Pozitivitate sau neutralitate corporala?
Pozitivitatea corporala este o miscare sociala, la nivel mondial, care se concentreaza pe egalitate si acceptare pentru toate tipurile si dimensiunile corpului. Unul dintre obiective este de a provoca modul in care societatea noastra, in special toate formele de media, prezinta, vad si se raporteaza la corpul uman fizic.
Chirurgia plastica, injectiile, cultura alimentara periculoasa si dietele extreme au devenit norma timp de zeci de ani, deoarece blugii subtiri si talia subtire de vrabie pareau a fi tipul de corp perfect pentru societatea mainstream. Aceasta cultura „a corpului slab” a dus rapid la o stima de sine scazuta, depresie, alcoolism si tulburari alimentatie extreme. La inceputul anilor 2000, internetul era locul principal in care s-au raspandit rusinea corporala si dragostea corporala.
Oamenii au inceput sa fie rusinati si hartuiti pentru ca sunt „supraponderali”, dar multi alti oameni au inceput sa vorbeasca despre normalizarea tuturor tipurilor de corp, indiferent de dimensiune si greutate.
Cuvantul popular „pozitivitate corporala” a aparut pe tot internetul anilor 2012. Cu toate acestea, are o istorie mult mai profunda si dateaza de la sfarsitul anilor 1960. La scurt timp dupa ce a aparut miscarea „pozitivitatii corporale”, neutralitatea corpului si-a facut introducerea ca o abordare alternativa a pozitivitatii corpului. In loc sa te concentrezi pe a-ti iubi corpul indiferent de cum ar fi, neutralitatea corpului este o filozofie care se concentreaza pe ceea ce corpul tau poate face pentru tine.
Acest articol defineste pozitivitatea corpului si neutralitatea corpului, avantajele si dezavantajele fiecarei miscari si discuta despre modul in care noi, ca societate, putem adopta ambele miscari pentru a ne imbunatati in bine viata.
Miscarea pozitiva a corpului
In 1969, un inginer, care era suparat de modul in care lumea i-a tratat pe oamenii „grasi”, a infiintat Asociatia Nationala pentru Ajutorul Americanilor Grasi. Astazi, aceasta organizatie este cunoscuta sub numele de Asociatia Nationala pentru Advance Fat Acceptance (NAAFA), cea mai longeviva organizatie pentru drepturile persoanelor mai plinute din lume.
Aceasta miscare de acceptare a corpului s-a concentrat pe stoparea discriminarii impotriva persoanelor care nu se potriveau modelului societatii in functie de forma si dimensiunea corpului lor.
In 1996, dupa ce s-a specializat in tratamentul tulburarilor de comportament alimentar, un psihoterapeut a inventat termenul „corpul pozitiv” dupa care, a infiintat site-ul web bodypositive.org.
Acest site web ofera resurse si materiale concepute pentru a ajuta oamenii sa se accepte pentru cine sunt si sa-si iubeasca forma corpului.
In acest timp, societatea a inceput sa invete ca „un corp slab” nu este singurul mod in care corpul uman ar trebui privit si iubit.
Ce este pozitivitatea corporala?
Dupa cum se stie astazi, miscarea „pozitivitatea corporala” a inceput sa apara pe toate canalele media in jurul anului 2012. Scopul a fost de a schimba standardele nerealiste de frumusete feminina intr-o abordare mai realista.
Corpurile vin in toate formele si dimensiunile. Celulita si ridurile sunt normale. Exercitiile fizice extreme si planurile de dieta exagerate pot fi extrem de nesanatoase si, in schimb, ar trebui sa ne concentram pe a manca alimente sanatoase, hranitoare si pe a ne iubi corpul asa cum este. Aceasta miscare subliniaza ca „toate corpurile sunt frumoase”.
Miscarea pozitivitatii corporale a devenit din ce in ce mai populara si a dezvoltat o gama larga de critici si stigmatizari.
Critica miscarii pozitivitatii corporale
Astazi, este aproape imposibil sa te conectezi la retelele sociale fara a fi inundat de reclame de dieta si exercitii fizice cu hashtag-uri #bodylove, #bodypositivity, #allbodiesarecreatedequal, #loveyourbody si #allbodiesarebeautiful.
Indivizii sunt mandri sa-si arate imperfectiunile corpului si sa promoveze #fatculture; cu toate acestea, exista multe hartuiri, respingeri si critici impotriva miscarii.
Pozitivitatea corpului si cultura obezitatii
Multi oameni cred ca miscarea pozitivitatii corporale a creat o cultura nesanatoasa care le permite oamenilor sa ignore complicatiile medicale care adesea vin odata cu obezitatea. Obezitatea este legata de diabet si boli de inima, iar multi sustinatori ai miscarii critica adesea aceasta miscare.
Se pare ca exista o linie subtire intre acceptarea tuturor tipurilor de corp, indiferent de riscurile pentru sanatate si promovarea unor alegeri de viata nesanatoase.
Multi specialisti vor argumenta ca exista diferente intre o greutate nesanatoasa si o greutate sanatoasa, care este foarte diferita de a fi slab sau gras. Indivizii pot fi slabi si nesanatosi sau supraponderali si nesanatosi.
A fi „slab” nu promoveaza in mod automat sanatatea generala buna, iar a fi prea subponderal poate veni cu alte complicatii medicale, cum ar fi osteoporoza si dezechilibrele hormonale. Drept urmare, multi medici incurajeaza o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.
Acestea ar trebui sa fie alegeri de stil de viata sanatos si sa nu ne fie impuse. Este extrem de important sa ne implicam in rutine de exercitii fizice de care ne bucuram. Acest lucru poate varia la fiecare persoana in parte. Fie ca este vorba despre plimbarea cainelui, mersul la alergare, inscrierea la o sala de sport, antrenamentul acasa, practicarea exercitiilor de yoga, practicarea unui alt sport, schi, drumetii sau ciclism, exista o multime de moduri de a face miscare.
Exercitiile fizice pot reduce riscul de diabet si boli de inima si va pot face sa va simtiti bine cu voi insiva.
Prea mult accent pe aspect
La celalalt capat al spectrului, miscarea pozititvitatii corpului ii poate face pe oameni sa fie obsedati de infatisarea lor si pot uita toate celelalte aspecte importante ale vietii si individualitatii lor. Ca rezultat, multe persoane se pot angaja in diete alimentare periculoase si in exercitii fizice extreme, deoarece se simt presate sa-si iubeasca corpul.
Ca oameni, avem mai multe fatete, iar aspectul nostru fizic este doar unul dintre numeroasele fatete ale existentei noastre. Aspectul nostru fizic nu defineste cine suntem.
Poate fi dificil sa-ti iubesti corpul zilnic, mai ales cand te simti umflat sau simti ca hainele nu ti se potrivesc asa cum ar trebui. Uneori ne simtim dezamagiti si obositi si nu ne simtim bine cu privire la forma si aspectul corpului nostru.
Acest lucru ne poate face sa ne simtim vinovati ca nu imbratisam cultura pozitiva a corpului si ca acea voce mica din capul nostru ne tot spune ca trebuie sa facem mai bine si sa fim mai blanzi cu noi.
In unele zile nu ne vom simti bine cu noi insine si este in regula. In timp ce in alte zile, ne vom simti grozav in orice purtam. Pozitivitatea corpului inseamna sa apreciezi si sa iubesti corpul pe care il ai si sa nu te critici pentru schimbarile care au loc in mod natural din cauza imbatranirii, a sarcinii sau a stilului de viata.
Miscarea de neutralitate corporala
Neutralitatea corpului este o abordare diferita de pozitivitatea corpului. In loc sa te concentrezi pe a-ti iubi corpul indiferent de ce ar fi, neutralitatea corpului este o filozofie care se concentreaza pe ceea ce corpul tau poate face pentru tine.
Ce este neutralitatea corporala?
Neutralitatea corporala a fost inventata dupa ce miscarea pentru pozitivitatea corpului a inceput sa aduca criticile extreme la adresa sa. Termenul a fost inventat in jurul anului 2015, deoarece bloggerii, celebritatile si specialistii in alimentatie au ajutat la promovarea acestei miscari pentru a indeparta legatura dintre aspectul fizic si stima de sine.
Neutralitatea corpului promoveaza acceptarea corpului tau asa cum este si recunoasterea abilitatilor sale remarcabile si a caracteristicilor non-fizice in locul aspectului fizic.
Neutralitatea corporala inseamna a lua o perspectiva neutra fata de corpul tau, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa-ti cultivi dragostea pentru corpul tau sau sa simti ca trebuie sa-ti iubesti corpul in fiecare zi. S-ar putea sa nu-ti iubesti intotdeauna corpul, dar s-ar putea sa traiesti in continuare fericit si sa apreciezi tot ce poate face corpul tau.
De exemplu, corpul tau poate alerga, schia, poate transporta saci cu alimente, ii poate imbratisa pe cei dragi, poate naste un copil si te poate duce in multe locuri din lume. Corpul tau poate face lucruri uimitoare!
Cand mananci o gogoasa in plus sau adaugi acel strop suplimentar de frisca la cafeaua de dimineata, iti satisfaci corpul mancand intuitiv si exersand neutralitatea corpului.
Neutralitatea corporala merge de obicei mana in mana cu atentia, in sensul ca atunci cand va respectati corpul, ii oferiti ingrijire, nutritie, odihna si miscare, veti observa cat de bine incepeti sa va simtiti si cat de bine functioneaza corpul.
Adoptarea ambelor practici
Desi neutralitatea corpului a fost inventata pentru a combate miscarea pozitivitatii corporale, ambele miscari pot fi practicate simultan. Nu este necesar sa alegeti o miscare in pofida celeilalte.
Pozitivitatea corpului
Promoveaza o stima de sine puternica!
Ii incurajeaza pe oameni sa-si iubeasca corpul!
Ii incurajeaza pe oameni sa aiba grija de corpul lor!
Neutralitatea corpului
Subliniaza ceea ce poate face corpul tau!
Incurajeaza atentia!
Se concentreaza mai degraba asupra corpului ca fiind de ajutor in viata noastra si nu pe aspect
Intr-o zi, iti poti iubi corpul, iar a doua zi s-ar putea sa te deranjeze aspectul tau, dar totusi sa-ti apreciezi corpul pentru ceea ce poate face, in orice circumstanta!
Sursa:
https://www.verywellmind.com/body-positivity-vs-body-neutrality-5184565
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania