A fi introvert sau extrovert, este un dar, nu o alegere.
In timp ce extrovertii sunt sufletul petrecerilor si al cercurilor sociale, fiind intotdeauna inconjurati de prieteni si de o aura energetica molipsitoare, introvertii sunt cunoscuti mai degraba ca fiind antisociali sau plictisitori, desi nu toti inteleg ce inseamna sa fii in pielea unei persoane introvertite.
Studiile demonstreaza ca introvertii proceseaza informatia total diferit fata de extroverti. Dat fiind ca au o bogata lume interioara, introvertilor le vine greu sa proceseze informatia primita din exterior, de aceea viteza lor de reactie si de manifestare este scazuta, pe cand extrovertii reactioneaza rapid la stimuli.
Conform studiului The Introvert Advantage, realizat de Marti Olsen Laney, introvertii au o cale neuronala mai lunga pentru a procesa stimulii externi. Informatiile curg pe aceasta cale neuronala si contribuie la memoria de lunga durata si la planificare. Cu alte cuvinte, este mult mai complicat pentru introverti sa proceseze interactiunile si evenimentele. In timp ce proceseaza informatia, introvertii sunt foarte atenti la gandurile lor si la sentimentele pe care aceasta le provoaca.
Un alt studiu, semnat de psihologul Hans Eysenck, arata faptul ca introvertii au nevoie de putina stimulare externa pentru a fi treji si pe pozitie pentru orice eventualitate, pe cand extrovertii cu asta se hranesc. De asemenea, introvertii au nevoie de o cantitate de dopamina mai mica pentru a fi fericiti.
O alta diferenta intre cele doua tipologii, este reprezentata de faptul ca, creierul extrovertilor functioneaza pe baza arderii de energie nervoasa, pe cand creierul introvertilor functioneaza pe baza conservarii energiei nervoase. De aceea introvertii se simt satisfacuti si plini de energie atunci cand citesc, cand se gandesc la ceva profund, sau cand exploreaza lumea lor bogata de idei.
Totodata, creierul introvertilor nu este la fel de puternic recompensat pentru jocuri sau riscuri asumate, precum cel al extrovertilor. Acest sistem de recompensa si placere este activat in creier de neurotransmitatorii de dopamina.
Interesanta este atentia distributiva pe care o au introvertii, dat fiind ca ei proceseaza tot ce ii inconjoara si sunt atenti la toate detaliile senzoriale din mediul inconjurator, nu doar la oameni. De asemenea, atunci cand se gandesc la ceva, ei reusesc sa acceseze sertarasul din memoria de lunga duratasi sa localizeze informatia. Un introvert va compara deseori noile experiente cu cele vechi atunci cand are de luat o decizie, ceea ce incetineste procesul, insa duce la alegerea potrivita. Asta inseamna ca introvertii au un dialog interior activ si intotdeauna au mintea plina de ganduri.
sursa: http://www.boredpanda.com/extroverts-vs-introverts-explained-liz-fosslien-mollie-west/?utm_source=facebook&utm_medium=link&utm_campaign=BPFacebook
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.