Este absolut normal sa ai, ocazional, zile in care te simti mai obosit, mai lipsit de viata, dar daca in fiecare zi a vietii tale cauti locuri de unde mai poti lua un bidon de cafea si esti nerabdator sa ajungi odata in pat, este timpul sa iti evaluezi ritualurile zilnice si sa schimbi acele comportamente care iti consuma toata energia.
Daca simptomele de oboseala sunt noi si sunt acompaniate de alte simptome sau daca simti ca, dintr-o data, functionalitatea ta zilnica nu mai este in parametrii normali, incepe procesul prin a vizita un medic. Daca esti sanatos din punct de vedere fiziologic, dar oboseala este mereu prezenta in viata ta, nu ar trebui sa accepti extenuarea ca fiind parte normala a vietii tale si nu este necesar sa petreci tot timpul in pat.
Desi uneori, putem avea perioade mai obositoare, cu multa munca si stres, poti sa faci mici schimbari in comportamentul tau, schimbari care te pot ajuta in recastigarea nivelului de energie.
Ai grija la orele de somn!
Este evident faptul ca, cu cat vei dormi mai putin, cu atat te vei simti mai obosit. Daca de cele mai multe ori dormi mai putin de 7 ore pe noapte, nu este nicio mirare ca te simti obosit a doua zi. Totodata, prin nedormit te expui la alte probleme serioase de sanatate, precum:
- Cresterea in greutate
- Depresie
- Risc crescut de accidente vasculare
- Imunitate scazuta
- Risc crescut de diabet si probleme cu inima
- Nivel scazut al dispozitiei
- Degenerare a memoriei si a gandirii
In timp ce nedormitul este una dintre principalele cauze ale oboselii, surprinzator, anumite studii au aratat ca, daca dormi in fiecare zi mai mult de noua ore pe noapte, iti creste riscul de obezitate, diabet si dureri de cap. Asadar, varianta cea mai adecvata pentru o viata echilibrata este sa alegi calea de mijloc, adica sa dormi aproximativ 7-8 ore pe noapte.
Un alt factor care poate sa iti afecteze energia este suprautilizatul buton de “amanare” a alarmei. Este atat de tentant sa mai petreci inca noua minute in pat dupa ce ti-a sunat alarma, dar aceste noua minute sunt suficiente sa atipesti, fara a atinge punctul de somn profund, iar aceasta stare te poate face sa te trezesti extrem de obosit. Cel mai bine este sa te ridici din pat imediat cum a sunat alarma.
Somnul este atat de important vietii tale precum este mancatul sau practicarea exercitiilor.
Incarca-te cu proteine!
Daca micul tau dejun este doar o briosa, o gogoasa, un bol cu cereale sau, sau mai rau, nimic, esti candidatul perfect pentru un nivel scazut al energiei. Daca iti incepi ziua cu o doza consistenta de proteine, vei vedea imbunatatiri remarcabile in nivelul de energie intr-o zi.
Incearca sa adaugi o bucata de proteina in fiecare gustare pe care o iei pe parcursul zilei. Incearca sa ai in gustarile tale un echilibru intre carbohidrati si proteine. Daca ai timp, incearca dimineata sa iti faci o omleta. Daca nu, unge niste unt de arahide pe o bucata de paine, mananca un bol de iaurt cu fructe sau fa-ti un smoothie bogat in proteine. In loc de un baton dulce ca gustare in timpul zilei, taie-ti niste bucati de mar si adauga langa cateva bucatele de branza.
Ridica-te de pe canapea!
Desi pare contraintuitiv, oboseala zilnica are de-a face si cu strigatul neincetat al corpului dupa activitate si miscare. Exercitiul creste metabolismul, stimuleaza starea de dispozitie si te ajuta sa ai un somn mai bun noaptea. Nu este nevoie sa petreci ore in sir la sala de fitness. Daca faci o plimbare de douazeci de minute in fiecare zi in jurul blocului este suficient.
Apa, multa apa! Oriunde, oricand!
Deshidratarea conduce, fara indoiala, la oboseala, iar majoritatea oamenilor nu beau suficienta apa in timpul zilei! Incearca sa iti formezi un obicei din a bea apa in timpul zilei prin a avea la tine mereu o sticla cu apa. Bea-o pe toata dupa fiecare masa! Un alt tips and tricks pentru a te revigora instant este ca atunci cand te simti foarte obosit, sa faci un dus rapid, nu fierbinte! Daca nu ai optiunea de a face un dus de revigorare, spala-te pe fata sau spala-ti mainile in apa rece. Acest lucru te va ajuta sa te simti mult mai treaz.
Distreaza-te!
Unul dintre cele mai bune metode de energizare este sa razi! Da, razi cat mai mult si nu te costa nimic. Poti sa te uiti la un film amuzant, citeste o poveste ciudata sau uite-te la show-ul tau de comedie favorit.
Implica-te intr-o activitate favorita in fiecare zi. Chiar daca o faci pentru o perioada scurta de timp. Citeste, gradinareste, asculta-ti melodia favorita, orice te face sa te simti treaz.
Implica-ti partenerul in mult mai mult decat a dormi printre asternuturi. Relatia sexuala nu doar ca te face sa te simti bine, dar te ajuta si la eliminarea stresului. Totodata, creste nivelul de adrenalina si endorfine, ceea ce te va energiza a doua zi.
Incearca ceva nou. Inscrie-te la o clasa care te intereseaza, incearca acel restaurant, invata un nou sport sau o noua pasiune. Chiar si micile schimbari, precum o noua coafura sau o noua ruta catre birou te pot face sa iesi din rutina si sa fii mult mai alert.
Da-i mintii tale bunatate
Stresul, negativitatea si depresia sunt cei mai mare factori de scadere a energiei. Daca esti epuizat din cauza gandurilor intruzive, ai putea avea nevoie de ajutor profesional.
Insa, pentru starile de dispozitie proaste de zi cu zi, trecatoare, incearca urmatoarele lucruri:
Voluntariat
Iarta
Mediteaza
Daca simti ca nu este indeajuns de multa cafeina disponibila pentru a face fata zilei de astazi, este timpul sa lasi la o parte cafeaua! Incepe sa faci schimbari sanatoase in rutina ta si vei vedea cum te vei simti mai bine si vei avea alta stare de spirit!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.