Nu este o noutate faptul ca, in prezent, tinerii si adolescentii comunica tot mai mult in mediul online, prin intermediul retelelor de socializare, isi fac prieteni si interactioneaza cu acestia. In timp ce dezvoltarea unei noi dimenisuni de comunicare a venit cu beneficii in vietile noastre, ea are si efecte mai putin placute. Unul dintre fenomenele online, ce apare tot mai des in cadrul retelelor de socializare si care are efecte devastatoare asupra sanatatii emotionale a tinerilor si adolescentilor, este cyberbullying-ul.
Ce este cyberbullying-ul?
Cel mai des, cyberbullying-ul este definit ca fiind un comportament agresiv intentionat, realizat de o persoana sau un grup de persoane, este repetat in timp prin intermediul tehnologiei moderne cu scopul de a hartui o persoana ce nu este capabila sa se apere de una singura.
Fenomenul se poate desfasura in moduri variate, insa cele mai frecvente sunt trimiterea unor mesaje umilitoare in cadrul retelelor de socializare, postarea unor comentarii, imagini umilitoare, amenintarea sau intimidarea cuiva in mediul digital sau chiar furtul identitatii virtuale a cuiva cu scopul de intimidare si umilire.
De cele mai multe ori, a fost vazut ca un termen umbrela pentru bullying-ul online, agresiunea pe internet si bullying-ul electronic, studiile definindu-l in contextul bullying-ului traditional: acelasi lucru, dar cu nume diferit. Recent insa, cercetarile il detaseaza de bullying-ul traditional, atribuindu-i caracteristici diferite si efecte diferite, deoarece lumea virtuala este diferita de cea reala.
Care sunt caracteristicile cyberbullying-ului ce il diferentiaza de bullying-ul traditional?
Desi cyberbullying-ul impartaseste cu bullying-ul traditional cateva caracteristici comune: intentionalitatea(agresorul are intentia de a rani), repetitia(comportamentul se repeta asupra victimei) si dezechilibrul de forte(agresorul isi alege victima perceputa ca fiind vulnerabila), cyberbullying-ul se individualizeaza si se pliaza pe cerintele si caracteristicile mediului digital.