Ambivertul este acea persoana care se afla la mijlocul dintre introvert si extrovert. Cu alte cuvinte, un ambivert are caracteristici atat de la introvert, cat si de la extrovert, precum si propriile caracteristici definitorii.
V-ati lovit de intrebarea extrem de comuna “Esti introvert sau extrovert?”, dar nu v-ati putut incadra cu exactitate in niciuna dintre categorii? Daca da, exista marea sansa sa va aflati in categoria ambivertilor, adica acea persoana care are cate putin din ambele tipologii. Ambivertii sunt persoane fascinante ce pot avea conversatii excelente, fiind si minunati ascultatori.
Ambiversarea este un termen relativ recent, insa un numar tot mai mare de persoane se identifica cu acesta. E greu de spus cate persoane sunt ambiverte. Psihologul Carl Jung nu a folosit termenul exact „ambivert”, dar a crezut ca cei care nu sunt nici foarte introvertiti, nici extrem de extroverti ar fi majoritari. Unii experti recenti fac o afirmatie similara, sugerand ca doua treimi din toate persoanele sunt ambiverte.
Cu toate acestea, aceste numere pot fi inselatoare. Unii specialisti afirma ca, chiar si atunci cand ne aflam la mijlocul spectrului, exista o tendinta catre una dintre cele doua tipologii. Stiind in ce fel ne orientam, este important in a intelege de unde ne luam energia. Unii specialisti spun ca ambivertii adevarati pot fi relativ rari.
Unele estimari sugereaza ca 20% din populatie sau mai putin este ambiverta.
Un ambivert are un avantaj distinct fata de introvertul sau extrovertul autentic. Deoarece personalitatea lui nu se sprijina prea mult intr-o anumita directie, el reuseste sa se adapteze mult mai usor in fata unor situatii. Acest lucru ii permite sa se conecteze mai usor si mai adanc cu o varietate mai larga de oameni.
Spre exemplu, cercetarea lui Grant a respins notiunea puternica si larg raspandita a faptului ca cei mai performanti agenti de vanzari sunt extroverti. El a descoperit ca flexibilitatea sociala a ambivertilor le permitea sa depaseasca toate celelalte grupuri, deplasand cu 51% mai mult produs pe ora decat agentul de vanzari mediu.
Grant a afirmat ca ambivertii par sa gaseasca un echilibru intre cele doua trasaturi de personalitate extreme.
Dar cum arata un ambivert?
Un ambivert este destul de echilibrat in cea mai mare parte sau cel putin incearca sa fie. Cauta mediile sociale si compania altora si o face destul de bine.
Ambivertii nu sunt prea galagiosi si exuberanti precum extrovertii, dar le place sa fie expusi si sa faca asta in termenii si limitele lor. Se bucura de singuratatea lor, dar nu intr-un mod atat de extrem precum introvertii. Acestia au nevoie de ambele setari pentru a fi pe deplin fericiti.
Desi simt nevoia sa fie in echilibru intre cele doua laturi, ambivertii pot fi uneori considerati “dezechilibrati” pentru cei din jur, deoarece comportamentele lor se pot schimba cu usurinta in functie de situatie, devenind dintr-un aparent introvert un veritabil extrovert. Aceste fluctuatii de comportament se datoreaza, in principiu, cautarii echilibrului intre cele doua extreme.
Flexibilitatea este una dintre caracteristicile de baza ale ambivertilor, ei se adapteaza situatiilor si raman acolo pana cand simt ca nu isi mai gasesc locul, apoi reusesc cu usurinta sa se sustraga. Pe de alta parte, aceasta flexibilitate le poate cauza uneori mici probleme, facandu-i sa devina putin indecisi.
De asemenea, acestia pot lucra foarte bine atat pe cont propriu cat si in grup, sunt pregatiti si organizati pentru orice tip de problema ce ar putea sa apara.
Le place sa vorbeasca si sa intretina conversatii cu ceilalti, dar sunt si foarte buni ascultatori, sunt empatici si sesizeaza nevoile celor din jur. La o petrecere, un ambivert se angajeaza intr-o conversatie profunda, dar poate si fluctua de la o persoana la alta toata noaptea, la fel ca si extrovertii din grup. Acelasi ambivert se bucura si de cina si de un film singur in propria izolare.
Marele avantaj al ambivertilor este faptul ca se simt confortabil intr-o paleta larga de situatii si contexte diverse.
Ambivertul stie cand trebuie sa plece sa se relaxeze la ora de pranz, dar este pe pozitii atunci cand se afla intr-o intalnire importanta.
Extrovertii isi asuma adesea riscuri: s-ar putea sa fie primii care ar sari intr-un avion spre o destinatie indepartata in weekend doar pentru ca asa vor. Introvertii s-ar comporta intr-un mod mai rezervat, cantarind argumentele pro si contra ale calatoriei. Ambivertii ar fi uneori de acord sa mearga si uneori sa se abtina, totusi.
Un alt mare avantaj al ambivertilor este faptul ca se pot inconjura si se pot simti confortabil atat cu extroverti, cat si cu introverti.
Vreti sa stiti daca sunteti un ambivert?
Raspundeti la urmatoarele afirmatii si daca majoritatea vi se aplica, sunteti cel mai probabil un ambivert:
- Pot sa realizez sarcini atat singur cat si in grup. Nu am vreo preferinta pentru nicio modalitate.
- Mediile sociale nu ma fac sa ma simt inconfortabil, dar obosesc sa fiu inconjurat de oameni prea mult.
- A fi in centrul atentiei este distractiv pentru mine, dar nu mi-ar placea sa dureze acest lucru.
- Unele persoane ma considera tacut, in timp ce altele ma considera extrem de sociabil.
- Nu am nevoie intotdeauna sa fiu in miscare si activ, dar a sta prea mult timp fara sa fac nimic ma plictiseste.
- Ma pierd la fel de frecvent in propriile ganduri asa cum ma pierd si in conversatiile cu ceilalti.
- Nu ma simt inconfortabil sa vorbesc cu cineva “de dragul de a vorbi”, dar ma plictisesc sa fac asta.
- Cand vine vorba de increderea in oameni, uneori sunt sceptic, insa, uneori ma afund direct si ma deschid ca o carte.
- Daca petrec prea mult timp singur ma plictisesc, insa daca ma inconjor prea mult timp cu alti oameni, obosesc.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.