Probabil iti poti aminti un moment in care te-ai simtit vinovat fata de sentimentele tale sau te-ai simtit speriat fata de ceea ce simti. Poate si tu ai fost pus in situatia in care te-ai simtit speriat ca esti speriat, sau te-ai simtit vinovat ca gandesti intr-un anumit mod si ca simti ceea ce nu ar trebui sa simti.
Majoritatea oamenilor sunt familiari cu meta-emotiile, chiar daca nu stiu cu exactitate cand se intampla si ca se numesc in acest mod.
Ce sunt meta-emotiile?
Meta-emotiile sunt un set organizat si structurat de emotii si cognitii ce apar in urma altor emotii si cognitii.
Meta-emotia se refera la ideea ca ori de cate ori ne confruntam cu o anumita emotie, avem de-a face cu emotii ulterioare legate de modul in care am experimentat emotia primara. In timp ce unii psihologi au examinat influenta meta-emotiilor asupra modului in care indivizii interpreteaza si abordeaza emotiile proprii si ale altora, o mare parte din literatura referitoare la meta-emotie s-a concentrat asupra modului in care meta-emotiile parintesti influenteaza dezvoltarea social-emotionala a copiilor lor. Meta-emotiile pot fi pe termen scurt sau pe termen lung.
Cat de comune sunt meta-emotiile?
Un studiu realizat pe 79 de adulti cu varste cuprinse intre 20 si 71 de ani a descoperit ca meta-emotiile sunt extrem de comune: apropate jumatate din participantii inclusi in studiu au raportat experimentarea meta-emotiilor cel putin o data in ultima saptamana.
Cate tipuri de meta-emotii exista?
Meta-emotiile pot fi clasificate in 4 categorii: negative-negative (a fi rusinat ca te simti trist), negative-pozitive ( a te simti vinovat ca te simti fericit), pozitive-pozitive ( a simti speranta pentru ca te simti usurat) si pozitive-negative (a te simti satisfacut ca te simti furios).
In studiul amintit anterior, cea mai intalnita categorie a fost cea negative-negative, ceea ce inseamna ca majoritatea oamenilor inclusi in studiu se simteau suparati, nervosi si furiosi fata de emotiile lor negative.
Studiile arata ca oamenii ce au ca frecventa in personalitate meta-emotiile negative-negative experimenteaza mult mai multe simptome depresive. Aceasta categorie este inclusa in literatura de specialitate ca fiind cea mai problematica pentru sanatatea mintala a oamenilor.
Este important de mentionat faptul ca experimentarea meta-emotiilor negative-negative nu duce, neaparat, la depresie, insa, opusul poate fi adevarat: sentimentele depresive pot sa duca la meta-emotii negative-negative.
Sunt meta-emotiile mai comune pentru anumite tipuri de oameni?
Studiile arata ca genul si varsta nu sunt predictori ai experimentarii meta-emotiilor, insa considera ca educatia are un rol important. Spre exemplu, daca ai fost crescut de catre parinti intr-un mod in care ti-au insuflat faptul ca a avea emotii este un semn de slabiciune, este posibil sa te simti suparat atunci cand esti vulnerabil si sa ai un sentiment negativ fata de emotiile tale.
Cum ne ajuta emotiile negative pe care le simtim fata de emotii?
In primul rand este important sa stii cu ce emotii te confrunti. Este important sa iti analizezi sentimentele si emotiile si sa le recunosti. Este important sa iti dai seama cu exactitate ce tip de emotie apare. Ai putea sa faci acest lucru prin a-ti pune cateva intrebari: Ce este cu exactitate acest sentiment rau pe care il ai? Este tristete? Este singuratate? Este frica?
De asemenea, este important sa iti dai seama si cum se manifesta emotia atat la nivel emotional, cat si fizic: Iti creste pulsul? Inima iti bate cu putere atunci cand apare emotia? Simti presiune in crestetul capului? Simti nevoia sa evadezi din situatia respectiva?
De asemenea, al doilea lucru pe care il poti face este sa apreciezi ceea ce emotia respectiva face pentru tine. Daca stramosii tai nu s-ar fi speriat niciodata cand vedeau un sarpe veninos, nu te-ai fi nascut niciodata! Daca nu te enervezi atunci cand esti tratat necorespunzator, nu ai fi motivat sa schimbi nimic la situatia in care te afli. Emotiile negative pe care le ai sunt niste semnale importante ce te alerteaza cand ceva nu este bine in mediul tau inconjurator. Nu le ignora! De asemenea, emotiile tale pot fi un semnal si pentru cei din jurul tau, ce ii va atentiona ca ai nevoie de ajutor. Cand te simti anxios, spre exemplu, un prieten de-al tau poate sa observe o schimbare in comportamentul tau si iti poate sari in ajutor.
In particular, emotiile negative despre emotiile negative pot sa reflecte faptul ca tu evaluezi emotia initiala negativa. Aceste meta-emotii te pot ajuta sa intelegi mai bine experientele tale emotionale si contextul in care ele se desfasoara. Spre exemplu, daca te simti vinovat ca te simti furios pe partenerul tau de viata, acea vinovatie te poate ajuta sa explorezi mai bine ceea ce te-a facut sa fii furios si daca acea furie este justificata.
Apoi, iti va fi mult mai usor sa reactionezi fata de emotii, in masura in care crezi ca acestea te pot ajuta in contextul dat. Spre exemplu, daca in cazul anterior vinovatia te determina sa realizezi ca furia pe care o simti fata de partener era nejustificata, ar putea sa faca sens sa incerci rezolvarea conflictului cu acesta.
In schimb, uneori nu face sens sa schimbi o situatie in baza meta-emotiei pe care o ai. Spre exemplu, cand oamenii sufera de depresie clinica, ei se simt vinovati adesea pentru ca au reactionat in trecut la anumite lucruri pe care nu le mai pot schimba.
Studiile arata ca atunci cand nu putem accesa situatia care a dus la meta-emotie, poate fi tentant sa alungam meta-emotia pe care o simtim. Insa, cercetarile sugereaza ca nu este sanatos si productiv sa facem acest lucru. Insa, ceea ce putem face este sa ii lasam spatiu emotiei negative sa apara si sa plece.
Aceasta tehnica apartine de psihoterapia bazata pe acceptare si angajare. O metafora foarte des utilizata in acest tip de psihoterapie caracterizeaza emotiile negative ca pe niste oaspeti nedoriti: ne aminteste ca, uneori, putem sa primim niste invitati la noi in casa, chiar daca nu suntem fericiti ca ei sunt acolo.
Poti realiza si tu testul de meta-emotii de la noi de pe site, aici, pentru a evalua modul in care te simti fata de emotiile tale!
Daca ai incercat aceste strategii pe propria piele si nimic nu functioneaza si daca simti ca meta-emotiile iti afecteaza viata de zi cu zi, apeleaza la un specialist. Specialistii ID Therapy te pot ajuta cu solutii eficiente si rapide!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.