Cum sa fim motivati la job?
Munca se numeste munca dintr-un motiv. Oricat de pasionat sunteti de un anumit domeniu, veti avea inevitabil aspecte din cariera care nu va plac. Daca va aflati intr-o pozitie curenta din cauza banilor sau a sigurantei pe care o ofera, este posibil sa fiti si mai mult influentati de adevarul declarat mai sus.
Acestea fiind spuse, mentalitatea si abordarea pe care o adoptam atunci cand facem orice in viata este ceea ce dicteaza experienta noastra generala. Daca vin la munca simtindu-ma epuizat si nu vreau sa fac nimic, nu voi scoate nimic bun din jobul meu. Daca gasesc motivatii in meseria mea, care imi amintesc de ce o fac, totusi, voi pleca acasa simtindu-ma mult mai bine.
Problema cu care se confrunta multi atunci cand incearca sa gaseasca motivatia in jurul lor este actul real de a constientiza acesti motivatori. Constientizarea este intotdeauna primul pas catre schimbare (si este si cel mai greu sa o facem).
Daca incercati sa va dati seama ce va motiveaza la locul de munca, continuati sa cititi mai jos pentru a afla mai multe detalii despre cum puteti deveni un angajat mai fericit si mai productiv!
Pasul 1. Luati in considerare pentru un moment de ce va aflati in pozitia actuala
Cand lucram undeva pentru o perioada semnificativa de timp, munca zilnica poate deveni ceva ce facem pe pilot automat. Cand lucram in acest mod, ajungem sa ne pierdem pe parcurs.
Abia atunci cand abordam munca cu gandirea de a oferi valoare atat pentru angajator, cat si pentru client, suntem capabili sa obtinem un anumit sens de realizare din aceasta.
De exemplu, sa ne imaginam ca munca dumneavoastra este aceea de a face programul de baza al angajatilor din companie. La suprafata poate parea plictisitor, ceea ce va poate determina sa va pierdeti concentrarea si energia. Cu toate acestea, atunci cand aruncati o privire mai atenta, munca dumneavoastra este destul de importanta.
Oamenii se bazeaza pe dumneavoastra pentru a se asigura ca primesc suficiente ore, ca pot primi zile importante de concediu atunci cand au nevoie si ca organizatia functioneaza fara probleme, chiar si in perioade de criza. Sunteti responsabil de toate aceste aspecte, iar acest lucru ofera valoare in cele din urma pentru cei din jur.
Intrebati-va, de ce am aceasta meserie?
Este o meserie pe care o iubiti? Implica munca de care sunteti pasionati? Exista ceva care sa va placa cu adevarat in legatura cu aceasta pozitie? Daca va puteti aminti de ce ati vrut locul de munca in primul rand, puteti gasi acea scanteie pentru a lucra din nou cu pasiune?
Daca sunteti intr-un loc de munca doar din motive financiare, puteti gasi in continuare motivatia de a lucra (chiar daca poate fi ceva mai dificil). Ne vom cufunda mai adanc in acest concept in sectiunea urmatoare.
Pasul 2. Proiectati-va viitorul!
In unele cazuri, viitorul nostru este mai interesant decat situatia noastra actuala si este in regula! Vestea buna este ca putem valorifica viitorul in avantajul nostru, folosindu-l ca motivatie pentru a munci mai mult.
Cum?
Considerati fiecare loc de munca pe care il detineti sau il veti tine ca un pas catre obiectivul final. Desi slujba actuala poate nu este super interesanta sau plina de satisfactie, aceasta serveste unui scop. Fie ca este vorba de formarea CV-ului, de a invata noi abilitati, de a va ajuta sa economisiti banii pentru a cauta un nou loc de munca sau de a avea bani in plus, exista un scop pentru toate!
Pentru a beneficia de pe urma locului de munca pe care il aveti si pentru a gasi motivatie in el, luati pentru un moment in considerare punctele de mai sus. Apoi, construiti un plan pentru viitor.
Pentru a va oferi un exemplu, sa ne imaginam ca drumul dumneavoastra in viata arata asa:
- Meseria mea actuala ca asistent de birou imi va permite sa economisesc bani si sa invat abilitati importante pe care le pot folosi intr-o pozitie superioara.
- Odata ce imi iau diploma in aceasta vara, pot solicita un loc de munca mai bun intr-o pozitie de marketing la nivel de incepator, unde anumite abilitati de birou imi vor veni la indemana.
- In timp ce lucrez in aceasta pozitie, imi pot dezvolta in continuare abilitatile si pot solicita noi proiecte care sa raspunda nevoilor mele si care sa-mi capteze interesul.
Apoi, (continuati harta dumneavoastra…)
Nu numai ca un plan cuprinzator va reaminteste modul in care va serveste pozitia actuala, dar va mentine entuziasmat si in pozitiile viitoare.
Nu uitati, insa, ca obiectivele functioneaza numai atunci cand sunt specifice, stabilite la un termen limita si defalcate in sarcini mai mici, mai realizabile. Acest lucru va va mentine extrem de motivati in timpul lucrului!
Pasul 3. Luati lucrurile incet si setati mementouri in jurul vostru pentru a va mentine nivelurile de motivatie ridicate
Doua lucruri importante sunt de retinut atunci cand incercati sa ramaneti motivati; sa evitati coplesirea si sa va reamintiti de ce trebuie sa fiti motivati!
Cand vine vorba de munca, multi oameni isi considera meseria mult mai grea si mult mai urata decat este ea defapt.. Puteti evita caderea in acest ciclu de evitare si disperare reamintindu-va ca fiecare zi este o noua zi. Puteti sa va schimbati programul pentru a adauga lucruri noi si interesante si sa va concentrati asupra vietii dumneavoastra in afara muncii.
Desi munca este o parte importanta a vietii noastre, ea nu trebuie sa fie plictisitoare sau epuizanta.
Al doilea punct de mai sus poate fi obtinut prin setarea de memento-uri mici pe intreg spatiul de la munca. Daca sunteti deja multumit de munca pe care o realizati si de valoarea pe care o ofera, puteti face mici note in jurul spatiului dvs. de lucru care va amintesc de serviciile pe care le oferiti si de modul in care ii ajuta pe ceilalti.
Daca nu sunteti neaparat multumit de pozitia pe care o detineti in prezent, puteti utiliza in schimb instrumente precum fisele obiective, calendare si planse de viitor pentru a va ajuta sa va urmariti progresul in timp ce va indreptati catre pozitia ideala.
Cu toate acestea, asigurati-va ca nu cadeti in capcana renuntarii la locul de munca sau a actiunii. Acest lucru nu va face decat sa va motiveze si mai greu!
Motivarea este intotdeauna posibila in orice situatie. Este nevoie de putin efort, de o oarecare recunostinta si de capacitatea de a vedea de ce munca adauga valoare vietii noastre si vietii altora.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.