Schimbarile la nivelul hormonilor feminini pot provoca modificari temporare ale dispozitiei, inclusiv simptome de depresie.
Anii care duc la menopauza si tranzitia in sine pot aduce modificari semnificative corpului tau. Dar ele pot avea si un efect asupra mintii tale, in special a sanatatii mintale.
Menoapuza, schimbarile hormonale si sanatatea mintala
Totodata, incidenta depresiei se poate dubla in tot acest timp. Femeile care s-au luptat in trecut cu depresia sau anxietatea ar putea, de asemenea, sa observe o reaparitie a simptomelor.
Schimbarile in nivelul hormonilor feminini pot provoca modificari ale dispozitiei in diferite etape ale vietii, deci nu este neaparat surprinzator faptul ca pot avea un anumit efect asupra dispozitiei si in timpul tranzitiei spre menopauza, spune dr. Hadine Joffe, profesor de psihiatrie in sanatatea femeilor de la Harvard Medical School.
Tulburarea disforica premenstruala (care este o forma mai severa de sindrom premenstrual, care afecteaza starea de spirit foarte mult) si depresia postpartum sunt alte exemple de afectiuni care sunt conduse de modificarile hormonale din interiorul corpului – in aceste cazuri, inainte de menstruatie sau dupa nastere.
„Aceste tulburari nu sunt 100% bazate pe hormoni”, spune dr. Joffe, dar hormonii feminini joaca un rol major.
Schimbarile de dispozitie in timpul perimenopauzei si la menopauza sunt cel mai adesea usoare. „Simptomele depresive mai usoare au fost in mod clar legate de modificarile hormonale”, spune dr. Joffe. De exemplu, Joffe a fost autorul principal al unui studiu din 2019 publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, care a asociat cresterea simptomelor depresiei la perimenopauza cu fluctuatiile a doi hormoni, progesteronul si estradiolul (cea mai puternica forma de estrogen). Dar cand vine vorba de depresie majora (forma mai severa a depresiei clinice), legatura cu modificarile hormonilor feminini nu este inca destul de clara.
Marea majoritate a femeilor care dezvolta probleme semnificative de dispozitie in timpul perimenopauzei le-au avut si in trecut. Este relativ rar ca cineva fara antecedente de depresie sau anxietate sa dezvolte brusc un caz sever al acesteia la menopauza, spune dr. Joffe.
In plus, varsta mijlocie – cand apare menopauza – este o perioada in care femeile se confrunta uneori cu multiple surse de stres, inclusiv ingrijirea copiilor, relatiile cu parintii imbatraniti si navigarea printre schimbarile de viata, toate acestea putand contribui la incidenta depresiei si anxietatii.
Anxietate si menopauza
In timp ce cercetarile au legat in mod clar menopauza de depresie, conexiunea este mai putin clara atunci cand vine vorba de anxietate. „Stim mult mai putin despre anxietatea din menopauza”, spune dr. Joffe.
Exista, insa, unele dovezi ca femeile sunt mai susceptibile in a experimenta atacuri de panica in timpul si dupa tranzitia menopauzei, spune ea. (Un atac de panica este marcat de un sentiment brusc de anxietate extrema, insotit de simptome precum transpiratie, tremuraturi, dificultati de respiratie sau tulburari inofensive ale ritmului cardiac numite palpitatii).
Bufeuri sau atac de panica?
Dar aceasta conexiune aparenta poate reflecta dificultatea de a distinge intre atacurile de panica si un simptom comun al menopauzei, bufeurile. Acestea pot fi similare, spune dr. Joffe. In timpul unui atac de panica, inima poate ”zbura” din piept si s-ar putea sa apara transpiratiile si frisoanele. Acelasi lucru este valabil si pentru bufeuri. Inaintea unor bufeuri, unele femei experimenteaza o „aura”, care este termenul pe care medicii il folosesc pentru a descrie o senzatie care precede o afectiune a creierului (cum ar fi migrena). Pentru aceste femei, bufeul este precedat de un sentiment de panica sau un sentiment de neputinta.
O modalitate de a distinge intre bufeuri si atacuri de panica este ca bufeurile nu ne fac sa simtim ca parca ni se taie respiratia, in timp ce atacurile de panica pot, spune dr. Joffe.
Schimbari de sanatate si tulburari ale dispozitiei
Schimbarile in starea de sanatate fizica la momentul menopauzei pot determina, de asemenea, modificari dispozitionale. De exemplu, anxietatea poate fi declansata de o glanda tiroida hiperactiva, care devine mai frecventa odata cu varsta. In plus, anxietatea si depresia pot fi declansate de lipsa somnului, care, de asemenea, devine mai frecventa in momentul menopauzei, deoarece schimbarile hormonale provoaca bufeuri pe timp de noapte sau alte tulburari de somn care fac mai dificila relizarea odihnei de care avem nevoie.
Deci, ce poti face pentru a-ti proteja sanatatea mintala in timp ce treci prin procesul de menopauza?
- Retine ca modificarile dispozitiei pot insoti alte simptome ale menopauzei.
- Monitorizeaza-ti starea de spirit si noteaza tiparele altor factori, cum ar fi somnul si stresul. Cauta ajutor profesional daca simptomele devin severe si interfereaza cu viata de zi cu zi.
- Modifica-ti stilul de viata, cum ar fi axarea pe realizarea exercitiilor fizice, pe somnul adecvat si pe controlul stresului pentru a reduce potentialele simptome.
Apeleaza la ceilalti! Nu te lupta singura!
Sa stii ca acest proces este temporar!
De obicei, modificarile de dispozitie care insotesc modificarile hormonale feminine in timpul tranzitiei catre menopauza nu vor dura. Datele arata ca aceste riscuri legate de schimbarile hormonale scad odata cu trecerea timpului dupa menopauza, spune dr. Joffe.
Persoanele care aleg sa-si gestioneze starea folosind antidepresive sau alte metode nu vor trebui neaparat sa continue tratamentul pentru totdeauna.
Cel mai important, daca treci prin aceasta perioada, apeleaza la ajutor specializat pentru a-ti gestiona dispozitia si pentru a trece cu succes prin aceasta perioada normala si naturala!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.