Expertii explica complexitatea modului in care se formeaza noi obiceiuri in circuitele noastre cerebrale si ofera sfaturi pentru a controla sistemul!
Pe 1 ianuarie ti-ai facut o promisiune ca vei manca mai putin zahar, vei bea mai multa apa, te vei antrena regulat sau vei bugeta finantele mai bine. Care sunt sansele ca angajamentul sa ramana activ cateva luni mai tarziu? Oriunde de la 10 la suta la 44 la suta, in functie de studiile la care te uiti.
Cum sa iti creezi un obicei stabil?
Seteaza-ti creierul pentru schimbare
Dar iata ce este cu adevarat interesant. A face un fel de proclamatie formala (cum ar fi sub forma unei rezolutii) inseamna ca avem sanse de zece ori mai mari sa ne schimbam si sa ducem la bun sfarsit obiectivul in comparatie cu oamenii care nu isi fac rezolutii desi au obiective identice si o motivatie comparabila, spune John C. Norcross.
Sa nu crezi ca ai esuat daca nu ti-ai atins obiectivele in primele 30 de zile; un studiu a constatat ca poate dura de la 18 la 254 de zile pentru a forma un nou obicei sau a rupe unul vechi!
Chiar daca ti-ai spus: „Voi incepe maine” in fiecare dimineata de la Anul Nou, nu este prea tarziu pentru a pune la punct rezolutiile si a le da drumul sa porneasca in viteza.
„Este nevoie si de pregatire; Cei care reusesc sa isi atinga o rezolutie cu succes se angajeaza intr-un comportament specific”, spune dr. Norcross. „Si creierul este comportament. De fiecare data cand schimbati un comportament pe termen lung, exista modificari pe termen lung in creier. ”
Intelege relatia dintre sanatatea creierului si obiceiuri

O parte din motivele pentru care reusim sa rupem un obicei prost sau sa incepem o noua schimbare pozitiva se poate reduce la cat de potrivit si pregatit este creierul tau. „Capacitatea de a rezolva este o functie a sanatatii creierului”, spune dr. Michael Merzenich. Este mai probabil sa ramanem conectati in sarcina, observa el, daca creierul nostru are o functie executiva sanatoasa – mecanismul de control al creierului utilizat in planificare, rationament si luarea deciziilor.
In mod contrar, creierul mai putin sanatos poate necesita un timp mai indelungat si mai dificil de a ramane in sarcina. Printre cei care intra in aceasta categorie se numara persoanele care sufera de depresie, anxietate, cu tulburare bipolara, schizofrenie, tulburari severe de consum de substante (dependente) si TOC. Motivul este ca au mai putina substanta cenusie in zonele creierului care controleaza functia executiva, conform unui mare studiu in mai multe etape realizat de neurologul si psihiatrul de la Stanford, Amit Etkin si colegii sai care au analizat peste 7.000 de imagini ale creierului.
Vestea buna este ca iti poti imbunatati oricand abilitatea de a te concentra si de a-ti consolida autocontrolul. Merzenich adauga: „Creierul este conceput pentru a se remodela ca functie a utilizarii sale – aceasta este plasticitatea creierului”!
Modeleaza-ti neuronii!
Un studiu a constatat ca modelele de functionare a neuronilor intr-o parte a creierului numita striatum – situata in ganglionii bazali ai creierului anterior, cunoscuta pentru controlul miscarii voluntare – se schimba pe masura ce animalele invata un nou obicei. La inceput, neuronii sunt solicitati continuu pe tot parcursul unei sarcini. Dar pe masura ce devii mai bun la asta, solicitarea neuronilor devine grupata doar la inceput si la sfarsit. Si odata ce se formeaza aceste modele, sunt greu de rupt.
La inceput, poti incepe un obicei prin reducerea stimularii excesive neuronale (scoaterea hainelor de gimnastica afara cu o seara inainte) sau cuplarea noului lucru pe care doresti sa-l faci cu ceva ce faci deja fara un efort prea mare (mediteaza in timp ce te speli pe dinti).
Gandeste-te in urmatorul mod: ti s-a intamplat sa se ia vreodata curentul in casa, dar totusi, de fiecare data cand intri intr-o camera apesi intrerupatorul pentru a se aprinde becul, desi stii ca este curentul orpit? Acesta este pilotul tau automat si trimite mesaje catre restul corpului pentru a face lucruri la care nu te gandesti in mod constient.
In esenta, e necesar sa treci de la a fi directionat catre obiective („Vreau sa slabesc, asa ca voi merge la sala.”), la directia obisnuita, rutiniera, care te duce cu gandul la un automatism deja format („Cand ma trezesc, imi pun hainele de gimnastica si ma duc la sala”. ) Aici se intampla magia pentru dezvoltarea rutinelor!
Porneste o reactie chimica

In plus, dr. Merzenich explica ca exista “masinarii chimic” in creier care controleaza cat de alert ne simtim si acest lucru ajuta, de asemenea, la alimentarea noilor obiceiuri. Iata cum: cand experimentezi ceva neasteptat, se elibereaza un agent chimic primar numit noradrenalina. „Aprinde practic luminile si amplifica activitatea din creier pentru o perioada de timp”, spune Merzenich. Daca o punem la treaba in fiecare zi, dupa o perioada de timp sigur, suntem mai implicati in sarcina.
Dopamina are un efect similar. Cand suntem plini de speranta si recunostinta, dopamina inunda in organism. Acest lucru ne da un boost de dispozitie buna si transforma centrele de invatare din creier, ceea ce ne face mai angajati si motivati!
Toate aceste mecanisme biochimice si comportamentale intelese, invatate si gestionate sub ghidajul unui specialist va pot aduce schimbari importante si va pot ajuta sa va indepliniti anumite obiective sau sa faceti schimbarile comportamentale pe care vi le doriti.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.