meditezi? Atunci cand suntem mereu ocupati cu gasirea echilibrului intre viata personala si cea de familie, cand vrem mereu sa evoluam si sa ne simtim in control, ne putem simti uneori coplesiti de situatie.
Poate ca devii anxios cand iti evaluezi viata sau poate ca te simti deprimat pentru ca nu iti indeplinesti obiectivele. Mindfulness este o strategie pentru a te indeparta de aceste ganduri de autoincriminare si de critica de sine. Este o practica meditativa de a acorda atentie corpului, mintii si mediului inconjurator intr-o maniera fara judecata. Chiar daca ai doar cateva minute pe zi pentru atentie si pentru a fi in prezent, schimbarea sanatatii mintale si fizice va fi palpabila, vei vedea!
Exista mai multe avantaje pentru a insera meditatia in rutina zilnica, chiar daca este doar pentru cateva minute. Oamenii constienti sunt capabili sa se intoarca mai repede din starea de spirit mai proasta si cheltuiesc mai putina energie si timp pe gandirea negativa. De asemenea, tind sa fie mai rezistenti la depresie, anxietate si alte probleme de sanatate mintala.
Mindfulness chiar te poate ajuta sa te simti mai creativ si sa fii mai atent la munca ta si la relatiile tale.
Asadar, sa aruncam o privire la cateva tehnici simple care necesita doar cateva secunde pentru a le practica in fiecare zi.
Ascultare
Indiferent daca intalnesti pe cineva pentru prima data sau discuti cu un membru al familiei, o persoana atenta va asculta cu urechi deschise si atente. Ia in considerare semnificatia pe care incearca sa o transmita persoana prin acel mesaj si observa ceea ce este special la acest individ. Cand iei in considerare ceea ce ai putea invata de la ceilalti, pui pe pauza modul automat de a judeca oamenii. Refuzul de a dimensiona oamenii pur si simplu te poate ajuta sa fii mai putin negativ fata de lumea din jur, ceea ce duce la mai putin stres si anxietate.
Simtire
Din ce in ce mai des, din pacate, oamenii mananca la birou sau in fata televizorului. Acordarea atentiei celor cinci simturi te va face sa te simti mai linistit si te poate ajuta, de asemenea, sa iti observi relatia cu mancarea. Data viitoare cand mananci o bucata de mancare, fa-ti timp sa o mirosi, sa o simti si sa o privesti. Gusta si mesteca incet. De asemenea, mai poti exersa folosind simturile cand mergi afara in natura. Poate ca esti in curtea ta sau la un colt de strada aglomerat. Opreste-te si fii atent la ceea ce auzi, vezi si mirosi. Respira adanc si indeparteaza-ti mintea de orice gand negativ sau stresant pe care il ai.
Respira
Exercitiile simple de respiratie pot face o diferenta uriasa in starea de spirit zilnica. Pentru a practica, stai drept pe un scaun cu picioarele pe podea. Acorda atentie la ceea ce simti apoi respira. Concentreaza-te asupra stomacului pe masura ce creste si scade cu fiecare respiratie. Daca te deranjeaza ca mintea se indreapta catre lista de sarcini sau catre grijile zilnice, atunci nu te judeca. Indreapta-ti usor gandurile inapoi catre exercitiu. Daca ai probleme cu directionarea, poti gasi online instructiuni pentru exercitii de respiratie sau videoclipuri.
Iata cateva exercitii de respiratie utile!
Observa
Un exercitiu simplu de observatie te poate aduce, de asemenea, inapoi la aici si acum, cand te simti coplesit la locul de munca sau acasa. Pentru a practica, gaseste un obiect pe care il folosesti sau il intalnesti in fiecare zi, cum ar fi un stilou sau o lingura. Uita-te la el cu ochi proaspeti si intr-un mod in care s-ar putea sa nu o fi facut inainte. Acest exercitiu functioneaza excelent atunci cand faci dus si ai timp sa iti indrepti mintea departe de responsabilitati. S-ar putea sa descoperi ca ai castigat o apreciere mai mare pentru lumea din jur daca iti faci timp sa te opresti si sa observi indeaproape cu alti ochi.
Intotdeauna exista timp intr-un program incarcat pentru oricare dintre aceste exercitii. Unele tehnici, cum ar fi ascultarea atenta intr-o conversatie sau intalnire sau utilizarea celor cinci simturi, pot fi practicate in orice moment al zilei.
Altele necesita ceva mai multa intentie. Pentru tehnicile de respiratie, ia in considerare rezervarea catorva minute in fiecare zi pentru a va deplasa catre un spatiu linistit din casa, la birou sau in exterior. Crearea unui loc special pentru a te relaxa si a te simti pozitiv si in siguranta poate face o mare diferenta.
Dimineata si seara sunt, de asemenea, momente excelente pentru a practica atentia. Cateva minute de calm va pot oferi energie pentru ziua urmatoare, iar unele respiratii profunde inainte de culcare va pot ajuta sa dormiti mai bine fara sa va faceti griji cu privire la ziua urmatoare. De asemenea, amintiti-va ca, meditatia poate sa nu fie usoara la inceput. Fii bun cu tine insuti si nu te impotmoli daca ai probleme cu concentrarea sau cu pozitia nemiscata mai mult de cateva minute.
In timp, procesul se va simti din ce in ce mai natural pentru tine si iti vei dori sa practivi din ce in ce mai des! Garantez!
Amintiti-va mereu, a pune deoparte spatiu si energie pentru sanatatea mintala este orice altceva decat egoist. Gandeste-te astazi cum poti sa practici meditatia, chiar daca timpul nu iti permite si cum poti sa pui in aplicare tehnicile discutate in acest articol.
Spor la meditat!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.