Cele mai intalnite mituri si realitatea despre psihoterapie.
V-ati lovit vreodata de intrebarea “De ce sa mergi la psihoterapie, cand mai bine poti vorbi cu un prieten?”
Persoanele ce nu au fost niciodata la terapeut sau care au trecut printr-o experienta nesatisfacatoare intr-un cabinet de psihoterapie pot avea diverse preconceptii despre aceasta si pot perpetua stigmatul atasat psihoterapiei.
Psihoterapia intelege gandurile si emotiile pe care le avem. Desi suportul oferit din partea prietenilor si familiei este foarte important atunci cand trecem printr-o perioada dificila, un psihoterapeut poate oferi mult mai mult de atat, intr-o structura organizata si coerenta.
Psihologul are multi ani de specializare in spate, training-uri, cursuri de dezvoltare personala si experienta, ceea ce il face expert in intelegerea si tratarea problemelor emotionale complexe.
Stigma atasata psihoterapiei a inlaturat si intimidat multe persoane de-a lungul timpului ce erau in cautarea ajutorului specializat. Insa, a cere si a primi ajutor este, de fapt, un semn de resurse interne multiple.
Cercetatorii in domeniu continua sa gaseasca tot mai multe legaturi intre minte si corp, aratand ca cele doua sunt interconectate, iar a avea grija de psihicul nostru conduce si la un corp sanatos. Problemele emotionale se pot transpune in probleme fizice, iar atunci cand suntem bolnavi din punct de vedere fiziologic, putem dezvolta si probleme emotionale. Totul este conectat.
Numeroasele studii in domeniu arata cat de eficienta este psihoterapia, precum si rezultatele sale benefice. Tehnicile si strategiile utilizate de psiholog in cadrul sedintelor de psihoterapie sunt dezvoltate in urma studiilor realizate pe parcursul deceniilor, le este dovedita stiintific eficacitatea si nu sunt doar “discutii de suport cu prietenii”.
Din pacate, psihoterapia ramane un subiect controversat chiar si in momentul de fata, fiind inconjurata de multe mituri urbane. Aceste mituri, perpetuandu-se, pot impiedica persoanele ce au nevoie de tratament psihoterapeutic sa profite de acesta si sa-si recapete starea de bine.
Iata care sunt cele mai frecvente mituri intalnite despre psihoterapie
1. Mit:Psihoterapia este pentru persoanele cu probleme “serioase”.
Este unul dintre cele mai intalnite mituri. Anumite persoane cred ca trebuie sa fii profund afectat sau sa fii diagnosticat cu o tulburare severa pentru a cauta tratament psihologic.
Studiile au aratat ca majoritatea cuplurilor ce au probleme asteapta cel putin 6 ani inainte de a cere ajutor specializat, iar asteptarea doar exacerbeaza problema si o face mult mai greu de rezolvat.
In realitate, sunt multe motive pentru care oamenii cer ajutor de la psihoterapeut. Conform unui studiu realizat in 2004 oamenii merg la psihoterapie pentru a gestiona diverse probleme ce tin de relatii, stres cotidian, doliu, pentru a se dezvolta personal si pentru a avea o stare de bine psihologica.
2. Mit: Terapeutii adopta un stil “new age” prin care imbraca totul intr-un mod frumos: „esti foarte bun, esti foarte destept”.
Desi majoritatea terapeutilor sunt empatici si anumite tipuri de terapie promoveaza suportul neconditionat, psihoterapia educa si provoaca clientul in a-si depasi limitele proprii si in a descoperi propriile resurse.
3. Mit: Terapeutii iti vor doar banii.
Asa cum afirma si Howes, daca terapeutii voiau doar obtinerea unor satisfactii financiare, ar fi ales alte cariere mult mai profitabile.
Psihoterapeutii, pentru a-si face treaba cum trebuie, au un respect fata de umanitate si sunt ghidati de pasiune.
4. Mit: Terapia nu este altceva decat “sens comun”.
Desi auzim de multe ori ca psihoterapeutul doar spune cu alte cuvinte ceea ce cu totii stim deja, terapia ofera un “insight” asupra problemei, ne ajuta sa gasim solutii si sa ne schimbam perspectiva asupra problemei.
Terapia ne ofera un spatiu unde noi suntem subiectul principal al unui “curs acreditat”, unde putem sa ne focusam toata atentia asupra noastra cu ajutorul unui expert ce ne ghideaza in a ne atinge obiectivele.
5. Mit: Psihoterapia nu este necesara atunci cand poti vorbi cu prietenii.
Este o preconceptie foarte adanc inradacinata in cultura noastra conform careia un prieten foarte bun poate fi un substitut pentru psihoterapeut.
Suportul social este foarte important pentru fiecare dintre noi, mai ales in perioadele stresante, insa psihoterapia este foarte diferita fata de relatia pe care o avem cu prietenii si familia.
Terapeutii sunt profesionisti pregatiti multi ani in diagnosticarea si tratarea diverselor probleme emotionale, cognitive, comportamentale sau relationale. Psihoterapia este orientata catre client, este structurata si organizata si are obiective clar stabilite in functie de nevoile clientului.
Pe de alta parte, in cazul relatiilor de prietenie, totul este reciproc, discutam problemele fiecaruia dintre noi simultan si exista posibilitatea sa ne cenzuram uneori pentru a nu le rani sentimentele prietenilor nostri daca stim ca o anumita remarca sau un anumit subiect nu le sunt confortabile.
In cazul psihoterapiei, toata atentia este focusata asupra noastra si sesiunea este doar despre noi, putandu-ne exprima liber emotiile, gandurile si comportamentele.
6. Mit: Psihoterapia este mult prea scumpa.
Multe persoane considera ca este prea scump sa mearga la terapeut. Cu toate acestea, trebuie sa luam in calcul costurile si beneficiile pe termen lung ale sedintelor de terapie.
Atunci cand lucram direct asupra gandurilor, emotiilor si comportamentelor noastre, costul pe care il platim in acel moment poate fi nesemnificativ fata de beneficiile pe care le putem avea pe termen lung (Cati bani putem face in viitor daca ajungem sa ne atingem potentialul maxim si sa reusim sa depasim obstacolele ce stau in calea succesului?). Putem privi psihoterapia ca o investitie pe care o facem in noi ce ne va aduce multe satisfactii in viitor.
7. Mit: Terapeutii pot ajuta doar daca au trecut prin exact aceeasi problema pe care o avem noi.
Exista o preconceptie comuna conform careia doar daca am trecut prin aceeasi problema am putea sa o intelegem. Daca nu am fost in situatia aceea, nu putem gasi solutia.
Insa, formarile, experienta profesionala precum si experienta personala a acelorasi emotii, dar in contexte diferite ajuta terapeutii sa inteleaga problema cu care vine clientul si sa o trateze, totul pe fondul unui protocol, bazandu-se pe studii indelungate si tehnici psihologice.
8. Mit: Persoanele care merg la terapie sunt slabe.
Sunt persoanele ce merg la scoala prea slabe ca sa invete singure? Sau suntem prea slabi daca mergem la doctor atunci cand ne simtim rau fizic?
A avea probleme emotionale sau cognitive este vazut ca o slabiciune de caracter. A nu-ti gestiona propriile probleme este vazut ca o slabiciune, iar psihoterapia este stigmatizata ca fiind o solutie mult prea drastica.
De fapt, a lua initiativa si a merge la psihoterapie este chiar o dovada de putere.
A lua problema in maini si a cauta solutii cu ajutorul unui terapeut este o dovada de putere interioara si dorinta de schimbare. A fi pasiv si a ramane blocat in problema nu este solutia.
Pe de alta parte, majoritatea atletilor de performanta, managerilor si persoanelor in functii importante apeleaza la mentori, psihologi sau coach personal pentru a-si dezvolta potentialul si a-si depasi limitele.
9. Mit: Sedintele de psihoterapie sunt foarte pasive.
Desi a fost promovata mult timp in filmele de la Hollywood ideea de psihoterapeut static ce sta pe fotoliu si da din cap intr-un mod afirmativ la povestile clientilor, in realitate sedinta de psihoterapie nu sta chiar asa.
Psihoterapeutii sunt formati in a asculta activ clientul, in a-i arata suport si compasiune, insa exista multe tipuri de terapii directive unde clientul primeste sarcini de lucru, teme pentru acasa, face exercitii si isi identifica singur gandurile distorsionate, ghidat fiind de psihoterapeut.
10. Mit: Psihoterapia este doar despre ganduri pozitive si fericite.
Multi clienti se asteapta ca psihoterapeutul sa le schimbe perspectiva si sa-i convinga sa fie fericiti. Dar, in realitate, lucrurile nu functioneaza asa.
Pentru a deveni persoane fericite si implinite, mai intai trebuie sa ne lovim de partile noastre mai putin fericite. Un terapeut are capacitatea sa treaca prin trecutul dureros al clientului si sa-i redea speranta unui viitor linistit.
11. Mit: Psihoterapia va inlatura creativitatea, deoarece o parte a artistului sta in durere si suferinta.
Este adevarat ca multi artisti au folosit creativitatea pentru a da sens si pentru a exprima durerea psihica si ca artistii au tendinta de a avea modalitati unice prin care vad viata.
Cu toate acestea, procesele artistice sunt despre jocul creativ si viziunea idiosincratica, nu despre durere sau psihoza. De fapt, durerea psihica poate interfera cu capacitatea unei persoane de a fi creativa. Psihoterapia, mai degraba decat a fi inamicul procesului artistic, poate fi un mijloc util de deblocare si sporire a creativitatii.
12. Mit: Terapeutii incearca sa-i faca pe clienti dependenti de ei.
Unii oameni devin dependenti de terapeuti pentru o vreme. Cand se intampla acest lucru, de obicei, clientul are o problema, constienta sau inconstienta, care necesita o perioada de dependenta intr-un spatiu sigur, precum cel psihoterapeutic.
Cu toate acestea, terapia nu vizeaza stimularea dependentei, ci ajutarea persoanelor sa invete sa-si asume intreaga responsabilitate pentru viata lor. Chiar si atunci cand un client se confrunta cu sentimente de dependenta de psihoterapeut, obiectivul este autonomia clientului.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania