Daca ai citit articolul despre mindfulness probabil te intrebi daca acesta poate sa ne ajute si la locul de munca. Raspunsul este DA.
Pentru multi dintre noi stresul si frustrarea sunt lucruri cu care ne confruntam in fiecare zi. Daca ne-am acceptat soarta ca oameni care sunt mereu sub presiune, este greu de crezut ca nu este necesar sa ne continuam viata in acest mod. De fapt, presiunea si stresul pot fi factori care nu ne lasa sa ne atingem potentialul. Insa, vestea buna este ca noi putem controla acesti factori.
Practicarea mindfulness-ului poate suna ca o schimbare mare, intimidanta si una care este peste masura intelegerii noastre. Dar este mult mai usor decat crezi. Cu doar cateva schimbari constiente zilnice, poti sa schimbi modul in care te simti.
Aici vei gasi sase moduri in care poti folosi mindfulness-ul in avantajul tau pentru a-ti atinge potentialul maxim.
Incepe ziua in ritmul in care vrei sa continue
Studiile au demonstrat ca aparitia hormonilor de stres dintr-o zi apar mai devreme decat ai crede- din momentul in care ne trezim. Incepand ziua amintindu-ti sa fii prezent, pozitiv si calm poate sa te ajute sa ai o zi mult mai relaxata.
Este posibil sa practici mindfulness-ul chiar dinainte sa te ridici din pat!
In timp ce stai intins, dupa ce suna alarma, stai timp de 2 minute si concentreaza-te asupra respiratiei, lasand gandurile intruzive din timpul zilei sa alunece din mintea ta si ramai atent la sentimentele pozitive. Acest lucru poate sa te ajute la munca.
Fa curatenie la locul de munca- atat fizic, cat si psihic
Nu este un secret faptul ca daca suntem inconjurati de un loc organizat ne simtim mult mai bine. Curatarea locului de munca nu se refera doar la biroul tau. Fa-ti timp sa iti aranjezi orarul, dar si atitudinea fata de rezolvarea problemelor. Rezultatul? Fara aceste mici distrageri, productivitatea ta creste si frustratile tale zilnice sunt puse la o parte. Te vei simti mult mai energic.
Lasa telefonul la o parte
Cu totii suntem dependentii telefonului intr-o oarecare masura. Niciodata nu ne putem abtine sa nu stam putin pe telefon in timpul sarcinilor. Chiar si cand ne deplasam de la meeting la meeting multi dintre noi ne verificam e-mailul sau ne verificam lista lucrurilor de facut. Studiile arata ca daca am elimina adictia noastra de telefon, ne vom simti mult mai bine din punct de vedere psihologic.
O data pe saptamana, incearca sa iei pranzul lasand telefonul in buzunar sau in geanta. Ai putea citi asta si sa te simti putin anxios si ar putea sa apara in mintea ta expresia: „dar daca…?”- dar daca primesti un e-mail, daca ai o notificare pe Facebook pe care nu vrei sa o ratezi? Tocmai de la aceasta frica trebuie sa iei o pauza si sa iti eliberezi mintea pentru a reveni la munca in forta si energic.
Ia-ti 5 minute si stai in liniste
Numarul unu in lucrurile pe care uitam sa le facem zilnic? Sa respiram!
Suna atat de simplu, dar diferenta pe care o face este de necrezut. Asa cum ai inceput ziua cu un moment de calmitate, concentrat pe exercitiul de respiratie, ar trebui sa introduci pauze regulate de-a lungul zilei. In special cand devenim obositi dupa pranz si dupa-amiza, luand o mica pauza sa ne reculegem ne ajuta sa ne imbunatatim concentrarea si sa terminam sarcinile la timp. Ia mainile de pe tastatura, intinde-te si stai cateva minute sa iti observi respiratia.
Hranaste-te! Mancare buna, obiceiuri bune
Suna simplist, dar este adevarat. Suntem ceea ce mancam. La propriu!
De asemenea, petrecand pauza de masa ascultand sau citind este mai mult decat relaxant. Poti sa citesti un articol pozitiv, o carte sau chiar sa asculti putina muzica asociata cu relaxarea si stimularea pozitiva.
Ai grija de o planta- da ai citit bine!
Sfatul final pare o noutate pentru multi, dar este sustinut de multe cercetari stiintifice. Se pare ca avand grija de o parte din natura (flori) presiunea sangelui poate scadea, iar productivitatea si satisfactia la locul de munca pot creste. O simpla planta pe birou poate aduce multe beneficii.
Cand vine vorba de mentinerea starii de bine psihologice zilnice, exercitiile de mindfulness pot aduce beneficii infinite atat in plan personal, dar pot si sa ne ajute la munca, in plan profesional.
Cu atat de multe de castigat si atat de putine de pierdut, ce te opreste? Incearca aceste sfaturi de astazi si vei vedea cum satisfactia ta zilnica de la munca creste. Sa nu mai vorbim de realatiile cu colegii.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.