Este absolut normal sa ai, ocazional, zile in care te simti mai obosit, mai lipsit de viata, dar daca in fiecare zi a vietii tale cauti locuri de unde mai poti lua un bidon de cafea si esti nerabdator sa ajungi odata in pat, este timpul sa iti evaluezi ritualurile zilnice si sa schimbi acele comportamente care iti consuma toata energia.
Daca simptomele de oboseala sunt noi si sunt acompaniate de alte simptome sau daca simti ca, dintr-o data, functionalitatea ta zilnica nu mai este in parametrii normali, incepe procesul prin a vizita un medic. Daca esti sanatos din punct de vedere fiziologic, dar oboseala este mereu prezenta in viata ta, nu ar trebui sa accepti extenuarea ca fiind parte normala a vietii tale si nu este necesar sa petreci tot timpul in pat.
Desi uneori, putem avea perioade mai obositoare, cu multa munca si stres, poti sa faci mici schimbari in comportamentul tau, schimbari care te pot ajuta in recastigarea nivelului de energie.
Ai grija la orele de somn!
Este evident faptul ca, cu cat vei dormi mai putin, cu atat te vei simti mai obosit. Daca de cele mai multe ori dormi mai putin de 7 ore pe noapte, nu este nicio mirare ca te simti obosit a doua zi. Totodata, prin nedormit te expui la alte probleme serioase de sanatate, precum:
- Cresterea in greutate
- Depresie
- Risc crescut de accidente vasculare
- Imunitate scazuta
- Risc crescut de diabet si probleme cu inima
- Nivel scazut al dispozitiei
- Degenerare a memoriei si a gandirii
In timp ce nedormitul este una dintre principalele cauze ale oboselii, surprinzator, anumite studii au aratat ca, daca dormi in fiecare zi mai mult de noua ore pe noapte, iti creste riscul de obezitate, diabet si dureri de cap. Asadar, varianta cea mai adecvata pentru o viata echilibrata este sa alegi calea de mijloc, adica sa dormi aproximativ 7-8 ore pe noapte.