V-ati intrebat vreodata de ce va simtiti intr-un anume fel cand ascultati melodia favorita? Acest lucru se intampla, deoarece muzica ne afecteaza emotiile si ne poate trezi anumite amintiri.
Oamenii isi manifesta diferite emotii cand asculta muzica, de exemplu zambim, radem sau plangem. Este destul de comun sa ascultam muzica in fiecare zi, iar modul in care muzica il face pe ascultator sa se simta este un factor cheie pentru a determina daca acel gen de muzica este placut de acesta sau nu.
De ce are oare muzica acest efect asupra noastra?
In acest articol veti gasi 6 moduri prin care muzica ne afecteaza starea emotionala.
Sentimente pozitive
Muzica de cele mai multe ori ne face sa ne simtim bine. Aceste sentimente pozitive tind sa ne largeasca orizonturile cunoasterii in cai care sunt benefice pentru sanatatea noastra si pentru gandirea creativa. Acest lucru explica potentialul muzicii asupra mintii si asupra sanatatii. Muzica ne afecteaza emotiile in moduri destul de bizare.
Efectul de mirare
Creierul nostru este setat pentru a raspunde rapid si automat la anumiti stimuli auditivi. Aceste raspunsuri rapide sunt asociate cu mirarea, rasul si chiar frica. De exemplu, ati putea sa fiti surprinsi de un zgomot puternic din timpul unui concert live sau din timpul unui film. Acel sunet va poate face sa tresariti si va amintiti de efectul de mirare. Oamenii care sufera de anxietate sunt mai speriosi.
Sincronizarea
Ritmul nostru intern, bataile inimii, cresc sau scad pentru a se sincroniza cu muzica. Plutim si ne miscam pe ritmul muzicii. De exemplu, dansurile sunt miscari verticale si orizontale, coordonate de ritmul muzicii. Sincronizarea cu muzica ne aduce placere. Asta poate explica dorinta arzatoare de a ne misca in functie de bataile boxelor. Similar, muzica de adormit copiii ii relaxeaza pe acestia, deoarece respiratul lor se sincronizeaza cu sunetul melodiei. Acest concept este cel mai des folosit in filme. De exemplu, in filmele de groaza observam o muzica alarmanta care ne face sa fim agitati pentru a ne induce o stare de neliniste.
Contagiunea emotionala
Tindem sa ne prindem de ce emotii simt altii doar prin observarea lor si a expresiilor faciale. Acest proces ne ajuta sa intelegem prin ce trec altii si sa ne putem pune in locul lor. De exemplu cand aveti o conversatie normala cu cineva anxios, tindeti sa va simtiti la randul dumneavoastra putin anxios. Similar, cand oamenii merg la concerte, emotiile lor sunt influentate de emotiile celorlalti prezenti. Cea mai evidenta cale prin care festivalurile muzicale pot produce efecte contagioase emotionale sunt prin expresiile non verbale ale artistilor de pe scena. Acest lucru sugereaza ca un muzician nu poate sa produca extaz spectatorilor daca el la randul sau nu este entuziasmat. O posibila explicatie a contagiunii emotionale este data de neuronii in oglinda. Neuronii in oglinda ne conecteaza unul cu celalalt printr-un mecanism al creierului dezvoltat pentru a facilita imitatia si mimica.
Evenimentele emotionante
Raspunsul nostru la muzica este conditionat de contextul in care ne aflam. Conditionarea este o sursa puternica a emotiilor din muzica. Cea mai mare parte a preferintelor noastre muzicale revin din trecutul nostru ca indivizi. De exemplu, unii oameni vor asocia cantecul „Gaudeamus Igitur” cu absolvirea liceului sau cu absolvirea facultatii, altii pot avea amintiri triste cu melodia „Ani de liceu” fiind parasiti de prietena in acea seara. Oamenii nu uita aceste amintiri. Cand amintirea este adusa la suprafata, odata cu ea vin si emotiile. Multi ascultatori folosesc muzica pentru a-si aminti de intamplari importante din trecut devenind nostalgici.
Surpinderea muzicala
Creierul este in esenta o masina de predictii care incearca in continuu sa ne prezica lucruri ce au sa se intample. Discrepanta dintre predictiile realizate de creier si actualele reactii senzoriale sunt o sursa prin care putem sa fim surprinsi. Ca sa fim surprinsi avem nevoie de un rezultat neasteptat. Acest rezultat neasteptat reprezinta cheia raspunsului nostru emotional asupra muzicii. Ascultatorii experimenteaza emotii puternice cand se intampla ceva neasteptat.
In concluzie, muzica ne afecteaza emotiile intr-un mod semnificativ vietii noastre. Muzica are un efect mult mai rapid asupra mintii decat orice alt fel de arta pentru ca foloseste foarte putin reflexia constiintei.
Tineti minte, muzica este foarte importanta dezvoltarii noastre ca persoane!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.