A ne focaliza pe ganduri poate face mai mult decat sa ne stimuleze starea de spirit!
In primul rand, hai sa incepem cu cateva vesti nu atat de pozitive.
Creierul uman este programat pentru a se concentra asupra negativului. Seful v-a laudat de mai multe ori intr-un proiect, dar a sugerat unul sau doua aspecte pentru imbunatatire? Ati facut in mod clar o treaba de top, dar este posibil ca tot ceea ce face creierul este sa retina doar vestile proaste.
Cunoscuta sub numele de prejudecata a negativitatii, aceasta reactie umana innascuta este o retinere evolutiva care ne-a pastrat stramosii in siguranta intr-o lume plina de amenintari. Cei care se asteptau la cel mai rau au fost mai predispusi sa supravietuiasca – si, prin urmare, transmit aceste gene pesimiste cruciale.
Din pacate, acea prejudecata primitiva ne poate retine in multe aspecte ale vietii moderne. „Ceea ce se intampla in creierele noastre foarte dezvoltate este ca avem tendinta de a ne concentra asupra a ceea ce percepem a fi o amenintare, dar asta nu este de fapt una”, explica dr. Carla Marie Manly, psiholog clinician din Santa Rosa, California, specializat in neurobiologia pozitivitatii.
S-ar putea sa ne facem prea multe griji in legatura cu „cum ar fi” viitorul, cum ar fi sa nu castigam bani sau sa ne despartim de partener, sa ne repetam gandurile asemeni unui disc stricat, pana cand vor face o flama in creier. „In neurobiologie, exista ceva numit regula lui Hebb care se rezuma practic la acest lucru: neuronii care se aseamana si trag in aceeasi directie, se conecteaza”, spune Manly.
„Cu cat facem ceva tot mai mult, cu atat mai mult va deveni conexiune in creier.”
Hai sa vedem si vestile bune!
Cu rabdare si practica, regula lui Hebb poate functiona in directia opusa. Ne putem antrena creierul pentru a incepe sa „traga si sa conecteze” impreuna ganduri mai pozitive si, astfel, sa cream noi cai neuronale.
Stiri chiar mai bune si poate surprinzatoare, nu creeaza doar o schimbare mintala. Un calup recent de cercetari constata ca mentalitatea noastra poate afecta de fapt realitatile noastre fizice. “Mintile noastre nu sunt inconsecvente, ci in schimb joaca un rol dramatic in determinarea sanatatii si bunastarii noastre”, a explicat Alia Crum, Ph.D. intr-un TED x
Seful Laboratorului Minte si Corp de la Universitatea Stanford, a inceput unele cercetari care analizeaza modul in care schimbarile din mentalitatile subiective pot modifica realitatea obiectiva prin mecanisme comportamentale, psihologice si fiziologice.
Iata doar cateva exemple fascinante ale operei sale:
Mentalitatea poate spori beneficiul exercitiului
Intr-un studiu, Crum si colegii ei s-au uitat la un grup de 84 de menajere de la un hotel, care au stat in picioare toata ziua, arzand o cantitate substantiala de calorii. Doua treimi dintre ele credeau ca munca fizica este doar o parte a slujbei si ca, de fapt, nu depun efort suficient. Crum a impartit grupul in doua si a informat un grup ca munca pe care o fac nu este doar un exercitiu bun, ci indeplineste cerintele generale pentru un stil de viata activ. Pe parcursul a patru saptamani, acel grup a prezentat imbunatatiri in greutate, tensiune arteriala, indicele de masa corporala si grasime corporala; in timp ce grupul de control nu a avut modificari.
Aceasta mica schimbare a mentalitatii le-a modificat sanatatea fiziologica.
Mentalitatea poate afecta in mod favorabil raspunsul la stres al corpului nostru
Majoritatea oamenilor cred ca stresul este ceva negativ si debilitant. Chiar daca exista o multime de dovezi ca aceasta poate beneficia de fapt corpurile si mintile noastre.
Deci, daca am fi capabili sa ne schimbam mentalitatea in legatura cu asta?
Crum si-a testat teoria pe un grup de angajati suprasolicitati de la o institutie financiara mare. Ea le-a aratat o serie de scurte videoclipuri care ilustreaza modul in care efectele stresului pot fi fie intensificatoare (benefice). Participantii din grupul care au vazut ca stresul poate fi benefic au raportat niveluri semnificativ mai ridicate de bunastare, optimism si performanta la locul de munca.
Mentalitatea poate ajuta, de asemenea, la incurajarea obiceiurilor alimentare mai sanatoase
Gandirea ar putea avea un impact pozitiv si asupra rezultatelor unei diete?
Crum a testat aceasta teorie cu studiul ei cu milkshake. Participantii au baut cu totii un milkshake de 380 de calorii, dar li s-a spus ca este fie un shake sanatos de 140 de calorii, fie o bautura nesanatoasa de 620 de calorii. Au facut acest lucru in doua ocazii separate si, de ambele ori, rasfatandu-se mintal cu un tratament caloric mai ridicat a creat un declin considerabil mai abrupt al „grelinei”, un hormon care induce foamea si care regleaza metabolismul, decat atunci cand s-a baut milkshake-ul „mai sanatos”.
Cand creierul lor credea ca consuma mai multe calorii, corpul lor raspundea in consecinta.
Dar mentalitatea pare sa nu conteze doar in dieta, in cazul stresului sau in exercitiul fizic!
Crum a descoperit, de asemenea, rezultate similare in arena medicinei si a efectelor placebo; in timp ce alti cercetatori fac progrese in domeniul imbatranirii, talentului si inteligentei.
Trei moduri de a va flexa muschii mentalitatii pozitive!
Creati un stoc de pozitivitate
Cand suntem intr-o spirala mentala descendenta, poate fi greu sa ne amintim gandurile fericite in acest moment. Manly sugereaza sa umpleti un borcan de sticla cu mantre, cuvinte pozitive, poezii sau amintiri pe mici bucati de hartie sau sa scrieti lucruri pentru care va simtiti recunoscatori, fie ca sunt prieteni, abilitati muzicale sau cafeneaua preferata. Recitirea si amintirea acestor mesaje inaltatoare pot declansa eliberarea unor substante neurochimice in creier, cum ar fi serotonina, spune Manly. In plus, cercetarile arata ca daca scriem despre experiente profund pozitive este benefica pentru sanatate in mod consecvent.
Meditatie
Meditatia inseamna cu adevarat sa invatam sa ne oprim mintea sa ne hartuiasca in mod constant. Pe masura ce incep sa apara ganduri negative, veti invata sa le lasati sa plece si cu cat faceti mai mult acest lucru, cu atat veti deveni mai atenti. „Este ca si cum ati invata sa mancati mai multe alimente care sunt mai sanatoase pentru noi si sa le ocoliti pe cele care nu sunt atat de sanatoase”, spune Manly.
„Meditatia va poate ajuta sa va antrenati creierul sa se angajeze in ganduri care sunt benefice pentru noi insine si sa nu ne angajam cu cele care nu sunt”.
Reincadrati-va gandurile
Daca va aflati blocat cu un flux de ganduri negative, incercati o tehnica utila folosita in terapia cognitiv-comportamentala. Notati gandurile pe care le aveti si apoi incepeti sa va puneti intrebari despre fiecare pentru a determina cat de valabil este cu adevarat.
Este gandul cu adevarat sau mai mult o opinie? Cat de probabil este sa se implineasca cu adevarat? Cum va veti simti peste o saptamana fata de acest gand? Sau o luna? Ce i-ati spune unui prieten apropiat daca ar avea acel sentiment?
Apoi veniti cu o afirmatie alternativa care va repozitioneaza gandirea intr-un mod mai pozitiv. Cu cat practicati mai mult aceasta tehnica, cu atat devine mai usor sa gasiti alternativul, sanatosul si pozitivul in viata de zi cu zi.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.